Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulator napięcia?

Featured Replies

Napisano

Witam. Znów problem. Pali się kontrolka ładowania, tak połowę jasności. Ładowanie na światłach troszkę powyżej12V , na bardzo wysokich obrotach dochodzi do 13V. Jak wyjąć alternator w tym wynalazku, a później regulator? Koniecznie kanał? Uno 1.4 ie '93

Napisano

alternator da się wyjąć bez kanału sprawdź właśnie regulator, lub mostek diod, albo uzwojenie.

Wykręć altek zanieś do warsztatu to Ci go pod wiertarkę podepną i powie co padło.

Dopiero to przechodziłem

Napisano
  • Autor

Pomierzę go sobie sam, tylko napiszcie jak się wyciąga alternator.

Napisano

Najbezpieczniej na początek odkręć kleme z akumulatora;

Płóż się pod auto wyjmij wtyczkę z alternatora,potem kluczem 10 odkręcasz jeszcze dwa przewody (.na jednej śrubie).

Potem najlepiej zdjąć obudowę filtra powietrza i rurkę od zasysania ciepłego z kolektora i po lewej jest śruba na klucz 17 (napinacz)do odkręcenia.

Na altku też jest rurka do chłodzenia którą też zdejmujemy.

zdjąć pasek ,od dołu jeszcze raz 17tka iwyjmujesz dłuuugą śrubę na której jest altek i jedna rolka.

Alternator jest wymontowany i zgrabnym ruchem wyjmujemy go.

MONTAŻ W ODWROTNEJ KOLEJNOŚCI.

Pozdrawiam ok.gif

Napisano

dodam jeszcze że 15 poluzuj uchwyt regulacji napięcia paska (ułatwia zakładanie).

A tak baj de łej zanim wyjmiesz altek zdejmij klemy i przeczyść je papierkiem u mnie taka błahostka pozbawiła mnie środków do życia na 2 tygodnie sciana.gif

Napisano
  • Autor

Znaczy co? Spalił Ci się alternator?

• 1 miesiąc później...
Napisano

Nie bądź takim pesymistą. Może tylko regulator napięcia albo któraś z diód. Wszystko jest wbudowane w alternator więć demontaż raczej konieczny. A jeśli będziesz go demontował i montował 3 razy w tygodniu to się nauczysz tej czynność robić z zamnkniętymi oczami (ja się nauczyłem 270635636-JUMP2.gif). Dostęp od wnęki koła ułatwia sprawę claps.gif

Napisano

> Pomierzę go sobie sam, tylko napiszcie jak się wyciąga alternator.

Ja miałem prostszy sposób na wyciągnięcia alternatora. Bez wchodzenia pod auto i wymontowywania czegokolwiek - prócz alternatora oczywiście. Na początek odkręć klemy od aku. następnie kluczem płaskim 10mm odkręć od niego nakrętkę i ściagnij dwa kabelki ze śruby. Potem wyciągnij wtyczke - jest nie daleko ww śruby. Jednym zdaniem rozłączasz wszystkie kable od alternatora. Następnie będzie Ci potrzebny klucz imbusowy rozmiar 10. Alternator jest dokręcony dwoma nakrętkami, które maja w środku otwór sześciokątny na klucz imbus. Rozglądnij się za nimi dobrze i miłego odkręcania.Nie obejdzie się zapewne bez przedłużenia (rurka około 20 cm do której wejdzie klucz)na imbus bo na krótkim ramieniu klucza może nie być zbyt dużej siły odkręcania. PS. Alternator spokojnie wyciągniesz od góry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.