Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego ściąga gdy jedzie nim więcej niż jedna osoba?

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie. Jak w temacie ściąga go zdecydowanie na prawo. Szukałem powodów: najpierw sądziłem że to kwestia ciśnienia w oponach bo miałem wentylek walnięty...po wymianie to samo... Teraz uświadomiłem sobie że jak go kupiłem wymieniłem odbój amortyzatora z lewej strony łożysko i coś mnie pokusiło żeby wymienić sprężynę . Czy fakt że nowa sprężyna jest tylko z jednej strony może być powodem tego ściągania? Dodam że samochód ściąga tylko wtedy gdy jedzie nim 2, 3 lub więcej osób (w szczególności kiedy 2 oprócz kierowcy siedzą z prawej strony) Kiedy jadę sam wszystko jest ok! Teraz sie zastanawiam czy jak wymienię sprężynę z prawej strony na nową to czy wszytko będzie ok? (od poprzedniej wymiany przejechałem ok 1,2kkm) czy muszę znów wymienić obie sprężyny?

Dziękuje i po raz kolejny liczę na pomoc wink.gif

Napisano

kolego. klocki, tarcze, bebny, amortyzatory, sprezyny itd wymienia sie parami! wymieniaj jak najszybciej druga sprezyne - powinno przejsc

Napisano
  • Autor

no zrobiłem głupotę to fakt oslabiony.gif ale cóż jak nie jest obciążony to stoi równo to mnie zmyliło oslabiony.gif po takiej wymianie muszę robić geometrię? Mam nadzieję że nie, bo zbieżność się nie zmieni a kąty zostaną te same. Może się mylę?

Napisano

> kolego. klocki, tarcze, bebny, amortyzatory, sprezyny itd wymienia

> sie parami! wymieniaj jak najszybciej druga sprezyne - powinno

> przejsc

a ja wymieniłem tylko jedną sprężynę z przodu i nie ma takich problemów... hmm.gif

Napisano
  • Autor

mówimy o przodzie oslabiony.gif więc skoro nie sprężyna to jaki może być inny powód?

Napisano

> mówimy o przodzie więc skoro nie sprężyna to jaki może być inny

> powód?

Ja tam wiem że jest ogólnie przyjęta zasada aby elementy zawieszenia i jezdne wymieniać parami z obu stron.

Więc amorki , sprężynki, wahacze, piasty, hamulce, drążki i takie tam... a nawet wyważenie kół robi się "dwustronnie".

Ale...

Okazjonalnie spójrz na hamulec ręczny, przy tylnej belce jest takie kółko napinające - linka na prawą stronę wędruje.

Mnie kiedyś linka spadła z tegoż kółka i zahaczyła o coś tam hmm.gif i podobne cyrki się działy... no i bębenek prawy za patelnię robił.

Teraz to ja nawet śmigam i zawijam kręćki.

Napisano
  • Autor

Ręczny jest OK bo ostatnio się linkami i tym kółkiem zajmowałem.

Postanowiłem że wymieniam obie sprężyny. Ponieważ to nie duży koszt. Za oryginał 35-szt. Sam będę wymieniał, powiedzcie mi tylko czy muszę po tym robić geometrię? A może muszę zwrócić na coś szczególną uwagę żeby potem nie musieć jej robić? Dzięki za pomoc!!

Napisano

Osobiście to ja bym zrobił geometrię, niech tam proforma...a bo coś się nie tak ustawi i oponki pójdą na ... już jedne tak załatwiłem - jeździłem na wybitych amorkach i wahaczach.

W sumie to niewielka inwestycja a oszczędza dość pieniążków.

Napisano
  • Autor

dam sobie spokój z geometrią, wymienię sprężyny i zobaczymy co i jak. Mam w planach gdzieś na wakacjach wymianę wahaczy amortyzatorów i może łożyska to wtedy zrobię geometrią a do tego czasu mam nadzieję że będzie wszystko OK. Odezwę się po wymianie czy to dało jakiś efekt. Bo ściąganie zależne od obciążenia z niczym innym jak ze sprężyną albo ciśnieniem w oponach nie może być związane (mam nadzieję zeby.GIF) Pozdrawiam !

Napisano

> dam sobie spokój

tak zrób, zaoszczędzisz sobie roboty

> wymienię sprężyny

> Mam w planach na wakacjach wymianę wahaczy amortyzatorów

no to troszkę bez sensu teraz wymieniać sprężyny, a za 2 m-ce amory--roboty w glizdu , no chyba że musisz, bo się udusisz.... hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.