Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa głowicy i stukające zawory

Featured Replies

Napisano

Pewnego pięknego popołudnia wracając z pracy przy redukcji biegu z 4 na 3 poczułem silne szarpnięcie i odgłos jakby wsypanych metalowych kuleczek do metalowej miski dochodzący z silnika. Okazało się, że śruba od napinacza paska rozrządu się urwała i spadł pasek. Skutek to połamane 4 dźwigienki zaworowe wydechowe, 4 hydropopychacze, zawory pogięte.

Wraz z mechanikiem i majstrem, który szlifował głowice doszliśmy do wniosku, że winne było małe zębate kółko na wale napędzające pasek. kółko owe było bardzo mocno zużyte a każdy ząb był innego kształtu i zdecydowanie innego niż na nowym. Do tego pasek był wymieniony 10 tyś temu a miał wszystkie zęby podcięte do połowy.

Po naprawie i wymianie uszkodzonych elementów silnik odrazu zapalił i pracował bardzo przyjemnie i cichutko. Po przejechaniu ok 100km zaczęły stukać zawory. Tak się zastanawiam czy winne są dzwigienki zaworowe te 4 których nie wymieniłem, bo na 2 z nich były widoczne lekkie znamiona zużycia (wymienione 4 hydropopychacze, 4 dźwigienki zaworowe, wszystkie zawory, uszczelniacze, UPG, głowica poszlifowana, pasek i małe kółko).

Samochód jeżdzi zdecydowanie lepiej, szczególnie na niskich obrotach czuć jakby większy moment, ale denerwują mnie te stuki. Dodam jeszcze, że olej nie był wymieniony a jest już czas wymiany (mój olej to Mobil Super 10W40 półsyntetyczny).

Napisano

Moze sie okazac ze inne hydroregulatory tesz sa uszkodzone i stukaja, jak sprawdzales hydry??

Napisano
  • Autor

> Moze sie okazac ze inne hydroregulatory tesz sa uszkodzone i stukaja,

> jak sprawdzales hydry??

Na oko, czy nie sa popekane. Nie rozbieralem. Dodam jeszcze, ze przed cala naprawa takie stuki mialem caly czas, przy pewnych obrotach sa wyrazniej slyszaln

Napisano

> Na oko, czy nie sa popekane. Nie rozbieralem. Dodam jeszcze, ze przed

> cala naprawa takie stuki mialem caly czas, przy pewnych obrotach

> sa wyrazniej slyszaln

na oko ich sie nie da sprawdzic, bo moze sie okazac ze sprezyna w srodku po strzale pekla, wystarczy taki hydroregulator wlozyc do imadla i wycisnac olej i jesli pusty regulator po nacisnieciu bedzie ladne sprezynowal znacyz ze sprawny, a druga sprawa czy byla planowana os trony walka ta glowica i czy zaglebienia gniazd regulatorow maja dobra glebokosc

Napisano

A jezeli mozna wiedziec ile mial przejechany ten napinacz ze sie rozlecial?

Napisano
  • Autor

> byla planowana os trony walka ta glowica i czy zaglebienia

> gniazd regulatorow maja dobra glebokosc

Od strony wałka nie była planowana, tylko od bloku. Co do gniazd regulatorów to ciężko powiedzieć. Złożyłem to poprostu i tyle.

Jak pisałem wcześniej takie stuki były również przed naprawą i przy pewnych obrotach są wyraźniej słyszalne a czasami praktycznie zanikają.

Napisano
  • Autor

> A jezeli mozna wiedziec ile mial przejechany ten napinacz ze sie

> rozlecial?

Napinacz jako tako się nie rozleciał, tylko urwało śrubę która go trzymałą. Z analizy wydażeń wynika, że pasek najprawdopodobniej naskoczył na zęby małego kółka zębatego i wskutek naprężenia wyrwało napinacz. Jak zdjąłem kółko to wierzchołki jego żębów były prawie okrągłe.

Napisano
  • Autor

> Masz możliwość zrobienia fotki kółka?

Tak. Postaram sie dzisiaj zrobic

Napisano

w takim razie obstawiam uszkodzone inne regulatory jak wczesniej juz halasowaly

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.