Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS pomocy

Featured Replies

Napisano

Proszę was o pomoc. Na kąciku daewoo też prosiłem o pomoc. Chodzi o ABS w aveo 1,4 16v, który włacza sie przy delikatnym naciskaniu pedalu hamulca(i z prawej strony z przodu słychać) i w efekcie na chwile przestaje hamować dopiero mocne wciśnięcie pedału powoduje normalne hamowanie. Nie ma reguły kiedy się włacza, czy są nierówności czy plaska nawierzchnia. Wymienione są czujnki ABS, pierścienie z jednej i drugiej strony ABSu sprawdzone, nowe tarcze i klocki hamulcowe i w końcu przyokazji wymienione amorki i niestety dalej to samo. Problem dodatkowo komplikuje fakt że nie zaświeca się kontrolka ABSu w czasie tego nietypowego włączania sie absu i oczywiście nie zgłasza błedu wiec trudno coś zdjagnozować. Kurcze w serwisie nie maja pojęcia co to może być ja straciłem też pomysły, jedynie jeszcze mogę wymienić płyn hamulcowy bo drugi rok nie jest wymieniany a sprawdzałem jest ciemny. Ten defekt jest upirdliwy bo w najmniej oczekiwanym momencie włącza sie i kurcze czlowiek głupieje.

Napisano

Nie chciał bym Cię martwic ale może byc uszkodzony sterownik (komputer) ABS. Kontrolka się nie świeci bo czujniki i żębatki są OK, przewody nie popękane więc sterownik nie ma podstaw aby coś sygnalizowac. Może byc uszkodzenie na wejściu w samym kompie, że nie "czyta" sygnału z któregoś czujnika i w momencie hamowania brak sygnału z tego kanału powoduje załączenie ABS-u. Moim zdaniem wymiana płynu hamulcowego nie pomoże.

Napisano
  • Autor

no niestety tez to biore pod uwagę i aveo unowocześnili i agrgat jest razem ze sterownikiem a nie tak jak w daewoo osobno. Pytałem i koszt takiego to ok 3 tyś, chyba ze macie namiary na używki.

Napisano

a ja stawiam na wadliwie działający czujnik ABS z przodu / prawa strona to się w chevich często zdarza, a "najzabawniejsze" jest to że kontrolka nie zawsze się zapala, a to z przyczyny takiej że komputer ma trzy rodzaje błędów czujników teraz nie pamiętam ale dwa z nich zapalaja kontrolke ABS a trzeci w jakiejś tak konfiguracji powoduje takie objawy jak u Ciebie... i brak kontrolki

pojedz do ASO i wymień czujnik (jeśli jest osobno) jeśli zintegrowany z piastą to niech podłączą inną piaste np z opla kręcą nią i zobaczą na kompie SCAN 100 odczyt predkości następnie twoją starą i niech tez odczytają prękość

przyczyna jest pewnie okresowe (momentowe) gubienie sygnału z jednego z czujników ja stawiam na prawy przód

moze wymienili na jakieś gówno....

jeśli to nie bedzie jednak czujnik to modół do wymiany...

Tu takowy znalazłem

Napisano
  • Autor

niestety czujniki są wymienione i to obaz przodu , wcześniej jeden z tyłu. W aveo niestety są dwa rodzaje modułów, wcześniejsze do roku modelowego MY04 były delfhaja a te od MY04 są firmy mando. Ja niestety mam ten mando a taki to tylko znalazłem na ebayu w niemczech. Teraz zastanawiam sie czy da sie zamienic te moduły, toretycznie w EPC wystepuja jako nie zamienne. nr mojego to 96470254

Napisano

wiesz co niech w ASO ruszą dupę podłączą skaner (koniecznie scan 100 bo ma najwięcej funcji) przejdą w tryb monitorowania ABS-u i przejada się z tobą patrząc na wskazania prędkości kół -nie ma bata z jakiejś przyczyny się włacza, a przyczyną jest widzia przez komputer prawie zerowa predkość koła, po takiej diagnozie może coś się wyjaśni

i jeszcze jedno winna może być również piasta, a dokładniej jej luz na łożysku

Napisano
  • Autor

też jeździłem, akurat to w tym serwisie to dla mnie mają czas i podchodzą rzeczowo bo tam pracowałem pare lat. Scan nic nie wykrył prędkość kół taka sama i dla tego włąśnie jest ten problem że nie wiadomo co może być . Nawet prawy przegub wymieniony(faktycznie w starym były ułamane dwa ząbki na pierścieniu)zostaje albo moduł albo może wymiana płynu, chyba że może łożysko ale sprawdzali.

Napisano

> też jeździłem, akurat to w tym serwisie to dla mnie mają czas i

> podchodzą rzeczowo bo tam pracowałem pare lat. Scan nic nie

> wykrył prędkość kół taka sama i dla tego włąśnie jest ten

> problem że nie wiadomo co może być . Nawet prawy przegub

> wymieniony(faktycznie w starym były ułamane dwa ząbki na

> pierścieniu)zostaje albo moduł albo może wymiana płynu, chyba że

> może łożysko ale sprawdzali.

płyn nic nie da szkoda czasu, łożysko trzeba sprawdzić

Napisano

puki co wyjmij bezpiecznik ABS i będziesz normalnie hamował bo mamy lato z tym włączaniem to niebezpieczne jest

przy okazji przetestujesz system samokontroli ABS-u - powinna się zaświecić kontrolka jak nie zapali to na bank sterownik ABS jest do wymiany

Napisano
  • Autor

właśnie tak robie po wyjęciu bezpiecznika świeci się kontrolka ABS i od hamulców. Dziś kolega mechanik któr był wcześniej urlopie powiedział , że podobny przypadek i to była wina sterownika od gazu. Zakłocał prace ABSu , nastepna rzecz do sprawdzenia. To było w aveo 1,4 8v może u mnie to samo sie dzieje, muszę poczekać aż przyjdzie z urlopu mechanik od gazu

Napisano

> właśnie tak robie po wyjęciu bezpiecznika świeci się kontrolka ABS i

> od hamulców. Dziś kolega mechanik któr był wcześniej urlopie

> powiedział , że podobny przypadek i to była wina sterownika od

> gazu. Zakłocał prace ABSu , nastepna rzecz do sprawdzenia. To

> było w aveo 1,4 8v może u mnie to samo sie dzieje, muszę

> poczekać aż przyjdzie z urlopu mechanik od gazu

a jaką instalację gazową masz zamontowaną?

bo jeśli to sekwencja to kompletana bzdura z tym zakłócaniem, a poza tym abs to całkowicie niezależny oddzielny układ więc jak niby miało by to zakłucać

Napisano

> a jaką instalację gazową masz zamontowaną?

> bo jeśli to sekwencja to kompletana bzdura z tym zakłócaniem, a poza

> tym abs to całkowicie niezależny oddzielny układ więc jak niby

> miało by to zakłucać

A co ma instalacja gazowa do ABS? ABS ma chyba osobna jednostke sterujaca poza ECU.

Napisano
  • Autor

nie wiem, mnie też wydaje sie to maloprawdopodobne ale niech sprawdzą. Instalacja to brc seqent

Napisano

> nie wiem, mnie też wydaje sie to maloprawdopodobne ale niech

> sprawdzą. Instalacja to brc seqent

Instalacja gazowa nie ingeruje w sterownik ABS. Chyba, ze jakos sie wpieli. IMO to jest bardzo malo prawdopodobne wrecz niemozliwe.

Kolega ma jeszcze gwarancje?

Napisano
  • Autor

na samochód juz niestety nie i to mnie boli, a instalację gazową jeszcze przez miesiąc.

Napisano

> na samochód juz niestety nie i to mnie boli,

jedz do jakiegos specjalisty i niech looknie. Dopiero pozniej z gazem. W glowie mi sie nie miesci,z e to moze miec cos wspolnego z gazem.

Napisano

> niestety płyn wymieniony efekt dalej ten sam, gaz odłączony i bez

> zmian, łożysko sprawdzone ten sam, pozostaje chyba ten cholerny

> sterownik. Znalazłem taki

> http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170191361578&indexURL=

a mechanik inny niz z ASO to potwierdzil?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.