Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzeci stop

Featured Replies

Napisano

Dziś nabyłem drogą kupna oryginalne trzecie światło stop od uno.

Światło składa się z 2 części. Jedną mocujesz do blachy nad szybą, a drugą z diodami się do niej dokręca.

Mam pytanko jak ją przymocować. Przychodzi mi na myśl klej albo wkręty (tylko musiałbym wiercić bo nie ma żadnych otworów montażowych).

Klej byłby lepszym rozwiązaniem ale czy wytrzyma? Myślałem o takim do luster.

I drugie pytanko: jak poprowadzić kabel do prawego światła?

Myślałem o puszczeniu go pod uszczelką klapy.

Napiszcie( albo najlepiej fotke wrzućcie) jak to u was wygląda.

Napisano

a od 3 światła stop kabel nie idzie pierwsze to tych styków na klapie ? bo tak sie zastanawiam confused.gif

Napisano
  • Autor

no na klapie są 4 styki - 2 do wycieraczki i 2 do ogrzewania... tak mi się wydaje

Napisano

od środka bagażnika pod wykładziną (kawałek jej jest) jest kostka tam wepnij kabelek na "zapałkę" jeźdzę tak już trochę i sie trzyma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Spoko, jeszcze nie myślałem o podpięciu ale tak zrobię.

Najbardziej mnie nurtuje jak "przejść" kablem z klapy na karoserie, jak zabezpieczyć żeby się nie łamał.

Jak to jest fabrycznie poprowadzone? Ma ktoś foto?

Napisano

> Spoko, jeszcze nie myślałem o podpięciu ale tak zrobię.

> Najbardziej mnie nurtuje jak "przejść" kablem z klapy na karoserie,

> jak zabezpieczyć żeby się nie łamał.

> Jak to jest fabrycznie poprowadzone? Ma ktoś foto?

kabel puszczasz w uszczelce szyby potem dajesz go w otwor do pasow bezpieczenstwa w plastiku i pod wykladzine ok.gif

Napisano
  • Autor

No ok.

A ten kawałeczek między światłem stopu a uszczelką tak sobie luźno? czy czymś zabezpieczyć żeby się nie złamał?

I jak z tym mocowaniem, doradźcie coś...

Napisano

> No ok.

> A ten kawałeczek między światłem stopu a uszczelką tak sobie luźno?

no miedzy stop - uszczelka to jest 1cm, a miedzy uszczelka-bagaznik luzno wisi i nic mu nie jest - kabel sie nie lamie przeciez zlosnik.gif

> czy czymś zabezpieczyć żeby się nie złamał?

> I jak z tym mocowaniem, doradźcie coś...

mocowaniem do szyby?

Napisano

2 lata temu do CC zamontowałem lampę stopu. Jeździłem tak przez rok. Od prawie roku mam Uno a nowy właściciel CC (mieszka 2 bloki dalej to go często widuję) dalej świeci po oczach tym, co stoją za nim.

Zgadzam się z poprzednikiem - jak będzie luźno i nie będzie gnieciony przez blachę to posłuży bez problemu. Bałem się, że w zimie zesztywnieje i się złamie ale jak widać i dwie zimy mu nie dały rady.

Napisano

> 2 lata temu do CC zamontowałem lampę stopu. Jeździłem tak przez rok.

> Od prawie roku mam Uno a nowy właściciel CC (mieszka 2 bloki

> dalej to go często widuję) dalej świeci po oczach tym, co stoją

> za nim.

> Zgadzam się z poprzednikiem - jak będzie luźno i nie będzie gnieciony

> przez blachę to posłuży bez problemu. Bałem się, że w zimie

> zesztywnieje i się złamie ale jak widać i dwie zimy mu nie dały

> rady.

u mnie tych zim było więcej i sztywny się zrobił kabelek - ale co się mozna spodziewać po kablu za 50gr za metr zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mocowaniem do szyby?

Nie do szyby, podstawa jest mocowana do blachy nad szybą (od wewnętrznej strony blachy). I tam właśnie nie wiem jak mocować, czy wiercić i wkręty czy przykleić.

Klejenie do szyby nie ma sensu bo płaszczyzna styku jest znikoma, zresztą nawet nie wiem czy dotyka dokładnie...

Napisano

Ja u sibie mocowalem taki stop

Przykleiłem go na dobrą taśme dwustronną na gąbce do listew bocznych siedzi już chyba ze 2 lata lub więcej.

Kabel na klapie puszczony pod uszczelką szyby. Następnie po weżyku od spryskiwaczy (oryginalnie też tak przechodzi po tym wężyku), dalej pod uszczelka plastikami do przewodów tylnej lampy i tam wpięte.

Do tej pory nie było problemów z tą lampą.

Napisano
  • Autor

Jak taśma trzyma to ja spróbuje na klej do luster, mam już kilka rzeczy na niego sklejonych i dobrze trzyma.

Mam nadzieje że ze stopem też sobie poradzi.

Napisano

Ja wierciłem otworki ( już tyle dodatkowych mój uniak dziurek zarobił... ) a przewód poprowadziłem wewnątrz klapy ( są w niej takie podłóżne otworki zakryte plastikowymi zaslepkami, da się kabelek przeciągnąć wewnątrz ) potem przez jedną z tych zaślepek wyprowadziłem na zewnątrz, przykleiłem taśmą izolacyjną do węrzyka spryskiwacza wycieraczki tylnej a potem pod wykładziną bagażnika do kostki lampy tylnej lewej. I tyle.

Następnie zwierasz przewody w kostce pod pedałem hamulca i szukasz na tylnej lampie napięcia. Jak znajdziesz to podłączasz swój kabelek i masz trzeciego stopa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.