Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimówki czy letnie na Kjs ??

Featured Replies

Napisano

Witam. Na KJS do Seja (asfalt, kostka ) lepiej zalozyc zimówki czy letnie ?? a moze przod zimowki tyl letnie albo odwrotnie. Ktos to testowal? bo po zdjeciu zimowek chyba slabiej sie klei do drogi albo tylko sie wydaje

Napisano

> Witam. Na KJS do Seja (asfalt, kostka ) lepiej zalozyc zimówki czy

> letnie ?? a moze przod zimowki tyl letnie albo odwrotnie. Ktos

> to testowal? bo po zdjeciu zimowek chyba slabiej sie klei do

> drogi albo tylko sie wydaje

testowalem wersje przod zima, tyl lato na brudnym asfalcie i bylo calkiem calkiem ok.gif

Napisano
  • Autor

> testowalem wersje przod zima, tyl lato na brudnym asfalcie i bylo

> calkiem calkiem

bo jak jest pród zima i tyl lato to wynosilo mi tył a jak jest przód i tył lato to wynosi przód i sie zastanawiam jak jest szybciej? i którą konfiguracje zostawic a moze wogle 4 opony wstawic zima?

Napisano

> bo jak jest pród zima i tyl lato to wynosilo mi tył a jak jest przód

> i tył lato to wynosi przód i sie zastanawiam jak jest szybciej?

> i którą konfiguracje zostawic a moze wogle 4 opony wstawic zima?

najlepiej przetestowac samemu. ja mialem tyl lato bo mi reczny slabo blokowal a przod zima bo 16v pod maska i lepiej kleily

Napisano

BenySC- jaki chcesz rozmiar opon założyć i przy jakim zawiasie(wysokość)???

Napisano

W lato sie jeździ na letnich.. ja zakładałem letnie nawet wtedy, gdy było 2-3 stopnie na plusie...moim zdaniem opona letnia zdecydowanie lepiej zachowuje sie od zimowej... jednak zalezy jakie letnie i jakie zimowe... podaj rozmiary, to moze coś doradzimy...

Napisano

> Witam. Na KJS do Seja (asfalt, kostka ) lepiej zalozyc zimówki czy

> letnie ?? a moze przod zimowki tyl letnie albo odwrotnie. Ktos

> to testowal? bo po zdjeciu zimowek chyba slabiej sie klei do

> drogi albo tylko sie wydaje

zimowa opona ma miekka mieszanke wiec teoretycznie powinna byc ok ale nie ma niskoprofilowych zimowek do seja wiec bedzie mega kupa. jak juz dexter powiedzial w lecie letnie! na kajty polecam rozmiary 165/55/13 no chyba ze mark-gum to moga byc wezsze.

a co do uciekajacego przodu to sie trzeba przytrzymywac lewa noga i bedzie git(kazdy tak jezdzi)

Napisano
  • Autor

> BenySC- jaki chcesz rozmiar opon założyć i przy jakim

> zawiasie(wysokość)???

i letnie i zimowe 155/70 r13 wiec mam wybor albo 4 letnie albo 4 zimowe albo mieszane

Napisano

> i letnie i zimowe 155/70 r13 wiec mam wybor albo 4 letnie albo 4

> zimowe albo mieszane

No takie opony to na pewno beda dość słabe na letnie kjs-y. Bedą mocno się podwijały a i przyczepności za wiele nie będzie bo zwyczajnie jest za wąska. Jesli jest dużo piachy szutru ale naprawdę dużo to lepiej zimówki. Ale jak jest w miarę czysto to letnie 165/55 lub 175/50. Niezależnie czy mokro czy sucho. Zmienia sie tylko ciśnienie Ja przynajmniej tak jeżdze

Napisano

opona na kajty musi byc w miare uniwersalna bo wiadomo ze przewaznie nawierzchnia jest mieszana typu kostka asfalt szuter syf i rzadko jest mozliwosc wozenia trzech kompletow opon i przewaznie nie ma za bardzo czasu na ich zmiane. polecam good year eagle toring165/55/13 w miare rozsadna cena i trzyma na mokrym i na suchym.

Napisano

> i letnie i zimowe 155/70 r13 wiec mam wybor albo 4 letnie albo 4

> zimowe albo mieszane

Jeśli nie ma typowego szutru, a jest troche syfu to zakładaj letniaka, tylko pokombinuj z ciśnieniem w oponach.. dmuchnij najpierw 2,3 bara, z przodu i jakies 2,2 z tyłu, jeśli dalej będzie wyjeżdżał przodem to upuśc do momentu, kiedy uznasz ze jest okey.. tylko nie dmuchaj 3 barów, bo to tylko pozornie powoduje, ze opona sie niepodwija.. tak naprawde przy takim cisnieniu raczej miernie pracuje i poprostu sie uślizguje, wiec za duze tez nie może być....

A na KJSy polecam faktycznie GY Eagle Turning.. bardzo fajna oponka..Pirelli P6 na suche tez sie nadaje, ale na mokrym masakra...

Napisano
  • Autor

to moze te ciśnienie za duze bo mam 2,5. 4 letnie najlepiej na syf??

Napisano

> a co do uciekajacego przodu to sie trzeba przytrzymywac lewa noga

> i bedzie git(kazdy tak jezdzi)

icon_eek.gifyikes.gif ja to bym sie bardziej odhamował przed zakrętem.... ale ja tam sie nie znam confused.gif

Napisano

> to moze te ciśnienie za duze bo mam 2,5. 4 letnie najlepiej na syf??

Pokombinuj, ustw jakiś kwadrat albo ósemke ze słupków, butelek czy czegokolwiek, zrób kilka kólek na 2,5, upuść do 2,3, znowu kilka kówłek i porównaj czasy, odczucia sa mniej subiektywne, czasy pokażą, które lepsze.. potem dmuchnij soebi na próbe 2,7.. az dojdziesz wkońcu, któe jest dla Ciebei najlepsze.. to tez zalezy od Ciebei samego, ja dmucham 2,2 - 2,1 z przodu... ale są tacy co dmuchają 2,5 i jest dal nich okey.. sam musisz dojsć do tego co będzie najodpowiedniejsze...

Napisano

> ja to bym sie bardziej odhamował przed zakrętem.... ale ja tam sie

> nie znam

Z jednej strony tak, ale z drugiej lewa pomaga w ogarnięciu wyjeżdzajacego przodu.. choć chyba szybciej jest sie odhamowac i przejść idealnym torem bez lewej.. są dwie szkoły, obie słuszne i poprawne... tak mi sie przynajmnije wydaje..

Napisano

Na allegro jest teraz od cholery GY 165/55, niektóre w dobrych cenach.. warto do KJSów..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.