Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruba przy trzpieniu wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Panowie poruszam problem po raz drugi, bo czas mnie goni a w poprzednim moim poście temat zdechł confused.gif

Musze ściągnąć podszybie ale za Chiny Ludowe nie mogę odkręcić nakrętki trzymającej trzpień wycieraczki.

Sprawa wygląda tak, że jak kręcę tą nakrętką ( zaznaczoną czerwoną strzałką ) to kręci się razem z gwintem,

który jest nad nią (zielona strzałka) sciana.gif

Jak to odkręcić,żebym mógł ściągnąć podszybie.

280910150-DSC00564.JPG

post-93456-14352494358208_thumb.jpg

Napisano

Mam pewne obawy że cosik UKRĘCIŁEŚ - niestety frown.gif, bo ponieważ dlatego że u mnie się ślicznie odkręciło po potraktowaniu prawie całej puszki WD 40, kołnierzyk pozostał na miejscu więc nawet jeśli zdemontujesz to nie będzie koniec kłopotów.Ukręciłem za to śrubę mocująca do nadwozia ale po przewierceniu na wylot zamontowałem na "kołek budowlany" smile.gif.

No o połamaniu plastiku nie wspomnę...obowiązkowo hehe.gif

Ale mam nadzieję że się mylę...

Napisano
  • Autor

> Mam pewne obawy że cosik UKRĘCIŁEŚ - niestety , bo ponieważ dlatego

> że u mnie się ślicznie odkręciło po potraktowaniu prawie całej

> puszki WD 40, kołnierzyk pozostał na miejscu więc nawet jeśli

> zdemontujesz to nie będzie koniec kłopotów.Ukręciłem za to śrubę

> mocująca do nadwozia ale po przewierceniu na wylot zamontowałem

> na "kołek budowlany" .

> No o połamaniu plastiku nie wspomnę...obowiązkowo

> Ale mam nadzieję że się mylę...

Też mi się wydaje,że coś sie ukręciło angryfire.gif

Teraz problem jest taki jak to naprawić, tzn. jak to odkręcić żeby ściągnąć podszybie ??

Napisano

> Też mi się wydaje,że coś sie ukręciło

> Teraz problem jest taki jak to naprawić, tzn. jak to odkręcić żeby

> ściągnąć podszybie ??

połamać.

Napisano

U mnie tez się tak kręciło. Nakrętka jakby zespwawna z gwintem. Ukręciłem cały korpus, ale w taki sposób, że wyłaziło przez dziurę w palstkiowym podszybiu. Potem i tak działało jeszcze z pół roku. Potem zaczęły się koszmarne dźwięki i zdecydowałem sie na nowy silniczek. Największym problemem było zdobycie nowej nakrętki, bo starej rozłaczyć z korpusem bezzstratnie się nie udało.

Napisano

> Co połamać??Jak połamać??

bez zdjęcia tej śruby podszybia nie zdejmiesz, więc pozostaje Ci podszybie zniszczyć, żeby je zdjąc.

Napisano

Typowa sprawa - zapieczony, skorodowany gwint. Trzeba próbowac różnych metod: przede wszytkim środki penetryuace- dużo Wd-40 lub podobnych, nafty lub oleju napędowego. Gdyby nie obecność plasykowych elementów mozna by próbować podgrzać nakrętkę malutkim palniczkiem i wtedy próbować poruszyć zapieczona nakrętkę.

2. Zdeformować nakrętkę dwoma młotkami- duży cieżki przyłożyć z jednej strony powierzchni bocznej nakretki, a z przeciwnej uderzać mniejszym młotkiem. I znowu Wd-40 lub podobny, i próbowac odkręcać.

Ostateczność - zniszczyć nakrętke, nową stosunkow łatwo znaleźć na szrotach czy dokupić. Starą nakrętke przeciąć małą szlifierką, nawet ostroźnie katówką z małą tarczką. Do tej operacjii wcześniej należy zakryć wszystkie elementy w pobliźu przed zniszczeniem iskrami - szyby (wtopi się w nie metal i ścierniwo!), lakier, plastyki. Uważać, aby nie zniszczyc gwintu na trzpieniu, po głębokim nacięciu nakrętki katówką można próbować powiększyc szczelinę i przeciąć nakrętkę małym przecinakiem, poruszyć i odkręcać nakretke lub ją rozciąć na dwa kawałki. Powodzenia.

Napisano

Ech.. pozostaje metoda zniszczeniowa -mówi się trudno...przecinaj nakrętkę i uważaj na palce. Metoda dowolna - skutek jeden.

NOWY WYCIERUS.

A skoro już będziesz miał nowego wycierusa to od razu uprzedzam że fabryka żałuje smaru na przekładni co w przyszłości zaowocuje korozją trybików.

Napisano

> Panowie poruszam problem po raz drugi, bo czas mnie goni a w

> poprzednim moim poście temat zdechł

> Musze ściągnąć podszybie ale za Chiny Ludowe nie mogę odkręcić

> nakrętki trzymającej trzpień wycieraczki.

> Sprawa wygląda tak, że jak kręcę tą nakrętką ( zaznaczoną czerwoną

> strzałką ) to kręci się razem z gwintem,

> który jest nad nią (zielona strzałka)

> Jak to odkręcić,żebym mógł ściągnąć podszybie.

Jeśli dobrze pamiętam to na trzpieniu znajduje się zabezpieczenie. Jak je zdejmiesz to uda Ci się zsunąć urwany kawałek gwintu z nakrętką i rozbierzesz wszystko bez łamania i cięcia.

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze pamiętam to na trzpieniu znajduje się zabezpieczenie.

> Jak je zdejmiesz to uda Ci się zsunąć urwany kawałek gwintu z

> nakrętką i rozbierzesz wszystko bez łamania i cięcia.

Chodzi Ci o taka małą obejmę,nie do końca zamkniętą (w kształcie litery U??) Jeśli tak, to próbowałem ją ściągnąć na samym początku i sie połamała sciana.gif

Teraz mam po prostu pociągnąć zerwaną nakrętkę razem z urwanym gwintem i powinna zejść??

Napisano

> Chodzi Ci o taka małą obejmę,nie do końca zamkniętą (w kształcie

> litery U??) Jeśli tak, to próbowałem ją ściągnąć na samym

> początku i sie połamała

> Teraz mam po prostu pociągnąć zerwaną nakrętkę razem z urwanym

> gwintem i powinna zejść??

Tak, dokładnie. Będzie ciężko ale tak właśnie ma to zejść. Oczywiście wszelkie preparaty typu WD-40 mile widziane.

Napisano
  • Autor

> Tak, dokładnie. Będzie ciężko ale tak właśnie ma to zejść. Oczywiście

> wszelkie preparaty typu WD-40 mile widziane.

Już próbowałem,nie da rady bo trzpień wycieraczki też ma gwint a nie chce go zniszczyć, więc nici z ściągania na siłę...

W przyszłym tygodniu pożyczę mini szlifierkę i pozbędę się nakrętki razem z gwintem a trzpień postaram się zostawić nienaruszony (oby się udało)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.