Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC sequent i praca na 3 cylindry

Featured Replies

Napisano

Ost pojawił mi sie problem. Podzczas przełaczania na gaz auto zaczyna pracowac na 3 cylndry zaczyna mrygac kontrolka od silnika(check engine) i musze wyłaczyć auto odczekac chwile i znów próbowac (nawet na bezynie potem tez pracuje na 3 cylindry) po chwili udaje sie odpalic i chodzi normalnie(na benzynie). Gdy daje mu gaz do oporu i wtedy przałaczam to sie udaje i potem juz wszystko ładnie smiga z zmianami żródła. Czy możliwe ze powodem tego jest słabej jakości gaz??

Napisano

Słabej jakości gaz raczej by tego nie spowodował ... prędzej bym obstawiał padnięty wtryskiwacz ... ale że na benzynie też pracuje na 3 gary to coś dziwnego już icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

no jak przełaczam na gaz potem chodzi na 3 cylindy>> wyłaczam auto i zapalm na benie i chodzi na 3 cylindry, dopiero po któryms zapaleniu chodzi normalnbie

Napisano

> no jak przełaczam na gaz potem chodzi na 3 cylindy>> wyłaczam auto i

> zapalm na benie i chodzi na 3 cylindry, dopiero po któryms

> zapaleniu chodzi normalnbie

Widzisz wyraźny związek z przełączaniem na gaz? 100 przypadków na 100?

Może po prostu ginie Ci czasem iskra na jednym z garów i stąd całe zamieszanie? Widzę, że masz taki sam silnik jak ja (choć w innym aucie) - awarie cewek zapłonowych (oddzielne dla każdej świecy) nie należą do rzadkości, a i świece wieczne nie są...

Podłącz VAG'a - powinno się to zapisać.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dobra teraz juz jestem przeokonany co jest przyczyną. Otóz dzieje sie tak tylko w cieple dni gły jest włączona klimatyzacja. Nawet gdy jest cieplo a klima jest wyłaczona wszystko chodzi jak trzeba. Gdzie moze byc błąd. Moze gdzie woda z klimy sie skrapla i spada na jakies przwody itd.

Napisano

> no jak przełaczam na gaz potem chodzi na 3 cylindy>> wyłaczam auto i

> zapalm na benie i chodzi na 3 cylindry, dopiero po któryms

> zapaleniu chodzi normalnbie

Pomierz ciśnienie. Mozesz mieć padniętą uszczelkę, wypalony zawór itd. Gaz jest trochę czulszy na te sprawy, na benzynie w końcu zmusisz auto obrotami do tego, żeby ten cylinder też palił.

Przechodziłem obie rzeczy - objawy nie takie nasilone ale podobne.

Napisano

a jak świece i kable WN?

Napisano

> Dobra teraz juz jestem przeokonany co jest przyczyną. Otóz dzieje sie

> tak tylko w cieple dni gły jest włączona klimatyzacja. Nawet gdy

> jest cieplo a klima jest wyłaczona wszystko chodzi jak trzeba.

> Gdzie moze byc błąd. Moze gdzie woda z klimy sie skrapla i spada

> na jakies przwody itd.

Klima obciąża silnik dodatkowo, efekt się powiększa. Szukaj z w zapłonie albo w parametrach mechanicznych silnika.

Napisano
  • Autor

Tylko ze nie dzieje sie to w czasie jazdy z klima tylko po jeżdzie z klima (gdy np pojeżdze przez 3h i auto stoi cala noc) to z rana pojawaiaja sie takie kolopoty

Napisano

> Tylko ze nie dzieje sie to w czasie jazdy z klima tylko po jeżdzie z

> klima (gdy np pojeżdze przez 3h i auto stoi cala noc) to z rana

> pojawaiaja sie takie kolopoty

Ja jednak sprawdziłbym cewki zapłonowe - to naprawde czesta przypadłość w tym modelu (ja mam już dwie wymienione).

Proponowałbym odczytać teraz kody błędów ze sterownika silnika - musiały się zarejestrować przerwy w zapłonie z podaniem numeru cylindra. Następnie należy zamienić miejscami podejrzaną cewkę z sąsiednią, pojeździć do następnego wystąpienia objawów i sprawdzić, który cylinder teraz "przerywa".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.