Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1,7 CDTI kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie :

1.Jaka powinna być temperatura pracytego silnika ?Według komputera pokazuje jak jadę ok 75 stopni w korkach 90-95 czy to normalne?

2.Czy komputer pokładowy pokazuje dokładnie ile autko pali czy to są wartości przybliżone np :

komputer pokazywał, że autko spaliło 5,5l /100km

a mi wyszło troszkę więcej prawie 6l /100km

z komputera wynikało że auto spaliło 38l (w sumie na 730km)

a ja wlałem 43l ---czy mogą być takie rozbieżności?

Napisano

Co do temperatury, tzreba by sie przyjrzec pracy termostatu, bo temeratura powinna tzrymac sie pomiedzy 85-90 st. Wiadomo diesel sie troche trudniej rozgrzewa, ale potem juz powinien taka temperture tzrymac. 95 stopni w korkach to norma, ostatni stopien wentylatora zalacza sie chyba dopiero przy 102 stopniach.

Co do komputera to podaje on zawsze tylko przyblizone wartosci, on liczy przepływ paliwa na pdstawie plywaka i czegos tam jeszcze. A tankowanie to tez zlozony proces, mozesz nalac pod korek, a komputer liczy wg pojemnosci zbiornika. VC kiedys miala taki problem bo zparogramowali 60 litrow, a do zbiornika mozna bylo wlac gor 56 litrow no i troche oszukiwał, takze to niejst urzadzenie laboratoryjne a jedynie pogladowe. cool.gif

Napisano

> 1.Jaka powinna być temperatura pracytego silnika ?Według komputera pokazuje jak jadę ok 75 stopni w korkach 90-95 czy to normalne?

Jak 75 masz w trasie przy stałej prędkości to rzeczywiście za niska. ale odbiłoby się to na zwiększonym zużyciu paliwa. A z tego co piszesz to zużywa Ci 5,5 co jest normalnym zużyciem.

> 2.Czy komputer pokładowy pokazuje dokładnie ile autko pali czy to są wartości przybliżone

Zawsze pokazuje dokładną ilość zużytego paliwa. Ale i ja zawsze zalewam pod przysłowiowy korek, nie do pierwszego odbicia pistoletu. Spróbuj więc jeszcze raz zatankować, może poprzednio nie był zalany naprawdę do pełna ?

Napisano

> pokazuje jak jadę ok 75 stopni w korkach 90-95 czy to normalne?

To raczej poprawne temperatury są.

> 2.Czy komputer pokładowy pokazuje dokładnie ile autko pali czy to są

> wartości przybliżone np :

> komputer pokazywał, że autko spaliło 5,5l /100km

> a mi wyszło troszkę więcej prawie 6l /100km

> z komputera wynikało że auto spaliło 38l (w sumie na 730km)

> a ja wlałem 43l ---czy mogą być takie rozbieżności?

Zrób tak:

Zatankuj tak jak zwykle to robisz (powinno się tankować do odbicia pistoletu, bo tankowanie pod korek może spowodować zalanie układu odpowietrzenia zbiornika paliwa a w konsekwencji do zassania zbiornika - deformacji i związanych z tym konsekwencji).

Skasuj wskazania komputera pokładowego, przejedź 100km. Zatankuj też do odbicia. Odczytaj różnicę wskazań między komputerem a faktycznym zużyciem. udaj się do serwisu gdzie mają Tech2 (nie mylić z Opel Techem na laptopa) i poproś o wprowadzenie korekcji we skazania komputera.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.