Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Włącznik drzwi czyli przełączniki stycznikowe - rozwiazanie

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.

Od paru miesięcy jestem szczęśliwym i dumnym posiadaczem ASTRY G Caravan z 2004 roku. Autko sprawuje sie idealnie, ale brak mu 3 elementów:

- nie ma oświetlenia kabiny przy otwarciu drzwi (dowolnych);

- nie dziala brzeczyk informujący o włączonych światłach

- alarm Prestige automatycznie zazbraja sie po 30 sekundach.

Oczywiście nie zauważyłem tego tak szybko gdyż oświetlenie kabiny działa normalnie po wciągnięciu przełącznika świateł czy też jako Follow me home (włączane przez centralny zamek/alarm po odbezpieczeniu). Brzęczyk zrzuciłem na wadę Opla (to moj 4 Opel i zawsze brzęczyk raz działał raz nie - ten typ tak ma wink.gif).

Co do autouzbrajania alarmu - w zimie szybciej sie wsiada do samochodu a w lecie wolniej bo to i Panie sąsiadki w mini-spódniczkach przyjemnie rozpraszają uwagę w te słoneczne dni i dziecko trzeba załadować do fotelika wink.gif;);) ) i czas leci.

Po kilku tygodniach doszedłem do wniosku ze jest jedna główna WSPóLNA przyczyna tych problemów - auto nie dostaje informacji zwrotnej o otwarciu jakichkolwiek drzwi (oprócz tylnej klapy - wtedy działa).

Wziąłem torx-a 15 i odkręciłem każdy z przełączników stycznikowych w słupkach i

- z przodu (kierowca i pasażer) lecą 2 kable we wtyczce - niebieski i szary

- z tyłu leci we wtyczce jedynie 1 kabel szary.

Na szarym kablu przy każdych drzwiach brak jest 12V+, ALE ciekawostka - na NIEBIESKIM kablu który leci do wtyczek z przodu jest napięcie 12V+ i o dziwo po zwarciu do masy (zamknieciu przełącznika jak kto woli) nagle zaczyna wszystko poprawnie działać - oświetlenie wnętrza, brzęczek i alarm sie nie zazbraja automatycznie.

Czyli auto dostaje wtedy info i wszystko wygląda OK.

Dla pewności sprawdziłem każdy bezpiecznik - nie sa zaśniedziałe i nie są przepalone. Z tego co wyczytałem nr 28 odpowiada za oświetlenie wnętrza, ale w instrukcji jest jeszcze kilka innych ktore zabezpieczają obwod "oswietlenie zewnetrzne" :|

Ponieważ wtyczki w każdym z przełączników stycznikowych posiadają JEDEN pin (i to zbiegający się z kablem SZARYM) kusi mnie aby zamienić kable miejscami we wtyczce.

To jednak nie rozwiązuje problemu, gdyż auto nadal nie będzie wiedziało nic o otwarciu tylnych drzwi (leci 1 kable, szary) no i boję się, żebym czegoś jednak nie popalił.

Mam pytanie czy ktoś miał podobne problemy i mógłby coś doradzić.

Może ktoś kiedyś u mnie sie pomylił przy zakładaniu alarmu i miejscami źle podłączył te kabelki. Autko miało drobna kolizja w drzwi i slupek środkowy (rysy) - może wtedy ktoś źle połączył coś przy lakierowaniu.

Czy ktoś z Państwa wie gdzie te kable (szary i niebieski) się spotykają, jak powinny być dalej poprawnie podłączone i ewentualnie jak temu zaradzić.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam, Sagittarius

Napisano

Chcesz pozbyć się automatycznego zazbrajania alarmu po 30sek? Jeśli tak to w zależności jaki masz model Presige'a to albo przecinasz czarną pętlę przy centralce alarmu albo programujesz centralkę. Podaj jaki masz model - podeślę Ci instrukcję (może akurat będę ją miał).

Brzęczyk nie działa z tego samego powodu co nie ma światła. Przujrzyj się dobrze krańcówkom, czy jest styk po otwarciu drzwi.

Objaw masz taki jakbyś nie miał masy na krańcówce.

Napisano
  • Autor

Witam, nie chce sie pozbywac autozazbrajania bo to wspaniala funkcja. Styk po otwarciu drzwi jest i wszystko jest czyste i nie zaśniedziałe - napisalem w poscie, ze po podlaczeniu niebieskiego kabla wszystko dziala. Wiem również, napisalem o tym w poscie, ze niedzialający brzeczyk i swiatlo to wspolny problem.

Dlatego pytam o sprawe dwoch kabli do przełącznika stycznikowego i wyjasnienie sprawy.

Dziekuje jednak za odpowiedz i chęć pomocy.

Pozdrawiam, SagiTTariuS

Napisano
  • Autor

Witam,

Problem udało mi sie rozwiązać w trakcie szczegółowej analizy schematu elektrycznego AII - notabene pobranego z AutoKacika - strona 9.

A mianowicie jakiś geniusz który lakierował drzwi auta wykręcił krańcówki i wkręcił je z powrotem nie tam gdzie trzeba.

Nie wiedziałem że a Astra II ma 2 rodzaje krańcówek:

- 3 takie same 1-bolcowe (plastik w kolorze szarym) - Part number GM 1240210)

- 1 inna 2-bolcowa (plastik w kolorze czrnym) - Part number GM 1240211)

Po zamontowaniu 2-bolcowego przełącznika stycznikowego (krańcówki wink.gif) po stronie kierowcy - czyli we właściwym dla niego miejscu zaczęło wszystko co Oplowskie działać:

- oświetlenie wnętrza,

- brzeczek wlaczonych swiateł

- sygnalizator otwartych drzwi przy odpalaniu silnika (nawet nie wiedzialem ze AII ma takie cos - piszczy cichutko i ciaglym dzwiekiem dopoki nie zamkniesz drzwi albo nie odpalisz silnika)

Niestety moj Prestige nadal po odblokowaniu czeka 30 s i jesli nie wlozy sie kluczyka do stacyjki to uzbraja sie - ale podejrzewam i wyczytalem i zgadzam sie z kolega powyzej ze jest to kwestia konfiguracji prestige a nie braku sygnalu zwrotnego.

Nie wiem jaki dokladnie mam model, ale po pilocie znalazlem jakas instrukcja uzytkownika (nie serwisowa) ktora opisuje ze wlasnie takowy tryb jest w Prestige tzn. akceptuje tylko wlozenie kluczyka do stacyjki a reszte olewa i sie uzbraja)

Co ciekawe - serwis Opla zaprzeczył ze istnieją dwa rodzaje krańcówek - a sklep internetowy Opla przyznał mi rację.

No cóż takie zycie.

Pozdrowienia, Sagittarius

Napisano

Po zgaszeniu silnika i otworzeniu drzwi alarm zaczyna odliczać czas. Jeśli zamkniesz drzwi nastąpi uzbrojenie po 30 sek. Jeśli drzwi będą otwarte nie powinien się zazbroić. Proces samouzbrojenia przerywa oczywiście przekręcenie kluczyka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.