Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zapalaniem na "zimnym" a reset komputera

Featured Replies

Napisano

Witam!

Troche długie frown.gif

Mam pewien problem. Od momentu założenia instalacji gazowej (E-gas sekwencja) pojawił sie problem z zapalaniem samochodu, na benzynie, jak silnik jest całkiem zimny. Zaraz po założeniu wszystko było OK. Później stopniowo zaczęły sie problemy z zapalanie tzn. po zapaleniu silnik pracował nierówno, strasznie go szarpało i tak przez ok. 20-30 sekund, a później już łapie równe obroty.. Po kolejnych kilku, kilkunastu dniach było coraz gorzej, do tego stopnia, że trzeba było nawet próbować trzy, cztery razy zanim chwycił, no i od razu "przegazówka" bo inaczej wydawało sie że silnik wyskoczy z samochodu. Odłączenie akumulatora na ok. 2 godziny poprawiało sytuację (nie było super ale dużo lepiej), jednak znowu po kilku dniach zaczął stopniowo coraz gorzej palić. frown.gif Oczywiście świece, kable i filtr powietrza nowe. Autko ma przejechane 78000, na gazie 6000. Po kilku wizytach i regulacjach u gazowników zapadła decyzja, że jedynym rozwiązaniem jest zamontowanie układu do resetu komputera. I tutaj moje pytanie, czy ktoś z szanownych grupowiczów ma może coś takiego u siebie i czy przypadkiem nie zaszkodzi to mojemu Bravolotowi?? frown.gif A może jest jakiś inny sposób rozwiązania tego problemu. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano

źle dopasowana emulacja sondy

Napisano

miałem autoreset i już go nie mam , więcej przez to było problemów niż pożytku.

Napisano
  • Autor

> miałem autoreset i już go nie mam , więcej przez to było problemów

> niż pożytku.

To ja już głupi jestem i nie wiem co robić niewiem.gif A jak to jest z sekwencją czy tam też jest emulacja sondy, przecież komputer gazowy zbiera sygnały z sondy i na tej podstawie steruje pracą całej instalacji, tak mi się przynajmniej wydaje. Ale może ktoś by mi to wytłumaczył "łopatologicznie" jak to z tym jest.

Napisano

> To ja już głupi jestem i nie wiem co robić A jak to jest z

> sekwencją czy tam też jest emulacja sondy, przecież komputer

> gazowy zbiera sygnały z sondy i na tej podstawie steruje pracą

> całej instalacji, tak mi się przynajmniej wydaje. Ale może ktoś

> by mi to wytłumaczył "łopatologicznie" jak to z tym jest.

jeżeli to jest na prawdę sekwencja to nie ma tam żadnej emulacji sondy, a często wcale sygnału z sondy się nie podłącza do komputera lpg, steruje on pracą wtryskiwaczy gazu na podstawie odczytu pracy wtryskiwaczy benzynowych, być może że z jakiegoś powodu jest wgrana zła mapa paliwa i silnik sam przestawia sobie zapłon

Napisano

A może jest jakiś inny sposób rozwiązania tego problemu. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

wymontować tę instalację i założyć, sekwencję z prawdziwego zdarzenia, czy to co masz zamontowane to jest "to"

Napisano
  • Autor

> wymontować tę instalację i założyć, sekwencję z prawdziwego

> zdarzenia, czy to co masz zamontowane to jest "to"

Mam TO E-gas SLy injection, więc to chyba prawdziwa sekwencja frown.gif

Napisano

> miałem autoreset i już go nie mam , więcej przez to było problemów

> niż pożytku.

jakie miales z nim problemy?

u mnie w aucie od 60 tysięcy km jest reset i nic sie zlego nie dzieje.zima czy lato,auto jezdzi i odpala i na benzynie i na gazie.

Napisano

> jakie miales z nim problemy?

> u mnie w aucie od 60 tysięcy km jest reset i nic sie zlego nie

> dzieje.zima czy lato,auto jezdzi i odpala i na benzynie i na

> gazie.

Po zapaleniu silnika (no i oczywiście po autoresecie) po rozpędzeniu auta i wrzuceniu na luz, ECM nie miał ustalonych wolnych obrotów i gasł... potem wszystko było ok do następnego zgaszenia i zapalenia sick.gif

Napisano

> To ja już głupi jestem i nie wiem co robić A jak to jest z

> sekwencją czy tam też jest emulacja sondy, przecież komputer

> gazowy zbiera sygnały z sondy i na tej podstawie steruje pracą

> całej instalacji, tak mi się przynajmniej wydaje. Ale może ktoś

> by mi to wytłumaczył "łopatologicznie" jak to z tym jest.

bzdurę napisałem blush.gif, nie zauwazyłem że to sekwencja, tam sonda nie jest emulowana

Napisano

miałem to samo w KME Diego nono.gif, benzynka wariuje tylko jak jest zimna??, ew. jak jest ciepła to muli przy dodaniu gazu??- na benzynie. oslabiony.gif

po resecie kompa jest dobrze i z dnia na dzień znów sie pogarsza?? sciana.gif

No to tak , u mnie to wina EOBD komuter benzynowy uczysie od Gazu , bierze sobie zwiększone dawki paliwa i po prostu go zalewa na zimnym silniku. Gdy ustawilismy w inst gazowej tryb autoadaptacji , gdzie krzywe gazu sa idealnym odwzorowaniem dawek benzyny problem znikł. pub2.gifyay.gifwaytogo.gif

Mam nadzieje ,że pomogę , pamiętam strasznie sie wpieniałem bo nie mogliśmy dojść co mu jest

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mam ten sam problem z odpalaniem i opisywałem go już na bbm-ie. Dziś właśnie założono mi rester, ale jak autko postało i silnik wystygł zapalił tak samo czyli źle jak poprzednio (z przygazówką). Ten problem widać dotyka wielu użytkowników LPG i jest dość uciążliwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.