Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mobil super S a formula S

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy to prawda że te oleje to to samo? Slyszalem głosy że super S zastąpił Formula S... hmm.gif

W pewnym bielskim sklepie sprzedawane sa one zamiennie. Na butli formula S nie ma niestety nadruku daty produkcji ani numeru serii, jak to bywa na innych olejach, równiez na mobil super-s. Czy ktoś moze potwierdzić identyczne pochodzenie tych olei?

I tu pojawia sie kolejne pytanie, ile taki olej ma okresu waznosci w zamkniętej fabrycznie butelce?

dzieki z góry za pomoc wink.gif

Napisano

Nikt się nie wypowiedział przez cały dzień to może ja szepnę, choć będzie to tylko przypuszczenie.

Firma Mobil oferuje na rynkach europejskich równolegle 3 rodzaje olejów półsyntetycznych 10W40 spełniających identyczne normy:

Formula S

Super S

Special S

Wydaje mi się że to po prostu strategia marketingowa firmy, a olej jest taki sam. Myślę osobiście, że wspomniany przez Ciebie olej to nie tyle jest następca ile po prostu jego "wersja na rynki zachodnie". Np. w niemcowni oferta olejów mobil jest znacznie bogatsza niż w Polsce, naliczyłem kilkanaście przeróżnych olejów mobila na półkach w Realu. Można przypuszczać, że osoba która sprzedaje te oleje przywlokła je po prostu z zachodu bo tam można je kupić dużo taniej jeśli wie się gdzie ich szukać, szczególnie przy obecnym kursie euro wink.gif Dlatego sam je tam kupuję dla wszystkich znajomych, Super S i Formula X cool.gif

Każdy olej musi mieć podane dane serii. Jesli ich nie ma, istnieje ryzyko że jest to podróba. Wiem że niektóre oleje niemieckie mają z tyłu dużą nalepkę ze "szwargotem" naklejoną na standardową etykietę tak że jej wcale nie widać, dane dotyczące produkcji są wydrukowane pod nią, może z tym jest podobnie. Okres ważności fabrycznie zapakowanego i przechowywanego zgodnie z zaleceniami oleju szacuje się na 5-7lat. W innym poście pisałem o tym jak w niemcowni powszechne jest sprzedawanie kilkuletnich olejów za 70% ceny świeżego i wszystko schodzi na pniu.

Napisano

Dodam na marginesie że właśnie wycofali ze sprzedaży olej 5w40 505.01 do pompowtrysków, a wprowadzili 5w30.

Napisano
  • Autor

> Nikt się nie wypowiedział przez cały dzień to może ja szepnę

dzieki, pewnym potwierdzeniem moze być fakt że znalazłem na stronie mobila dla niemcolandii opis produktu Formula S:

jakiś tekst

na polskiej stronie jest opis super s:

jakiś tekst

wystarczy spojrzeć na adresy stron a takze porównac teksty, ja znalazłem oprocz nazwy 2 roznice, jak dla mnie bez znaczenia zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.