Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do użytkowników ZAFIRY B - prośba o poradę

Featured Replies

Napisano

Panowie i Panie (wiem że są zeby.GIF)

Wprowadzenie

Jako, że rodzina się powiększa i potrzebuję więcej foteli w aucie, jedynym ROZSĄDNYM rozwiązaniem jest Zafira. (Proszę nie próbować mi wmówić coś z koncernu VW wpysk.gifhahaha.gif) Opel to Opel waytogo.gif Więc rozważam tylko Zafirę

Rozwinięcie

Mam obecnie A II kombi, więc na początku myślałem o Zafirce A, ale widzę, że jednak podłoga jest inna no i wizualnie bardziej mi leży.

Mam zamiar taką kupić ale nie nówkę (raczej sam ściągnę) i w związku z tym potrzebuję waszej pomocy jako użytkowników na co zwrócić uwagę przy kupnie, jakie są "niuanse" Zafiry B?

Przedział wiekowy od początku produkcji czyli 2005-... czy są jakieś typowe choroby wieku dziecięcego??? Wogóle dolegliwości spotykane w Zafirach?

Wersja silnikowa nie ma znaczenie tzn. może być "ropa" choć bardziej bedę szukał "benzyny".

Zakończenie

Tu będzie mało zeby.GIFzeby.GIF

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne podpowiedzi, sugestie i tp.

Z góry dziękuję za pomoc. waytogo.gif

Napisano

Ja zasugeruję coś nieco starszego bo koniec produkcji 2003, za to dla rodziny mega fajne -> Omega. Poprzedni właściciel mojej Omegi woził nią czwórkę dzieci, wózek i dawało radę. zlosnik.gif Także polecam rozważyć.

Napisano
  • Autor

> Ja zasugeruję coś nieco starszego bo koniec produkcji 2003, za to dla

> rodziny mega fajne -> Omega.

Mmmmm.... Omega a jeszcze w kombiaku to luksus jakich mało. Ale problem polega na tym że każde fajne auto ma 5 miejsc, a ja potrzebuję tego jednego miejsca więcej co może mi zapewnić Zafira [6 osób] (wiem, może być T4, Vito, Alhambra, Sharon, Galaxy .......itd. ) ale to już inna półka, która nie mieści się do grażu smile.gifsmile.gif

Czy odwołując się do rocznika masz też na myśli Zafirę (tu wypada na "A") ?

Napisano

każdy ma własne potrzeby, ale ja jak raz na jakiś czas jeżdżę tydzień Zafirą, to się nie mogę doczekać dnia kiedy odstawię to auto. Jedynym jego plusem są te dodatkowe dwa fotele (to było powodem, że wziąłem to auto). Poza tym same negatywy: od prowadzenia się, poprzez komfort aż do funkcjonalności wnętrza. Nie wypowiadam się na temat silnika, bo egzemplarz którym się poruszałem miał motor 1,6 więc to wogóle nie jeździło - nie wiem jak z mocniejszymi silnikami.

Napisano
  • Autor

> każdy ma własne potrzeby, ale ja jak raz na jakiś czas jeżdżę tydzień

> Zafirą, to się nie mogę doczekać dnia kiedy odstawię to auto.

A na jaki wtedy przesiadasz się samochód. Bo jak na inną "klasę" to zrozumiałe (też tak mam - Viki C kontra A II palacz.gif)

Silnik rozumiem - podobne odczucie (za słaby do tej budki)

Ale co nie tak z prowadzeniem, napisz więcej.

Bo mi teraz lekko skoczyło ciśnienie zeby.GIFzeby.GIF

Napisano

> A na jaki wtedy przesiadasz się samochód. Bo jak na inną "klasę" to

> zrozumiałe (też tak mam - Viki C kontra A II )

> Silnik rozumiem - podobne odczucie (za słaby do tej budki)

> Ale co nie tak z prowadzeniem, napisz więcej.

> Bo mi teraz lekko skoczyło ciśnienie

na co dzień jeżdżę pugiem 307. Mimo, że to nie jest auto innej klasy, to prowadzenie po przesiadce z Zafiry to po prostu bajka. Dzisiaj się śmiałem do kolegi, że jak się będę wkurzał na puga, to biorę zafirę na kilka dni.

Co do prowadzenie - mam w domu jeszcze Nubirkę, którą na co dzień jeździ moja małżonka. Fajne auto tylko średnio się prowadzi. Zafira moim zdaniem podobnie, ale ciut gorzej. Stan zawieszenia jest idealny, auto jest serwisowane na bieżąco. Trakcja słaba, trzymanie w zakrętach słabe i do tego słabe hamulce.

Jeśli chodzi o komfort to auto dość głośne (nie wiem jak z innymi silnikami) i ma bardzo niewygodne fotele. Po dłuższej trasie wymiękałem z bólem pleców - do tego zero trzymania bocznego.

Kiedyś już pisałem o swoich odczuciach na MK, ale się na mnie rzucili właściciele Zafir - taki temat jest zawsze burzliwy. Dlatego najlepiej jakbyś pojeździł i sam zdecydował, bo może Tobie pasuje.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś już pisałem o swoich odczuciach na MK, ale się na mnie rzucili

> właściciele Zafir - taki temat jest zawsze burzliwy. Dlatego

> najlepiej jakbyś pojeździł i sam zdecydował, bo może Tobie

> pasuje.

No właśnie punkt widzenia zależy od siedzenia zeby.GIF

Ja szanuję każdą wypowiedż nawet najbardziej krytyczną (ale nie kretyńską zeby.GIF ) bo każdy ma prawo do wyrażania opini, ale do tematu.

W jednym z postów piszesz, o problemie z klimatyzacją, coś jeszcze nęka(ło) auto w trakcie Twojej eksploatacji. Zostawmy odczucia jezdne, a przejdźmy do empiryki technicznej zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

Twoje auto to nowe-salonowe, czy sprowadzane?

Pozdr.

Napisano

auto nowe, salonowe. Regularnie serwisowane. Problemy głównie dotyczyły zespołu sprzęgło - skrzynia biegów. Sprzęgło od początku chodziło dziwnie, ale serwisy twierdziły, że tak ma być. Zużyło się bardzo szybko. Potem zdarzały się usterki albo sprzęgła, albo skrzyni - kilka razy auto stanęło w trasie. Moim zdaniem na tym sprzęgle się jeździ fatalnie - nie jeździłem autem z gorszą pracą sprzęgła i zmianą biegów.

Poza tym padał mechanizm wycieraczek, reszta to sprawy eksploatacyjne. Zawieszenie było robione, ale to normalne.

Napisano
  • Autor

A jak z podrużowaniem na dodatkowych siedzeniach??

Kto z Was (mam na myśli osoby dorosłe zeby.GIF) pokonał większy bądź krótszy odcinek drogi, jakie odczucia?

Czy ktoś z Was montował tam foteliki dla dzieci?

Wiem, że to są miejsca dodatkowe i nie traktuje się ich jako pełnowartościowe fotele jak te z przodu no ALE SĄ ! smile.gif

Napisano

> A jak z podrużowaniem na dodatkowych siedzeniach??

> Kto z Was (mam na myśli osoby dorosłe ) pokonał większy bądź krótszy

> odcinek drogi, jakie odczucia?

> Czy ktoś z Was montował tam foteliki dla dzieci?

> Wiem, że to są miejsca dodatkowe i nie traktuje się ich jako

> pełnowartościowe fotele jak te z przodu no ALE SĄ !

foetliki dla dzieci da się zamotnować. Wiozlem tam dwójkę dzieci w wieku trzech lat na fotelikach. Zmieściły się. Natomiast trzeba się liczyć z tym, że musisz przesunąć siedzenia "środkowe" a co za tym idzie przednie. I robi się bardzo mało miejsca na wszystkich. IMHO max dystans do pokonania to ok. 100 km - pod warunkiem, że masz mało bagaży.

Napisano
  • Autor

Lekko podbijam temat, czy ktoś jeszcze może wspomóc mnie w informacjach o Zafirce. hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

Od pół roku mam Zafirę B 1.9CDTI 100KM z grudnia 2006r. Przebieg to 60000km (w tym moje 10000).

280200285-zaffi.JPG

281178975-srodek.jpg

Przesiadłem się z Fiata Brava 75KM więc wszelkie wrażenia są pozytywne.

Diesel dość głośny, moc silnika nadaje się głównie na miasto (a to 90% mojej jazdy, wliczając autostrady) ale z pięcioma osobami (i bagażami na tydzień) na trasie PL-SK-PL dało się jechać i spalić ok. 7l/100km.

Trasę PL-BE czyli 1600km jednego dnia również robiłem (dwukrotnie), nie narzekając specjalnie na fotele czy inne pierdoły.

Z jednego z dodatkowych foteli korzystano raz, poza tym siedzą w podłodze...

Jedyny problem do tej pory to zanikający klakson i funkcje audio sterowane z kierownicy - pomaga kuksaniec w obudowę kolumny (podobno typowe - jakaś wiązka, postaram się jeszcze naprawić na gwarancji jak się nie będą czepiać za samodzielnie wstawiony alarm).

Ma kołpaki jak nowe Astry i Vectry, przyzwoicie udające alufelgi - niejedna osoba się nie połapała.

Z opcji polecam poszukać radia mp3, sześciobiegową skrzynię i klimatyzację auto (jest wtedy również większy wyświetlacz).

Coś jeszcze?

post-18117-14352496138462_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.