Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy po zmianie listwy z OMVL Fast na Valteka

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

W moim bravo 1,6 16v mam zalozonego Dream XXI N. Slyszalem ze cieszy sie nie zbyt dobra opinia, ale zrobilem na niej ok 160tys km. i wszystko bylo cacy do momentu awarii listwy wtryskowej. Gazownik wymienil ją na Valteka i od tego momentu jazda juz nie sprawia przyjemnosci angryfire.gif

Nie dosyc ze pali ok 3-4 L/100km wiecej niz powinien, to rozpedza sie jak żółw. Przy predkosci 160km/h silnik ostro szarpie i sie dalej nie rozpedza frown.gif( Bylem juz kilka razy na strojeniu i bez zadnego rezultatu w dodatku centralka od benzyny lapie bledy i musze kasowac w servisie. Z tego co zauwazylem to gazownik bladzi po omacku i kompletnie nie wie jak sobie z tym poradzic.

Moze ktos ma jakis pomysl? A moze te valteki poprostu sie nie nadaja?

Jestem z okolic Bialegostoku.

Serdecznie pozdrawiam

Napisano

> Witam wszystkich.

> W moim bravo 1,6 16v mam zalozonego Dream XXI N. Slyszalem ze cieszy

> sie nie zbyt dobra opinia, ale zrobilem na niej ok 160tys km. i

> wszystko bylo cacy do momentu awarii listwy wtryskowej. Gazownik

> wymienil ją na Valteka i od tego momentu jazda juz nie sprawia

> przyjemnosci

> Nie dosyc ze pali ok 3-4 L/100km wiecej niz powinien, to rozpedza sie

> jak żółw. Przy predkosci 160km/h silnik ostro szarpie i sie

> dalej nie rozpedza ( Bylem juz kilka razy na strojeniu i bez

> zadnego rezultatu w dodatku centralka od benzyny lapie bledy i

> musze kasowac w servisie. Z tego co zauwazylem to gazownik

> bladzi po omacku i kompletnie nie wie jak sobie z tym poradzic.

> Moze ktos ma jakis pomysl? A moze te valteki poprostu sie nie nadaja?

> Jestem z okolic Bialegostoku.

> Serdecznie pozdrawiam

Jakie Valteki (żółte czy czerwone)?? Jakie sa czasy wtryskiwaczy benzynowych na jałowym??

Napisano
  • Autor

> Jakie Valteki (żółte czy czerwone)?? Jakie sa czasy wtryskiwaczy

> benzynowych na jałowym??

Dziekuje za zainteresowanie.

Valteki sa czerwone jesli chodzi o czasy to nie wiem czy to

o to chodzi wahaja sie miedzy 2,90 a 3,10.

Pozdrawiam

Napisano

> Dziekuje za zainteresowanie.

> Valteki sa czerwone jesli chodzi o czasy to nie wiem czy to

> o to chodzi wahaja sie miedzy 2,90 a 3,10.

> Pozdrawiam

Czerwone są wystarczają do tego silnika - na jałowym powienien mieć właśnie te 3.0 - 3.5ms. Nie powinny być też zbyt dużym obicązeniem dla centralki LPG - w końcu to 3Ohm.

Jak gazownik nie umie tego wyregulować, to jest dupa a nie fachowiec. Może jest za wysokie ciśnienie gazu w układzie i cewki są za słabe, żeby otworzyć wtryskiwacz? Może coś skopali i podłączyli wtryskiwacze nie w takiej kolejności, jak trzeba?

Napisano
  • Autor

> Czerwone są wystarczają do tego silnika - na jałowym powienien mieć

> właśnie te 3.0 - 3.5ms.

> Jak gazownik nie umie tego wyregulować, to jest dupa a nie fachowiec.

> Może jest za wysokie ciśnienie gazu w układzie i cewki są za

> słabe, żeby otworzyć wtryskiwacz?

A w jaki sposob to sprawdzic??

Napisano
  • Autor

> A w jaki sposob to sprawdzic??

Aha i jeszcze jedno. Na starej listwie odciecie mialem przy 6tys. a kiedy pytalem czy da sie zrobic zeby sie krecil do 7 to mi powiedziano ze nie ma takiej mozliwosci. Po zmianie listwy nagle kreci mi sie do 7tys. ale co z tego jesli na wyzszych biegach nie daje rady frown.gif Wydaje mi sie ze skopali cos w sterowniku bo w programie Dream XXI L nie znalazlem nigdzie zadnego ustawienia cut-off.

Napisano

Dobrze mówili. Skąd niby odcięcie w IV gen. ma zależeć od rodzaju wtryskiwaczy czy choćby sterownika LPG. Tym akurat zarządza ECM silnika i nie mogło się zmienić.

Napisano
  • Autor

> Dobrze mówili. Skąd niby odcięcie w IV gen. ma zależeć od rodzaju

> wtryskiwaczy czy choćby sterownika LPG. Tym akurat zarządza ECM

> silnika i nie mogło się zmienić.

Hmm ja sie na tym nie znam ale jednak sie zmienilo. Jezdzilem 4 lata z odcieciem przy 6tys a teraz mam przy 7. Najciekawsze jest to ze w miedzyczasie sie firma zmienila i ci co mi zmieniali listwe to juz nie sa ci sami co zakladali instalacje.

Moze ktos ma namiary na jakiegos dobrego gazownika w okolicach bialegostoku lub nawet gdzies dalej chetnie sie przejade.

Napisano

> Hmm ja sie na tym nie znam ale jednak sie zmienilo. Jezdzilem 4 lata

> z odcieciem przy 6tys a teraz mam przy 7.

zlosnik.gif a mój jak zmieniłem tłumik zaczął jeździć na ropę

Napisano
  • Autor

> a mój jak zmieniłem tłumik zaczął jeździć na ropę

Fajnie ze masz powod do zartow bo mi nie jest do smiechu jesli od 3 miechow probuje sie z tym uporac. Nie wiem moze wydaje Ci sie ze zmyslam ale robie ok 60tys km rocznie i wiem co pisze. Nie mam zielonego pojecia dla czego tak sie dzieje i moze to poprostu zbieg okolicznosci ze stalo sie po zmianie listwy.

Gazownik ktory zakladal instalacje dobrze wiedzial ze silnik na PB wkreca sie na 7tys a na gazie na 6tys.

Pozdrawiam

Napisano

>Nie wiem moze wydaje Ci sie ze

> zmyslam ale robie ok 60tys km rocznie i wiem co pisze.

Może nie zmyślasz ale pomiar robiłeś niedokładnie albo ci obrotomierz głupoty pokazuje/pokazywał.

> Nie mam

> zielonego pojecia dla czego tak sie dzieje i moze to poprostu

> zbieg okolicznosci ze stalo sie po zmianie listwy.

Więc tłumaczę ci. Odcięcie paliwa od pewnej prędkości obrotowej silnika jest ustawione na stałe fabrycznie w komputerze sterującym silnikiem. Ponieważ LPG sekwencyjne bierze informacje do sterownia wtryskiwaczmi LPG z impulsów wtryskiwaczy NoPB. Gdy one zostają zamknięte to i LPG nie może być dalej dawkowane, bo niby jakie czasy wtrysku i kiedy miałyby by być podawane?

Jedynie instalacje I, II i III gen. mogą nakręcać większe rpm bo ich sterowanie jest niezależne od ECM NoPB.

> Gazownik ktory zakladal instalacje dobrze wiedzial ze silnik na PB

> wkreca sie na 7tys a na gazie na 6tys.

cfaniaczek.gif coś ściemniał,

Jedyną możliwością zmiany wartości rpm odcięcia jest przeprogramowanie fabrycznych nastaw ECM. Ale nie słyszałem żeby gazownicy to kiedykolwiek robili bo i po co. Jaki sens smirk.gif

Masz skopaną instalację, grogi dobrze ci podsunął najbardziej możliwe przyczyny. Jeżeli sam nie potrafisz sobie poradzić bo jak piszesz kompletnie się na tym nie znasz a do tego gazownik jest dupa i błądzi po omacku to albo należy zmienić zakład albo napisać do Radia Maryja.

Napisano

> albo

> napisać do Radia Maryja.

Odpowiedź godna moderatora. claps.gif

Napisano

> Odpowiedź godna moderatora.

mad.gif możesz rozwinąć bo twój komentarz można dwojako rozumieć, więc nie wiem jak mam się do niego ustosunkować?

Napisano

> możesz rozwinąć bo twój komentarz można dwojako rozumieć, więc nie

> wiem jak mam się do niego ustosunkować?

Dwojako.

Napisano
  • Autor

Widze ze rozmowa zaszla na Radio Maryja hehe

Owszem nie znam sie na tym i nie mam zamiaru sie poznawac gdyz mam wazniejsze sprawy na glowie niz uczenie sie zasad dzialania instalacji gazowych. A gazownika chetnie zmienie, dla tego pytalem czy ktos zna kogos "dobrego" w mojej okolicy, lub nawet troche dalej zeby w koncu zrobic z tym porzadek.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.