Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sonda lambda seat ibiza 2002 1,4 16v silnik BBZ

Featured Replies

Napisano

Od niedawna jestem posiadaczem ibizy z 2002 z silnikiem 1,4 16v o oznaczeniach BBZ, podaczas sprawdzania błedów wyrzuca mi błąd P0135 - "Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 1) - usterka", wiem że rozchodzi się o podgrzewacz sondy lambda tylko nie wiem której czy przed czy za katalizatorem , może ktoś z was jest w stanie mi pomóc , z góry dziekuje za jakies podpowiedzi

Napisano

Hmm na poczatek proponuje zmiane oprogramowania komputera. U mnie na starym wyskakiwaly rozne bledy, m.in sondy, potem katalizator, na fazach konczac. Po upgrade wsjo jest ok

Napisano

> wiem że rozchodzi się o podgrzewacz sondy lambda tylko nie wiem

> której czy przed czy za katalizatorem

Przed ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przed

CZy jest to na 100% pewne że to ta przed bo to dośc spory wydatek i nie chce wyrzucać na darmo pieniędzy,

i jeszcze pytanko odniośnie upgrate softu jak sprawdzić jaki mam i gdzie ewentualnie zmienic? czy w serwisie mi to zrobią i jaki ewentualny koszt

Napisano

> CZy jest to na 100% pewne że to ta przed bo to dośc spory wydatek i

> nie chce wyrzucać na darmo pieniędzy,

Jesli pytasz o interpretację podanego kodu usterki to TAK - ten błąd dotyczy sondy przed katalizatorem.

Przestrzegam jednak przed traktowaniem autodiagnostyki silnika jak wyroczni. Zanim zaczniesz wydawać (niemałe) pieniądze rozepnij wtyk sondy i sprawdź dwie rzeczy:

1. Zmierz rezystancję między stykami podgrzewania sondy (styki nr 1 i 2) - w temperaturze pokojowej powinna wynosić 1...5 ohm - jeśli stwierdzisz przerwę to sonda bankowo jest uszkodzona.

2. Sprawdź, czy przy pracującym silniku na tychże stykach gniazda sondy występuje napięcie zasilające (11...14,5V) - jeśli go nie ma, to przyczyny należy szukać poza sondą.

Napisano
  • Autor

> Jesli pytasz o interpretację podanego kodu usterki to TAK - ten błąd

> dotyczy sondy przed katalizatorem.

> Przestrzegam jednak przed traktowaniem autodiagnostyki silnika jak

> wyroczni. Zanim zaczniesz wydawać (niemałe) pieniądze rozepnij

> wtyk sondy i sprawdź dwie rzeczy:

> 1. Zmierz rezystancję między stykami podgrzewania sondy (styki nr 1

> i 2) - w temperaturze pokojowej powinna wynosić 1...5 ohm -

> jeśli stwierdzisz przerwę to sonda bankowo jest uszkodzona.

> 2. Sprawdź, czy przy pracującym silniku na tychże stykach gniazda

> sondy występuje napięcie zasilające (11...14,5V) - jeśli go nie

> ma, to przyczyny należy szukać poza sondą.

Dzieki za podpowiedź za jakas godzine skoczę na kanał i postaram sie to pomierzyć

A przy okazji wyrzuciło mi jeszcze jeden błąd

P01180 -P1180 Fuel Delivery System Malfunction - Low

Co to może oznaczać

Napisano

> A przy okazji wyrzuciło mi jeszcze jeden błąd

> P01180 -P1180 Fuel Delivery System Malfunction - Low

> Co to może oznaczać

1180? To wg moich źródeł "Linear O2 Sensor/Pump Current Short to B+" - czyli też błąd dotyczący "pierwszej' sondy lambda.

Napisano
  • Autor

Pomierzyłem na goracym silniku miedzy stykami 1 i 2 i wyszło 0 kOhm ale ten pomiar to sobie pewnie moge w .... Jutro jak ostygnie pomierze na naowo

Napisano
  • Autor

No i dziś rano pomierzyłm ta sonde , po rozpięciu wtyczki pomiędzy stykiem 1 i 2 wyszedł mi wynik 5 ohm, a napięcie na tych samych stykach przy rozpietej wtyczce wyszło mi 10,7V ale tylko jak przez chwile pracowala pompa , nie bardzo wiem jak pomierzyć na pracującym silniku, czy zapalić silnik przy odpiętej sądzie lambda bo inaczej nie mam jak tego sprawdzic chyba za znacie jakis sposób?.

Nie wiem co dalej robić czy wymieniac tą sondę bo to chyba nie normalne że niby pomiary OK a wyrzuca mi ten błąd?

Napisano
  • Autor

no i wymieniłem sonde, błedy wykasowane i juz nie wróciły, autko śmiga jak dzikie tylko w kieszeni lżej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.