Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny brak mocy na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam. Zauważyłem dziwny problem, wydaje mi się, że pojawił się po wymianie filtra paliwa. Auto bardzo słabo przyspiesza na benzynie w dolnym zakresie obrotów, tj. 1000-2000 obr. Wcisnę pedał gazu i auto się lekko dławi, wolno wchodzi na obroty. Na LPG nie ma tego problemu. Zauważyłem też, że po przerwie w jeździe i bez przełączania na LPG jest ok. Po przejechaniu kawałka na LPG i ponownym przełączeniu na benzynę problem powraca. O co chodzi?

Napisano
  • Autor

emulację mam ustawioną na masę i wcześniej wszystko było ok. Akumulatora jeszcze nie odłączałem, bo obawiam się, że ustawienia centralki LPG się zresetują a nie mam kompa przy sobie.

Napisano

> emulację mam ustawioną na masę i wcześniej wszystko było ok.

> Akumulatora jeszcze nie odłączałem, bo obawiam się, że

> ustawienia centralki LPG się zresetują a nie mam kompa przy

> sobie.

Bezpiecznik od ECU w nogach kierowcy wystarczy - przynajmniej w lanosach.

Napisano
  • Autor

Heh, a czemu się tak porobiło? Wcześniej było ok. Sondę mam ustawioną na emulacja masa w sterowniku LPG. Może inaczej powinna być ustawiona?

Napisano

> emulację mam ustawioną na masę i wcześniej wszystko było ok.

> Akumulatora jeszcze nie odłączałem, bo obawiam się, że

> ustawienia centralki LPG się zresetują a nie mam kompa przy

> sobie.

nic się nie zresetuje w LPG

Napisano
  • Autor

OO, fajnie, że mistrzu wrócił smile.gif Wszim, dlaczego tak się porobiło? Czy co jakiś czas należy robić reset ustawień ECU jeżdżąc na LPG, bo nie rozumiem? I jeszcze jedno pytanko. Cały czas jeżdżę na tych ustawieniach krokowca co zalecałeś. Tylko wydaje mi się, że troszkę słabsze mam autko. Jakbym podniósł zakres pracy poza obrotami jałowymi na np. -/+ 20 lub 25 to by się pewnie dynamika poprawiła? Obecnie mam -/+ 15. Ale ze spalania to jestem zadowolony 893goodvibes.gif

Napisano

> OO, fajnie, że mistrzu wrócił Wszim,

blush.gif bez przesady, nie róbcie ze mnie guru bo czasem palnę jakieś głupstwo i komuś się światopogląd zawali zlosnik.gif Jedynie staram się logicznie myśleć i wyciagać wnioski.

>dlaczego tak się porobiło?

niewiem.gif może jednak w tym silniku nie ma być emulacji na masę? Albo sie coś odpięło albo trzeba się upewnić, może sztywny13 lub rgarb1 będą wiedzieć bo montują instalacje. Ja pisałem, że tak sie ustawia we fiatach i wiem to tylko z tego forum, ale zapewne nie we wszystkich silnikach.

> Czy

> co jakiś czas należy robić reset ustawień ECU jeżdżąc na LPG,

chodzi tylko o diagnostykę czy to może być od emulacji czy po prostu coś ci silnik nawala.

>bo

> nie rozumiem? I jeszcze jedno pytanko. Cały czas jeżdżę na tych

> ustawieniach krokowca co zalecałeś. Tylko wydaje mi się, że

> troszkę słabsze mam autko.

Raz piszesz że na LPG ok a teraz że słabsze

> Jakbym podniósł zakres pracy poza

> obrotami jałowymi na np. -/+ 20 lub 25 to by się pewnie dynamika

> poprawiła?

nie o ile krokowiec nie dobija do ustawionych przez ciebie ograniczeń, a nie powinien. No chyba że się coś popieprzyło

Dynamikę przyspieszenia możesz próbowac poprawić zmieniając na wyższy punkt neutralny sondy lambda (nie pamiętam czy tu była mozliwośc ustawienia) lub korzystając z opcji wzbogacania ale bez TPS to ni pyty.

Napisano
  • Autor

Dzwoniłem do firmy Elpigaz i facet powiedział, że ustawienie emulacji sondy nie ma żadnego wpływu na pracę silnika na benzynie icon_eek.gif Wydaje mi się, że nie ma racji. A tak z ciekawości: stag2l to jest emulator sondy prawda? Na jakim rodzaju emulacji on pracuje? Fata prostokątna, masa czy co? Orientuje się ktoś? Za czasów staga żadnych błędów na benzynie nie było.

Napisano

> Dzwoniłem do firmy Elpigaz i facet powiedział, że ustawienie emulacji

> sondy nie ma żadnego wpływu na pracę silnika na benzynie

icon_eek.gif To może z portierem rozmawiałeś 893goodvibes.gif

> Wydaje

> mi się, że nie ma racji. A tak z ciekawości: stag2l to jest

> emulator sondy prawda?

To jest cały sterownik, marny ale jednak. I ma też w sobie prosty emulator sondy.

> Na jakim rodzaju emulacji on pracuje?

a zależy jaką sobie wybierzesz. Sa trzy do wyboru: fala 50%, masa, sonda odłączona.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.