Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytanie o 1.9 TDI - nie pali

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie i Panie pytanie w imieniu kumpla! Gość ma VW Passata z silnikiem 1,9 TDI z 1994 roku. Przez 2 miesiące użytkowania silnik chodził jak marzenie. Dzisiaj nie chce zapalić. Z relacji telefonicznej wynika że po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje...tzn silnik wogóle nie "kręci". Słychać jakieś standardowe odgłosy przekaźników czy czegoś takiego ale silnik ani drgnie.

Według mnie, może coś mieć nie tak ze stacyjką, bo odkąd ja mam styczność z różnymi samochodami, tego Passata nigdy nie udało mi się odpalić. Mówie poważnie!

Po włożeniu kluczyka masz 1-2 sekundy żeby auto zapalić, przekroczyłeś czas to próbujesz jeszcze raz. Koledze udawało się za każdym razem, ale kluczyk trzeba było dość mocno i jak już mówiłem - szybko, przekręcić (zastanawia mnie tylko grzanie świec w zimne dni, przecież one nie zdążą się rozgrzać).

Jak myślicie co to może być? I czy takie szybkie zapalanie jest w każdym passacie lub silniku diesla?

I przy okazji przypomniało mi się....jest taka możliwość że jakiś Helmut w niemczech, mógł założyć ogranicznik prędkości na ten silnik? Bo przyspieszenie jest ok, ale ciężko przekroczyć 140 km/h. Z górki udało się jakoś wycisnąć 160. Jakiś mechanik znajomego stwierdził że może być założony ogranicznik prędkości, bo wykluczamy że silnik jest zajechany. Niby duże auto i tylko 90 KM ale ładnie się odpycha...i 140km/h to trochę lipa wink.gif

Napisano

Na pewno nie jest to standardowe. Może pada bendix, może sama stacyjka.

Trzeba pomierzyć napięcia w czasie próby zapalania.

Jak napięcia na rozruszniku będą OK, to trzeba wyjąć rozrusznik i sprawdzić bendix.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.