Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdjąć obudowę filtru powietrza ?

Featured Replies

Napisano

No właśnie jak ? Odpiąłem te zapinki ze sprężynkami a dalej trzyma się na takiej dużej śrubie nad gaźnikiem. To się odkręca ?

Napisano

> No właśnie jak ? Odpiąłem te zapinki ze sprężynkami a dalej trzyma

> się na takiej dużej śrubie nad gaźnikiem. To się odkręca ?

a nie masz tam na obudowie przypadkiem takich trzech nakrętek ?? z tego co pamiętam nakrętki 8. i wtedy bez problemu odchodzi filtr powietrza

Napisano

> No właśnie jak ? Odpiąłem te zapinki ze sprężynkami a dalej trzyma

> się na takiej dużej śrubie nad gaźnikiem. To się odkręca ?

Co to za cudo że ma gaźnik i filtr "na silniku" ? Gaźniki miały filtr w błotniku icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

nie wiem co to za cudo, nie mam teraz możliwości zobaczenia.

Pojemność 1,4, 1992 r.

Chcę wymienić uszczelkę pokrywy zaworów. Obudowa filtra jest przymocowana do silnika, z przodu trzyma się na takich plastykowych uchwytach ze sprężynkami a z tyłu chyba na takiej dużej śrubie ( wychodzi na to że wkręcona w gaźnik ? )

Napisano

Odpinasz kolego te sprężynki z przodu i odkręcasz śrubke od góry. Obudowa powinna wyjść w kierunku do góry, ponieważ siedzi jeszcze na takim kołnierzu. W kwestii formalnej dobra rada, jeżeli zakładasz uszczelkę pod pokrywą zaworów to kup droższą, z takiego materiału troche podobnego do gumy. Korkowa wytrzymała u mnie niecały rok...

Napisano
  • Autor

Coś tu jest nie halo...

Kobieta ma 1,4 a czegoś takiego na pewno tam nie ma:

281101203-399854309_1.jpg

Mam coś podobne do tego. Tylko że zamiast takiej małej śrubki u góry jest śruba ( wygląda na śrubę bo ma nacięcie jak na płaski śrubokręt ) grubości kciuka... Nie chce się kręcić w żadną stronę, nawet próbowałem delikatnie młoteczkiem ruszyć, ale nic.

281101203-404613880.jpg

W tym Tipo jest inst. gazowa. Musze to obadać dziś bo już nie wiem :/

post-73544-14352495664808_thumb.jpg

Napisano

> Coś tu jest nie halo...

> Kobieta ma 1,4 a czegoś takiego na pewno tam nie ma:

> Mam coś podobne do tego. Tylko że zamiast takiej małej śrubki u góry

> jest śruba ( wygląda na śrubę bo ma nacięcie jak na płaski

> śrubokręt ) grubości kciuka... Nie chce się kręcić w żadną

> stronę, nawet próbowałem delikatnie młoteczkiem ruszyć, ale nic.

> W tym Tipo jest inst. gazowa. Musze to obadać dziś bo już nie wiem :/

a może masz taką??

http://www.subasta.pl/uploaded/00000/00012/14936/oryginalny/211544_1

Napisano
  • Autor

to chyba będzie to, kurcze auto stoi 20 km ode mnie i niezbyt mogę teraz zobaczyć.

Nie widziałem tylko tych zapinek u góry, ale może ktoś zrobił jakiegoś druta... dziś będę walczył i jak nie uda się zdjąć to zrobię fotki smile.gif

Kurczę u siebie w Punto to pół silnika sam rozebrałem a tutaj nie mogę obudowy zdjąć hehe.gif

Napisano

> Coś tu jest nie halo...

> Kobieta ma 1,4 a czegoś takiego na pewno tam nie ma:

a widzisz wink.gif a ja właśnie takiego cudaka miał w błotniku. 94r w gaźniku. Autko tzw "salon-polska, 1szy właściciel " więc takie robili ok.gif

te z zapinkami to punto mk1 ztcp , i ogolnie pokrywy "na silnik" to byly do wtrysków. Cos to pokombinowane autko macie icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Odkręciłem pokrywę, ta śruba to była jakaś niefabryczna, za wielki łeb miała, wziąłem śrubokręt do rozkręcania starych okien, torchę zapieczona była wink.gif

Ale lepiej, patrzę... a tam wtryskiwacz... więc zacząłem szukać digiplexa... patrzę. a ten sobie zamocowany w dolnej części komory silnika... a raczej prawie leżał... więc zamocowałem, jest ok zeby.GIF

Wiem już, że to 1,4 z wtryskiem i modułem digiplex 2 smile.gif

Obudowa filtra jest z 1,6 lub baaaaaardzo podobna ( jak na złość padły baterie w cyfraku ).

Uszczelek niestety gumowych nie mieli, zdjąłem, odtłuściłem miejsca styku WD40, posmarowałem czerwonym silikonem uszczelkę z obu stron, nałożyłem, skręciłem, silikon wysechł, wytarłem silnik ze starego oleju i jak narazie nie cieknie smile.gif

Skoro już przy tym filtrze, to skąd zdobyć taki wąż lub jak go porządnie załatać... taki duuuży który idzie w kierunku atrapy ? Jest jakby szmaciany ze sprężyną w środku ( coś jak rura od odkurzacza ).

Ogólnie autko zdrowe jest ( odpukać ), właściciel poprzedni naprawiał coś jak mu się zepsuło, a ja jestem chory że auto musi być w 100% sprawne i żadne wycieki, tym bardziej oleju nie mogą mieć miejsca smile.gif A pokrywa nie wiem... na bloku silnika co wybite to się zgadza, rok i pojemność taka jak w dowodzie smile.gif Może pokrywę przez ten gaz zmieniali... nie mam pojęcia smile.gif

Napisano

A pokrywa nie wiem... na bloku silnika co wybite to się

> zgadza, rok i pojemność taka jak w dowodzie Może pokrywę przez

> ten gaz zmieniali... nie mam pojęcia

faint.gif No jak wtrysk to na bloku = ok.gif Wszystko ok.

Napisano
  • Autor

Przepraszam za niefachowość, na mechanice znam się może nie profesjonalnie, ale troszkę sam potrafię zrobić smile.gif

A że mam pecha do plastykowych przedmiotów to wolę się zapytać... generalnie większość pęka mi w rękach zeby.GIF

Dzięki za pomoc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.