Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulce, zaciski

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem, że jeden hamulec sobie piszczy w czasie jazdy, no to na postoju sprawdzam ich temperaturę, dotykam śrub koła lewego-bardzo gorące, prawe ok, czyli na moje oko nie odbija lewy zacisk i teraz pytanko-czy wymieniać cały zacisk (chyba lepiej komplet l+p) czy zanabyć zestaw naprawczy tylko co się znajduje w zestawie i jak to zrobić (manual?), nadmienię, że od jakiegoś czasu mam złudzenie jakby hamulce były delikatnie mocniejsze.

ps. hamulce robione ze 3 miechy temu (tarcze i klocki)

Napisano

To nie nie zacisk nie odbija, tylko sam tłoczek, hmm.gif, akupno nowego zacisku to nie tania sprawa{jakieś 200zł nówka}, także rozebrać, przeczyścić, rozruszać, powymieniać gumki i będzie ćwiczyć. ok.gif

Napisano

> To nie nie zacisk nie odbija, tylko sam tłoczek, , akupno nowego

> zacisku to nie tania sprawa{jakieś 200zł nówka}, także rozebrać,

> przeczyścić, rozruszać, powymieniać gumki i będzie ćwiczyć.

albo kupic na allegro regenerowane po 80 zlotych...moj ojciec mechanior sarej daty powiedzial,ze nie ma co przeplacac-niestety przewiercona reka przy probie rozwiercenia odpowietrznika skutecznie pokrzyzowala nam plany....swoja droga sam byl zaskoczony tymi z allegro bo wygladaja jak nowki-elegancko wypiaskowane,hamują jak trzeba! sama wymiana 10 minut....oczywicie jak mawiala edyta z randki w ciemno wybor nalezy do ciebie...

pozdrawiam

Napisano

> ps. hamulce robione ze 3 miechy temu (tarcze i klocki)

Klocki i tarcze nie załatwiają wszystkiego. Według mnie przewód elastyczny do wymiany, a przed złożeniem wszystkiego przeczyścić wszystko i nasmaruj - zwłaszcza kliny i miejsce ich osadzenia: na zacisku i jarzmie.

Napisano

> Zauważyłem, że jeden hamulec sobie piszczy w czasie jazdy, no to na

> postoju sprawdzam ich temperaturę, dotykam śrub koła

> lewego-bardzo gorące, prawe ok, czyli na moje oko nie odbija

> lewy zacisk i teraz pytanko-czy wymieniać cały zacisk (chyba

> lepiej komplet l+p) czy zanabyć zestaw naprawczy tylko co się

> znajduje w zestawie i jak to zrobić (manual?), nadmienię, że od

> jakiegoś czasu mam złudzenie jakby hamulce były delikatnie

> mocniejsze.

> ps. hamulce robione ze 3 miechy temu (tarcze i klocki)

Ja bym wstrzymał się z wymianą czegokolwiek. Zdejmij koło, wyciągnij klocki, odkręć zacisk, zdejmij gumkę i przesmaruj tłoczek. Załóż gumkę, przeczyść miejsca w których jest osadzony (pracuje) klocek tak by swobodnie się w nich poruszał, przeczyść kliny i przesmaruj smarem miedziowym zarówno kliny jak i jarzma klocków. Na klocki załóż sprężynki (o ile ich nie masz) i poskładaj wszystko do qpki. Powinno już przestać ocierać, jeśli nie to prawdopodobnie trzeba wymienić przewód hamulcowy miękki.

Napisano
  • Autor

po wizycie w sklepie na rekonesans stwierdziłem, że raczej będę sam regenerował zacisk (gumki, bebechy nowe), ale kurde nie pomyślałem o samym przewodzie, bo prawy wymieniałem po zakupie auta, a lewy był ok (wzrokowo). Od tego chyba zaczne-koszt niski, a może akurat. dzięki za pomoc panowie. Pozdrawiam

Napisano

> prawy wymieniałem po zakupie

> auta, a lewy był ok (wzrokowo). Od tego chyba zaczne-koszt

> niski, a może akurat. dzięki za pomoc panowie. Pozdrawiam

elementy zawieszenia, ogumienia, układu hamulcowego zawsze powinno sie zmieniać parami, żeby uniknąć psikusów smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.