Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uboga mieszanka na nagrzanym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów, mam trochę dziwny problem. Auto marea 1,6 II gen LPG ster. LES 98A , instalacje oraz silnik przekładałem z bravy, którą jeździłem 5lat. Podłączyłem sobie zwykły miernik analogowy pod sondę i jest coś takiego-po odpaleniu mieszanka sobie ładnie oscyluje 0,2-0,9V, podobnie na benzynie, jadę sobie ok 5-7 km i powoli na gazie przestaje oscylować, jeszcze przy jakiś manewrach pedałem czasem się wychyli, później generalnie jest praktycznie 0V, po przełączeniu na pb oscylacje wracają, ponowny gaz i znowu 0V ze sporadycznym wychyleniem. Na tej instalce przejechałem ok 100 kkm, tuż przed wyklepaniem bravy robiłem regeneracje parownika (orginalne membrany) Auto pali ok 9/100 powiedzmy że poza miastem, dość spokojna jazda 2-2,5 tyś obr (brava brała ciut mniej ale była ok 100kg lżejsza) Gdy instalka była w bravie nigdy nie patrzyłem na sygnał z sondy. Kręcenie parownikiem nic nie daje, sytuacja ta powtarza się za każdym razem. Coś się dzieje z rozgrzanym parownikiem ,krokowym, sterownikiem? może tak ma być? Auto nigdy mi nie kichnęło, jeździ w miarę dobrze (200 kkm), niestety nie mam jeszcze się jak podpiąć do centralki Jakieś sugestie? (dalej w sieci będę dopiero jutro rano) confused.gif

Napisano

> Witam kolegów, mam trochę dziwny problem. Auto marea 1,6 II gen LPG

> ster. LES 98A , instalacje oraz silnik przekładałem z bravy,

> którą jeździłem 5lat. Podłączyłem sobie zwykły miernik analogowy

> pod sondę i jest coś takiego-po odpaleniu mieszanka sobie ładnie

> oscyluje 0,2-0,9V, podobnie na benzynie, jadę sobie ok 5-7 km i

> powoli na gazie przestaje oscylować, jeszcze przy jakiś

> manewrach pedałem czasem się wychyli, później generalnie jest

> praktycznie 0V, po przełączeniu na pb oscylacje wracają,

> ponowny gaz i znowu 0V ze sporadycznym wychyleniem. Na tej

> instalce przejechałem ok 100 kkm, tuż przed wyklepaniem bravy

> robiłem regeneracje parownika (orginalne membrany) Auto pali ok

> 9/100 powiedzmy że poza miastem, dość spokojna jazda 2-2,5 tyś

> obr (brava brała ciut mniej ale była ok 100kg lżejsza) Gdy

> instalka była w bravie nigdy nie patrzyłem na sygnał z sondy.

> Kręcenie parownikiem nic nie daje, sytuacja ta powtarza się za

> każdym razem. Coś się dzieje z rozgrzanym parownikiem ,krokowym,

> sterownikiem? może tak ma być? Auto nigdy mi nie kichnęło,

> jeździ w miarę dobrze (200 kkm), niestety nie mam jeszcze się

> jak podpiąć do centralki Jakieś sugestie? (dalej w sieci będę

> dopiero jutro rano)

Od wielu lat używam wskaźnika diodowego podłączonego do sondy lambda tylko że w instalacji bez elektroniki (dawniej I gen teraz blos). Praktycznie zawsze miałem i mam taki objaw że na chłodnym silniku mieszanka jest bogatsza niż po nagrzaniu. Ja to sobie tłumaczę bardzo prosto: parownik rozpręża gaz do ciśnienia pi razy oko atmosferycznego i w miarę stałego, ale na zimno ten gaz jest gęściejszy, a na gorąco jest rzadszy. W instalce II generacji te różnice powinien niwelować aktuator. U Ciebie pewnie brakuje zakresu ruchów aktuatora, więc: albo trzeba go rozszerzyć/przesunąć w ustawieniach elektroniki, ewentualnie coś się zmieniło w dolocie (wydechu?), może jakieś lewe powietrze, może mniejsze opory w dolocie, itp ?

Napisano

Stała uboga mieszanka to najszybsza droga do zniszczenia silnika. Postaraj się z tym uporać. W chwili obecnej najsensowniejszym wydaje się podłączenie laptopem do sterownika LPG i analiza ustawień pracy silnika krokowego.

Napisano

> A czy BLOS eliminuje te wahania gestosci gazu ?

W porównaniu do miksera palnikowego w I generacji to zmniejsza, ale zjawisko nadal jest wyraźne. Nie mam porównania do II generacji.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sprawdź czy Twój samochód ma regulację dopływu ciepłego/zimnego powietrza. Rury mogą mieć dwie rożne średnice, które uniemożliwiają poprawne funkcjonowanie instalacji gazowej. Z reguły dopływ ciepłego powietrza ma mniejszą rurę niż zimnego, co powoduje zmianę mieszanki.

Spróbuj wymusić działanie silnika na zimnym powietrzu niezależnie od tego czy silnik jest ciepły czy zimny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.