Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wentylatory chlodnicy POMOCY

Featured Replies

Napisano

witam mam taki problem gdy silnik osiagnie juz wysoka temperature załączaja mi sie oba wentylatory ten od klimy i od chłodnicyklima jest w tym momecie wyłączona.mam wrarzenie ze wentylator od chłodnicy cos za wolno pracoje gdy podpiołem go bezposrednio pod akumulator pracował owiele szybciej co moze byc przyczyno ze włączaja sie oba jednoczesnie i wolo pracoje ten od chłodnicy POMOCY

Napisano

> witam mam taki problem gdy silnik osiagnie juz wysoka temperature

> załączaja mi sie oba wentylatory ten od klimy i od

> chłodnicyklima jest w tym momecie wyłączona.mam wrarzenie ze

> wentylator od chłodnicy cos za wolno pracoje gdy podpiołem go

> bezposrednio pod akumulator pracował owiele szybciej co moze byc

> przyczyno ze włączaja sie oba jednoczesnie i wolo pracoje ten od

> chłodnicy POMOCY

ale o sso chozzi? jaki jest problem?

przegrzewa się? pali się kontrolka od układu chłodzenia na desce?

w Astrze G/Zafirze masz moduł chłodzenia który steruje pracą klimatyzacji/wentylatorów, wentylator chłodnicy ma dwa biegi i pewnie nie ma potrzeby żeby chodził na max, jeżeli chcesz sprawdzić trzeba by jechać na kompa, wpiąć się i odczytać parametry/usterki modułu chłodzenia,

brat

Napisano
  • Autor

> ale o sso chozzi? jaki jest problem?

> przegrzewa się? pali się kontrolka od układu chłodzenia na desce?

> w Astrze G/Zafirze masz moduł chłodzenia który steruje pracą

> klimatyzacji/wentylatorów, wentylator chłodnicy ma dwa biegi i

> pewnie nie ma potrzeby żeby chodził na max, jeżeli chcesz

> sprawdzić trzeba by jechać na kompa, wpiąć się i odczytać

> parametry/usterki modułu chłodzenia,

> brat

wiem ze wentylator ma dwa biegi tylko czy powinny włączac sie oba jednoczesnie jezeli klima jest wyłączona??u mnie włączaja sie oba jednoczesnie ten od chłodnicy płynu i od klimy

Napisano

> wiem ze wentylator ma dwa biegi tylko czy powinny włączac sie oba

> jednoczesnie jezeli klima jest wyłączona??u mnie włączaja sie

> oba jednoczesnie ten od chłodnicy płynu i od klimy

Co do wentylatorów na chłodnicach to na kąciku przewinęło się już tyle teorii, kiedy który ma się załączać, że ciężko podać jak to powinno działać prawidłowo. Generalnie u mnie przy wyłączonej klimatyzacji nie włącza się jej wentylator jak się zagrzeje płyn chłodniczy. Jednak skoro u Kolegi oprócz dziwnego zachowania wentylatorów nic się złego nie dzieje to ja bym to zostawił w spokoju.

POZDRAWIAM

PS. A Kolega jest pierwszym właścicielem?? Może komuś coś nie śmigało przy zasilaniu wentylatora klimy i podłączył go do wentylatora od chłodnicy "wody"? Warto popatrzeć gdzie i jak podprowadzone jest zasilanie. Może Kolega coś zauważy.

Napisano

Wentylatory nie powinny załączać się jednocześnie, a przynajmniej u mnie tak jest. Jak Ci chodzi klima, to powinien załączać się tylko wentyl od klimy, ten na chłodnicy powinien stać.

W weekend przerabiałem ten temat - nie włączyły mi się wentyle w samochodzie a że akurat jechała moja serce.gif z pracy, na włączonej klimie, to teraz muszę sobie nabić od początku czynnik. Chwała Panu że Helmuty pomyślały o zaworze bezpieczeństwa w układzie klimatyzacji. Prawdopodobną przyczyną awarii był brak kontaktu na złączkach, wszystko rozebrałem i złożyłem - jak narazie działa.

Tak, czy inaczej jedno jest pewne, klima wyłączona, temperatura płynu chłodniczego - 90 stopni, załącza się wentyl od chłodnicy płynu, ten od klimy stoi. Klima chodzi - chodzi wentyl od klimy, ten od chłodnicy płynu stoi.

Ale jak pisał przedmówca - jak by nie chodził żaden, wówczas możesz się martwić zlosnik.gif

Napisano

> wiem ze wentylator ma dwa biegi tylko czy powinny włączac sie oba

> jednoczesnie jezeli klima jest wyłączona??u mnie włączaja sie

> oba jednoczesnie ten od chłodnicy płynu i od klimy

hmm nie wiem jak się u mnie włączają bo nie sprawdzałem, po prostu mnie to nie interesowało, kontrolka układu chłodzenia przy włączeniu stacyjki mi się zapala, później gaśnie, temperaturę trzyma, a jaka jest logika włączania wentylatorów? pewnie taka ile jest ich typów, a że jest ich trochę wiec sie można pogubić wink.gif

brat

Napisano

> hmm nie wiem jak się u mnie włączają bo nie sprawdzałem, po prostu

> mnie to nie interesowało, kontrolka układu chłodzenia przy

> włączeniu stacyjki mi się zapala, później gaśnie, temperaturę

> trzyma, a jaka jest logika włączania wentylatorów? pewnie taka

> ile jest ich typów, a że jest ich trochę wiec sie można pogubić

> brat

Logika w sumie prosta - chodzi klima, czynnik się grzeje i chłodzi w skraplaczu. Jak skraplacz łapie temperaturę, załącza się wentyl. A załącza się bardzo szybko, jak się nie mylę to max. 30-40 sekund po włączeniu klimy. Bynajmniej tak jest u mnie.

Napisano
  • Autor

> Logika w sumie prosta - chodzi klima, czynnik się grzeje i chłodzi w

> skraplaczu. Jak skraplacz łapie temperaturę, załącza się wentyl.

> A załącza się bardzo szybko, jak się nie mylę to max. 30-40

> sekund po włączeniu klimy. Bynajmniej tak jest u mnie.

moze ten modoł za zakolem daje ciala.a moze ktorys z kolegow wje przy jakiej tem. powinien sie właczyc 2bieg w wiatraku od chłodnicy??????dodam jeszcze ze w instalacji od modułu do wentylatorow szystko jest orginalne nic nie jest zmostkowane itp.

Napisano

(...) Bynajmniej tak jest u mnie.

No właśnie.. tak jest u Kolegi ale nie jest tak u wszystkich. Więc logika już nie jest taka prosta 270751858-jezyk.gif

Z założenia powinno być tak jak Kolega napisał ale doświadczenie kącikowe pokazuje, że teoretycznie takie same układy działają zupełnie inaczej i co najlepsze - dobrze wink.gif

Do marcinpero:

Tutaj chyba jest jakaś grubsza awaria, możliwe że czujniki lub cały ten sterownik źle działa ale to już jakiś fachowiec powinien sprawdzić. A mam pytanie co się dzieje po włączeniu klimy? Czy włącza się wentylator (ten od klimy) samodzielnie czy też dwa jednocześnie?

Temperatur załączania się poszczególnych biegów nie znam ale posługując się wskazaniami temp. na desce powiem, że przed 100 włącza się pierwszy bieg - u mnie. Drugi jak wskazówka przejdzie przez 100. Ale to wszystko wartości BARDZO przybliżone.

Napisano
  • Autor

> (...) Bynajmniej tak jest u mnie.

> No właśnie.. tak jest u Kolegi ale nie jest tak u wszystkich. Więc

> logika już nie jest taka prosta

> Z założenia powinno być tak jak Kolega napisał ale doświadczenie

> kącikowe pokazuje, że teoretycznie takie same układy działają

> zupełnie inaczej i co najlepsze - dobrze

> Do marcinpero:

> Tutaj chyba jest jakaś grubsza awaria, możliwe że czujniki lub cały

> ten sterownik źle działa ale to już jakiś fachowiec powinien

> sprawdzić. A mam pytanie co się dzieje po włączeniu klimy? Czy

> włącza się wentylator (ten od klimy) samodzielnie czy też dwa

> jednocześnie?

> Temperatur załączania się poszczególnych biegów nie znam ale

> posługując się wskazaniami temp. na desce powiem, że przed 100

> włącza się pierwszy bieg - u mnie. Drugi jak wskazówka przejdzie

> przez 100. Ale to wszystko wartości BARDZO przybliżone.

jak włącze klime to załączaja sie jednoczesnie oba wentylatory bez znaczenia jaka temperature ma silnik frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.