Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mz etz 251 problem

Featured Replies

Napisano

Właśnie kupilem sobnie mz etz 251 i mam taki problem ze nie dzialaja tam kierunkowskazy, nie ma przerywacza bo cos tam sie z nim stalo i poprzedni wlasciciel go wywalil a nowego nie kupil bo kierunkowskazy nie byy mu potrzebne:D Jesli ktos ma taki motorek to byłbym wdzieczny gdyby przeslal mi zdjecia elektryki (chce wiedziec jak wyglada ten przerywacz zebym wiedzial co kupic i czego ewentualni mi jeszcze brakuje:)

Napisano

ale co kolego chcesz dokladnie ? tylko ze ja niemam orginalnych kabli i tu moze byc problem. Ale jak cos to pisz. Chodzi o zdjecia elektryki gdzie idzie podlaczenie przerywacza ?

Napisano
  • Autor

zeby bylo ladne zdjecia calej elektryki bo ja tam mam akumulator cewke i pare kabelkow i cos mi sie to za malo wydaje:) i chcialbym zobaczyc jak tn przerywacz wyglada bo musze go kupic:D gosc mi mowil ze tam jakas kostka byla a wszystkie przerywacze na allegro wygladaja jak cewki butelkowe

Napisano

> zeby bylo ladne zdjecia calej elektryki bo ja tam mam akumulator

> cewke i pare kabelkow i cos mi sie to za malo wydaje:) i

> chcialbym zobaczyc jak tn przerywacz wyglada bo musze go kupic:D

> gosc mi mowil ze tam jakas kostka byla a wszystkie przerywacze

> na allegro wygladaja jak cewki butelkowe

Nie powiem Ci dokładnie jak wygląda elektryka w mz etz251, tzn nie poratuje zdjęciami, ale jeśli o przerywacz chodzi, to kupujesz coś takiego:

http://allegro.pl/item368386833_mz_etz_simson_jawa_itp_przerywacz_migaczy_12v.html

i wpinasz to na trasie między akumulatorem a włącznikiem na kierownicy kierunkowskazów. Jak włączysz np lewy kierunek, to zamykasz obwód między akumulatorem przez przerywacz, włącznik, żarówkę do masy.

Napisano

> Właśnie kupilem sobnie mz etz 251 i mam taki problem ze nie dzialaja

> tam kierunkowskazy, nie ma przerywacza bo cos tam sie z nim

> stalo i poprzedni wlasciciel go wywalil a nowego nie kupil bo

> kierunkowskazy nie byy mu potrzebne:D Jesli ktos ma taki motorek

> to byłbym wdzieczny gdyby przeslal mi zdjecia elektryki (chce

> wiedziec jak wyglada ten przerywacz zebym wiedzial co kupic i

> czego ewentualni mi jeszcze brakuje:)

Na początek zewrzyj przewody od przerywacza i przy włączonym kierunku powinny świecić zamiast migać, ułatwi to szukanie problemu. Przerywacz ma być z tyłu akumulatora i tam powinny być 2 przewody, czerwono-czarny (który idzie do bezpiecznika 4A) i czarno niebieski. A przerywacz najlepszy od malucha elektronik, tani i niezawodny.

Dla pomocy schematy:

ideowy (po mojej kosmetyce)

tutaj (bo jako podgląd rozjeżdża się forum)

oraz poglądowy przestrzenny

280876988-przestrzenny.jpg

post-78502-14352494102138_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

pogrzebalem dzisiaj troche w tej elektryce i jest tak: czerwono czarny kabel jest od hamulca, od kierunkowskazow ida kable biało-czarny i zielono-czarny, ida one przez do tej puszki na kierownicy co sie wlacza kierunkowskazy, po rozkreceniu tej puszki zobaczylem ze wchodza do takiego prostokatnego włacznika kierunkowskazow z ktorego wychodzi jeszcze niebieski kabel. poszedlem za niebieskim kabelkiem i zobaczylem ze idzie on do silnika i tam znika (silnika juz nie chcialem rozbierac) obwod ten nie jest przerwany wiec nie wiem gdzie mozna ten przerywacz podpiac;/;/;/ Luzem mam tylko 2 kabelki czarny i czarno-niebieski jak je zlaczylem ze soba to nic sie nie dzialo.

Jeszcze w niejscu gdzie sa bezpieczniki mam podpiety brazowy kabel prowadzacy do uziemienia i nie ma tam bezpiecznika i zadnego kabla po drugiej stronie. confused.gif

Napisano

No to masz poczarowane zdrowo w elektryce, wychodzi na to że trzeba wszystko od nowa spinać, jeśli przewody są oryginalne to jeszcze da radę dojść a jak są sztukowane na długości 1m 5 razy to problem. Zostaje tylko wziąć schemat w łapkę, miernik/ żarówka, kawałek kabla i sprawdzać. Ogólnie kierunki idą AQ+ -> bezpiecznik 16A-> stacyjka-> bezpiecznik 4A->przerywacz-> włącznik kierunków na kierownicy-> żarówka od kierunku i kontrolka-> masa.

Wydrukuj sobie schemat ideowy i iść po kolei, ciekaw jestem czy reszta instalacji tez jest taka pokopana, bo z czasem cuda się mogą dziać.

Możesz iść od kierunku do AQ czasem może być łatwiej.

Napisano
  • Autor

Sprawdzalem i nic;/;/ dopiero juz nie mialem co robic to zwarlem kabelek czarnu co byl luzny z czarno zerwonym i swiecily kierunki:D:D:D tylko jest tam tak ze miedzy tym czarnym i czarno-czerwonym jest bezpiecznik... jaki on ma byc?

Napisano

> Sprawdzalem i nic;/;/ dopiero juz nie mialem co robic to zwarlem

> kabelek czarnu co byl luzny z czarno zerwonym i swiecily

> kierunki:D:D:D tylko jest tam tak ze miedzy tym czarnym i

> czarno-czerwonym jest bezpiecznik... jaki on ma byc?

Wiem że pisałem ale na schemacie jest wszystko, no chyba że nie radzisz sobie z odczytaniem to lipa. A bezpiecznik 4A, 1 bezpiecznik 16A na plus i 16A na minus, 2A ma być na obwodzie wzbudzenia (ładowanie)

Napisano
  • Autor

ze schematu cos tam rozumiem ale chyba mialem grzebane w elektryce bo inne kolory kabli sa... a z tymi bezpiecznikami to wogole nie rozumiem:D:D tu by sie zdjecie przydalo z opisem;p ja tam mam tylko 2 bezpieczniki wsadzone a miejsce jest na 4;/

Napisano

> ze schematu cos tam rozumiem ale chyba mialem grzebane w elektryce bo

> inne kolory kabli sa... a z tymi bezpiecznikami to wogole nie

> rozumiem:D:D tu by sie zdjecie przydalo z opisem;p ja tam mam

> tylko 2 bezpieczniki wsadzone a miejsce jest na 4;/

Są 4 bezpieczniki

1: zasilanie + z akumulatora

2: zasilanie - z akumulatora

3: kierunkowskazy

4: ładowanie

Schemat przestrzenny podaję tutaj widać dość dobrze gdzie jaki pzewód idzie od AQ i skrzynki bezpieczników. A jak coś to możesz ściągnąć książkę Jeżdżę motocyklem MZ z tąd jest rysunek tam skrzynki bezpieczników opisanej na stronie 160.

Prawdopodobnie masz całą instalację w szatkach. Trzeba iść po kolei od podstaw i poprawiać.

A skąd jesteś? Może blisko mnie.

Napisano
  • Autor

ja jestem z Oświęcimia wiec nie tak blisko:) Mam tam 2 bezpieczniki i wszystko poza kierunkowskazami dziala wiec ciekawe czego mi brakuje albo co jest zrobione zamiast 4 bezpiecznika:D:D

Napisano

> ja jestem z Oświęcimia wiec nie tak blisko:) Mam tam 2 bezpieczniki i

> wszystko poza kierunkowskazami dziala wiec ciekawe czego mi

> brakuje albo co jest zrobione zamiast 4 bezpiecznika:D:D

Możesz mieć puszczone prądy bezpośrednio z AQ bez bezpieczników (odpada wtedy 2 bezpieczniki). Na odległość jest tylko gdybanie. Musisz posprawdzać co jest co, ja też jak kupiłem MZ to elektryka była na sznurkach, ale posiedziałem polutowałem wszystko i przez 5 lat żadnych problemów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.