Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obrotomierz z poloneza.

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem, kupiłem obrotomierz z poloneza i po otwarciu paczki zauważyłem, że wskazówka zamiast być na godzinie między 7 a 8 jest między 4 a 5 godziną. Jak odpalę silnik wskazówka idzie pionowo w dół a jak dodam gazu to idzie ona w przeciwną stronę niż powinna i dochodzi pod 8tys. i dalej iść nie może bo jest tam już jakiś ogranicznik. Auto to CC900 na wtrysku sygnał z 85 nóżki. Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

> Mam taki problem, kupiłem obrotomierz z poloneza i po otwarciu paczki

> zauważyłem, że wskazówka zamiast być na godzinie między 7 a 8

> jest między 4 a 5 godziną. Jak odpalę silnik wskazówka idzie

> pionowo w dół a jak dodam gazu to idzie ona w przeciwną stronę

> niż powinna i dochodzi pod 8tys. i dalej iść nie może bo jest

> tam już jakiś ogranicznik. Auto to CC900 na wtrysku sygnał z 85

> nóżki. Bardzo proszę o pomoc.

a dobrze podlaczyles ?? czyli + u gory, - na dole po lewej a sygnal na dole po prawej ?? Jak tak to obrotomierz popsuty

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak podpiąłem, czyli z tego wychodzi, że podczas przesyłki się musiał uszkodzić. Czy można to naprawić?

Napisano

> Dokładnie tak podpiąłem, czyli z tego wychodzi, że podczas przesyłki

> się musiał uszkodzić. Czy można to naprawić?

moge ci dac sprawna elektronike do tego obrotka (dzialala), przelozysz i sprawdzisz

Napisano
  • Autor

Coś mi się wydaje, że ten obrotek od samego początku był walnięty. A co dokładnie wchodzi w skład tej elektroniki? Bo chyba poszukuję nowego obrotka.

Próbowałem jeszcze i ustawiłem sobie wskazówkę na zero, po zapaleniu silnika wskazówka idzie na 800obr ale jak dodam gazu to zamiast w górę idzie w dół do zera, jak puszcze gaz to znowu idzie na 800obr, z tego wychodzi, że na luzie jest ok ale po dodaniu gazu coś jest nie tak :/

Napisano

> Coś mi się wydaje, że ten obrotek od samego początku był walnięty. A

> co dokładnie wchodzi w skład tej elektroniki? Bo chyba poszukuję

> nowego obrotka.

> Próbowałem jeszcze i ustawiłem sobie wskazówkę na zero, po zapaleniu

> silnika wskazówka idzie na 800obr ale jak dodam gazu to zamiast

> w górę idzie w dół do zera, jak puszcze gaz to znowu idzie na

> 800obr, z tego wychodzi, że na luzie jest ok ale po dodaniu gazu

> coś jest nie tak :/

tam masz dwa kabelki czerwo i niebieski do samej wskazowki przelutuj je i powinno gadac

Napisano
  • Autor

No ale u mnie nie ma żadnych kabelków w obrotomierzu. Ja mam ten typ jak w załączniku.

post-74167-14352495592614_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Podpiąłem się pod cewkę i działa smile.gif tylko wiadomo zaniża o połowę, i teraz nie wiem jakie diody powinienem kupić :/ albo jak przerobić obrotek?

Napisano

ja mam ten sam obrotek i nic nie zanizal na cewce ani na sygnale z mudulu (gaznikowca mam)

281097479-DSCF3796.JPG

281097399-DSCF3794.JPG

. ten obrotek ma regulacje zara wiec moze wystarczy ze pokrecisz i bedzie ok.ten obok to obrotek z kanta przygotowany do budki od scs. obrotek z kanta mi zanizal ale z poldka caro niet

prawie na kazdym foto widac przewody niebieski i czerwony zlosnik.gif

281097483-DSCF3802.JPG

po zmodzeniu obudowy scs i obrotka scs ktory mial juz bebech z kanta ostatecznie wyszlo tak scs z bebecham od caro

281097485-DSCF3803.JPG

post-45787-14352495646786_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Kurcze mam problem bo jak podpinam przez diody to nie pokazuje nic :/ a jak bez diód z osobna na jednym jak i na drugim kablu to pokazuje tylko, że o połowe za niskie. Diody zlutowałem tymi końcami po której jest ten paseczek i podpiąłem pod kabel z sygnałem od obrotka, drugie końce wetknąłem w kable od cewek. A i mój obrotek jest trochę inny, nie ma naprawdę tych kabelków.

post-74167-14352495649326_thumb.jpg

Napisano

a po co Ci te diody?? przecież to właśnie chodzi o to żeby dochodziły do obrotka impulsy a nie wyprostowany przez diody prądzik stały

Napisano
  • Autor

No bo tak wyczytałem, że bez diód to będzie zwarcie... i nic nie zadziała.

Napisano

weź z metr przewodzika emaliowanego (to taki którtym nawija się uzwojenia) z dwoch stron zdrap emalie po centymetrze jeden koniec podłącz pod mase autka owiń przewodzik wokół przewodu wysokiego napięcia i drugi koniec podaj na obrotek i powinno działać

Napisano

> Kurcze mam problem bo jak podpinam przez diody to nie pokazuje nic :/

> a jak bez diód z osobna na jednym jak i na drugim kablu to

> pokazuje tylko, że o połowe za niskie. Diody zlutowałem tymi

> końcami po której jest ten paseczek i podpiąłem pod kabel z

> sygnałem od obrotka, drugie końce wetknąłem w kable od cewek. A

> i mój obrotek jest trochę inny, nie ma naprawdę tych kabelków.

Odwrotnie podpiołes diody cewki są sterowanie minusem czyli paski na diodach mają byc podłaczone do cewek ja dla bezpieczeństwa w szerego dałbym po rezystorze np. 500 om aby ograniczyć prąd.

post-90080-14352495652067_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Do jednej cewki wchodzą dwa kabelki we wtyczce jak i do drugiej. Z obu wtyczek te dolne przewody (z jednej jest to biało-zielony a z drugiej niebieko-czerwony) idą do komputera (piny 1 i 19). W połowie drogi bo tak mi było najwygodniej zdjąłem po kawałku izolacji z tych kabli. Dotykając pojedyńczo kabli obrotek reaguje, ale wskazuje za mało obrotów. Łącząc silnik nie odpala. A teraz to co mnie wkurzyło, że jak daję nawet pojedyńczo te diody, z paskiem w jedną jak i drugą stronę to obrotek nawet nie drgnie :/ nie wiem już co robić, myślałem żeby do przerobić na 2 cylindry ale wszędzie jest opis gdzie występuję kondensator 220uF a u mnie takiego nie ma :/

Napisano

> Do jednej cewki wchodzą dwa kabelki we wtyczce jak i do drugiej. Z

> obu wtyczek te dolne przewody (z jednej jest to biało-zielony a

> z drugiej niebieko-czerwony) idą do komputera (piny 1 i 19). W

> połowie drogi bo tak mi było najwygodniej zdjąłem po kawałku

> izolacji z tych kabli. Dotykając pojedyńczo kabli obrotek

> reaguje, ale wskazuje za mało obrotów. Łącząc silnik nie odpala.

> A teraz to co mnie wkurzyło, że jak daję nawet pojedyńczo te

> diody, z paskiem w jedną jak i drugą stronę to obrotek nawet nie

> drgnie :/ nie wiem już co robić, myślałem żeby do przerobić na 2

> cylindry ale wszędzie jest opis gdzie występuję kondensator

> 220uF a u mnie takiego nie ma :/

To dziwne bo podłaczając tylko jedna diode obrotek powinien wskazywać to samo co bez niej może masz uszkodzone te diody i nie przewodzą o ile pamiętam to w orginalnym obrotku z ccs na wejściu sygnału jest własnie podłaczona dioda więc musi to działać

a co do pomysłu moritz86 z owinięciem przewodu WN drutem to ma to sens ponieważ wyindukuje się w nim napięcie ale trzeba by owinąc wszystkie przewody bo inaczej będzie pokazywało obroty tylko jednego cylindra.

Napisano

Ten Pan ma racje 270751858-jezyk.gif a co do diódek to nie zrozumiałem na początku jak to ma śmigać tak więc sorki ze błąd w poprzednim poście smile.gif

Napisano
  • Autor

No diody kupiłem takie IN4002 dzisiaj, także nówki, sprawdzałem na obydwu i nic. A jakieś pomysły do co modyfikacji obrotka?

Napisano

> No diody kupiłem takie IN4002 dzisiaj, także nówki, sprawdzałem na

> obydwu i nic. A jakieś pomysły do co modyfikacji obrotka?

Może chodzi o kondensator nie 220uF tylko nF i wtedy to może byc któryś z tych co zaznaczyłem na zdjęciu. Zapodaj jeszcze fotke płytki od strony elementów.

post-90080-14352495653271_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Tylko aparat dopiero pewnie jutro będę miał, tak to już bym dawno wkleił. Kondensator elektrolityczny (dokładnie SME) mam jeden o wartości 63V 47UF.

Napisano

> Tylko aparat dopiero pewnie jutro będę miał, tak to już bym dawno

> wkleił. Kondensator elektrolityczny (dokładnie SME) mam jeden o

> wartości 63V 47UF.

A jest tam rezonator kwarcowy lub ceramiczny tak jak to w obrotku ze sportinga, jeżeli niema możesz pojedyńczo zamieniać kondensatory w końcu musi zadziałać.

Napisano
  • Autor

Znalazłem zdjęcie tylko słabej jakości, tam gdzie czerwone kółko jest u mnie kondensator o którym pisałem.

post-74167-14352495653851_thumb.jpg

Napisano

> Znalazłem zdjęcie tylko słabej jakości, tam gdzie czerwone kółko jest

> u mnie kondensator o którym pisałem.

Możliwe ze to schemat twojedo obrotomierza sprawdz czy połączenia się zgadzają

post-90080-14352495655122_thumb.gif

Napisano

> Możliwe ze to schemat twojedo obrotomierza sprawdz czy połączenia się

> zgadzają

Tak czy inaczej na zdjęciu które dałes zaznaczyłem rezonator kwarcowy wymiana go powinna przynieśc zamierzony efekt, w sportingu zmienia sie 8MHz na 4MHz.

post-90080-14352495655566_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ten rezonator kwarcowy się zgadza z tym ze schematu, jest takiej samej wartości. Czyli jakiej teraz powinienem kupić oraz rozumiem, że kondensatorami nic nie zdziałam?

Napisano

> Ten rezonator kwarcowy się zgadza z tym ze schematu, jest takiej

> samej wartości. Czyli jakiej teraz powinienem kupić oraz

> rozumiem, że kondensatorami nic nie zdziałam?

Rezonator połowe mniejszy czyli 2MHz, możesz jeszcze sprawdzić wymieniając te kondensatory 100nF/100V na większe lub mniejsze czyli 50nF lub 200nF może zadziała.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc, jutro skoczę do elektronicznego, mam nadzieję, że będzie ten rezonator. Dam znać co i jak.

Napisano

> Dzięki za pomoc, jutro skoczę do elektronicznego, mam nadzieję, że

> będzie ten rezonator. Dam znać co i jak.

czyli u ciebia plytki nie laczy sie niebieskim i czerwonym kabelkiem z ustrojem wskaznika ? skoro nie to sorry za zamieszanie zlosnik.gif jak tak to zamien je miejscami i bedzie sie wyhylac w dobra strone

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.