Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Selespeed głośna praca

Featured Replies

Napisano

Witam chciałbym się dowiedzieć czy w waszych abartach słychać pracę skrzyni biegów . W moim abarcie jak jest zimny to wchodzenia biegów praktycznie nie słychać (poza zmianą z 2 na 3), ale jak już sie rozgrzeje to już zaczyna równo walić chociaż samo przejscie na następny bieg ,jest bez żadnych szarpnieć i biegi wchodzą płynnie.

Napisano

> Witam chciałbym się dowiedzieć czy w waszych abartach słychać pracę

to zależy wewnątrz samochodu u mnie nic nie slychac bez wzgledu na bieg i czy jest zimny czy rozgrzany silnik. na zewnatrz słychać tak jak w przypadku zwykłej skrzyni podczas zmiany biegu cos w rodzaju kliknięcia.

W koncu seelspeed to normalna skrzynia biegów tylko ze sterowaniem automatycznym.

a jaki masz przebieg??

Napisano
  • Autor

No wlaśnie chodzi o to niby klikniecie po porządnym rozgrzaniu nieraz odczuwam zmianę w podlodze .Dziwne jest to że stuk słychać tylko jak zmienia się z biegu niższego na wyższy odwrotnie jest spokój.najgorzej jest jak już pisałem ze zmianą z 2 na 3 i jak się wolno toczę z 2 na 1.W środku auta też praktycznie nic nie słychać ale jak otworzę szybę to oczywiście słychać ten klik .przebieg 88tyś

Napisano

U mnie słychać chyba tylko z 2 na 3.

Jade w ten week do świdnicy więc możemy się gdzieś spotkać i porównać ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Koledzy wymienialiście już może olej w skrzyni, bo mam problem z doborem odpowiedniego oleju. Sytuacja jest taka że w instrukcjach do 2004 jest zalecany tutela car zc 75 synth o specyfikacji GL-5, a od 2005 tutela car technyx o specyfikacji GL-4 .Zauważyłem w eperze że od 2003 są inne nr synchronizatorów ,czy to może być przyczyna zmiany specyfikacji oleju niewiem.gif

Napisano

> ,czy to może być przyczyna zmiany specyfikacji oleju

no raczej tak, ale nie wiem w czym problem niewiem.gif jedziesz do ASO, mówisz, że chcesz wymienić płyny w SS i panowie Ci dobierają ten który masz już zalany (jak się znają na SS - a więc tam gdzie jest też AR) hmm.gif

Napisano
  • Autor

> no raczej tak, ale nie wiem w czym problem jedziesz do ASO, mówisz,

> że chcesz wymienić płyny w SS i panowie Ci dobierają ten który

> masz już zalany (jak się znają na SS - a więc tam gdzie jest też

> AR)

Tak a zwłaszcza do mojego najbliższego ASO hehe.gif.Myślisz że będą wiedzieć co zalać - nie dziękuje nikt nie będzie uczył się na moim aucie , wole zapytać się na kąciku co i jak waytogo.gif

Napisano

> Tak a zwłaszcza do mojego najbliższego ASO .Myślisz że będą wiedzieć

> co zalać - nie dziękuje nikt nie będzie uczył się na moim aucie

> , wole zapytać się na kąciku co i jak

jeśli tak do tego podchodzą, to nie masz się co martwić, pewnie i tak oleju do skrzyni mieć nie będą bo droga jest i mały popyt hehe.gif mi sami wszystko powiedzieli co i jak, tylko nie regulują, ale powiedzieli, że mam jechać do bielska, tam chłopaki są już dużymi ekspertami w tej dziedzinie, także u mnie spoko waytogo.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

U mnie słychać zmianę biegów, szczególnie z 2 na 3 (nawet w środku). Byłem w ASO żeby sprawdzili lub wyregulowali, ale powiedzieli, że ten typ tak ma frown.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie słychać zmianę biegów, szczególnie z 2 na 3 (nawet w środku).

> Byłem w ASO żeby sprawdzili lub wyregulowali, ale powiedzieli,

> że ten typ tak ma

A pytałeś czy już wogóle to robili , bo mi się wydaje że to standardowa odpowiedż w przypadku braku jakiegokolwiek pojęcia w danym temacie

Napisano

> A pytałeś czy już wogóle to robili , bo mi się wydaje że to

> standardowa odpowiedż w przypadku braku jakiegokolwiek pojęcia w

> danym temacie

Mechanic (podobno od selespeeda) sprawdził na egzaminerze (nic nie było) pojeździł trochę, porównał z punto z selespeedem (!), który akurat tam był i powiedział że wszystko OK.

Napisano

> było) pojeździł trochę, porównał z punto z selespeedem (!),

> który akurat tam był i powiedział że wszystko OK.

No to sam widzisz, ile warta taka opinia - nie było nigdy Punto z Selespeedem. zlosnik.gif

Napisano

> Robił ktoś z was kalibracje selespeda

Samemu nie, ale kilkukrotnie zlecałem, tyle że w Alfie zlosnik.gif - gdy skrzynia zaczynała się dłużej "zastanawiać" nad zmianą biegów, to kalibracja pomagała. ok.gif Po wymianie sprzęgła pozwoliła w ogóle wyjechać samochodem z serwisu - bez tego z nowym sprzęgłem skrzynia nie była w stanie wrzucić żadnego biegu.

Napisano
  • Autor

Ja mam takie wrażenie jakby nie do końca mi rozprzęglało i wali po syncho , wraz z wzrostem temp coraz mocniej choć losowo(bardzo rzadko )niektore zmiany biegów są idealne,dość poprawnie wchodzą również jak podkręce obroty do ok 3000rpm (praktycznie w każdym przypadku),ale to tylko w trybie manual.Dodam że na wyłączonym silniku wchodzi wszystko idealnie.

Napisano

> Ja mam takie wrażenie jakby nie do końca mi rozprzęglało i wali po

> syncho , wraz z wzrostem temp coraz mocniej choć losowo(bardzo

> rzadko )niektore zmiany biegów są idealne,dość poprawnie wchodzą

> również jak podkręce obroty do ok 3000rpm (praktycznie w każdym

> przypadku),ale to tylko w trybie manual.

Tak zdecydowanie nie powinno być hmm.gif - tzn. takie objawy pojawiały mi się od czsu do czasu, ale to podobno kwestia postępującego zużycia tarczy sprzęgła i zazwyczaj na takie objawy pomaga właśnie regulacja nasadki sprzęgła. ok.gif Jeśli biegi się zmieniają, to mechanizm wykonawczy raczej działa poprawnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.