Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie działa wentyl na skraplaczu [V-B]

Featured Replies

Napisano

Witam

Proszę o pomoc dziś w drodze powrotnej z pracy przestał działać wentyl na skraplaczu od klimy buu.gif Sprężarka sie włącza, dioda w przycisku świeci. Włącza sie wentyl od chłodnicy płynu yikes.gif

Proszę o pomoc co może być powodem i co posprawdzać aby zdiagnozować problem. Sprawa dosyć pilna gdyż za tydzień czeka mnie spora trasa i chciałbym mieć klimę sprawną.

pozdro

Napisano

Co zdiagnozować to Ci nie powiem ale podobną sytuację miał kolega. Skończyło się na wymianie - o ile dobrze pamiętam silnik mu się zjarał.

Jeszcze jedno napiszę ale nie do końca jestem pewien czy dobrze; podobno jak się odepnie wtyczkę od czujnika tempratury cieczy (tego do kompa i na zegary) przy włączonym silniku to włączają się wszystkie wentylatory (komp głupieje). Ale ja tego nie testowałem poza tym nie wiem jak to wygląda w dieslu.

Napisano
  • Autor

> o ile dobrze pamiętam silnik mu się zjarał.

Też to podejrzewam, wie ktoś jak go posprawdzać, gdzie są piny od zasilania tego wentla. Cos czuje że zderzak trzeba ściągać pad.gif

NA górze chłodnicy jest jakaś złączka płaska 3 pinowa której kable gdzies tam schodzą czy to może od niego ?? Proszę o sugestie

pozdro

Napisano

> Też to podejrzewam, wie ktoś jak go posprawdzać, gdzie są piny od

> zasilania tego wentla. Cos czuje że zderzak trzeba ściągać

> NA górze chłodnicy jest jakaś złączka płaska 3 pinowa której kable

> gdzies tam schodzą czy to może od niego ?? Proszę o sugestie

> pozdro

Na mnie nie licz - ja się nie znam icon_rolleyes.gif Może w "Sam naprawiam" Etzolda coś byś znalazł - jak chcesz to daj maila zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na mnie nie licz - ja się nie znam

Widzę że nikt się nie zna buu.gif

> Może w "Sam naprawiam" Etzolda

mam ale tam niewiele jest o układzie klimy pad.gif

Elektryk samochodowy dopiero w poniedziałek wieczorem ma wolne frown.gif

Dziś po południu zdejmę zderzak i spróbuję sprawdzić wentla podpinając go do osobnego napięcia hmm.gif

pozdro i dzięki za chęci ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja się nie znam

klima uzdrowiona smile.gif

kostka przy wentlu nie łączyła, Ale żeby się tam dostać to musiałem pół przodu rozebrać frown.gif Na jutro zostało poprzykręcać z powrotem nadkola i osłonę paska oraz atrapę. Dziś już sił brak. Koszty 0 zł tylko trochę czasu straciłem.

pozdro

Napisano

> klima uzdrowiona

waytogo.gif miałeś fart, że to tylko taka drobna awaria

Napisano
  • Autor

> miałeś fart, że to tylko taka drobna awaria

wszystko było by ok gdyby nie to rozbieranie i składanie z powrotem crazy.gif Ale faktycznie zadowolony jestem bo nowy wentyl ok 230 zeta biglaugh.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

więc powracam do tematu gdyż dziś zauważyłem, że znowu wentyl nie działa frown.gif Po włączeniu klimy (na zew 30 C ) nie działa wentyl na skraplaczu a włancza się wentyl chłodnicy. Na kostce z 3 pinami znajdującej sie na górze chłodnicy prąd jest na 2 pinach. Czy tak powinno być. Dodam że zauważyłem że przekaźnik w skrzynce (taki brązowy) jest strasznie gorący. Proszę kolegów którzy maja viki o sprawdzenie jeśli to możliwe czy u nich tak jest. Prosze o pomoc bo sprawa bardzo pilna

pozdro

Napisano

Wentylatory powinny chodzić oba, natomiast ten przekaźnik postaram się oblukać ale niestety dopiero jutro po południu...

Napisano
  • Autor

> Wentylatory powinny chodzić oba,

tak mi się też wydawało passed_out.gif

>natomiast ten przekaźnik postaram

> się oblukać ale niestety dopiero jutro po południu...

JAk dobrze zrozumiałem Etzolda to ten przekaźnik jest od urządzenia klimatyzacyjnego (czyli pewnie sprężarki) Tylko czemu jest gorący hmm.gif. Choć nic w jego otoczeniu nie jest nadtopione, sprawdź proszę w wolnej chwili ok.gif

pozdro

Napisano

> tak mi się też wydawało

> JAk dobrze zrozumiałem Etzolda to ten przekaźnik jest od urządzenia

> klimatyzacyjnego (czyli pewnie sprężarki) Tylko czemu jest

> gorący . Choć nic w jego otoczeniu nie jest nadtopione, sprawdź

> proszę w wolnej chwili

> pozdro

Patrzyłem na ten przekaźnik - u mnie też jest gorący - tzn da się go dotknąć paluchami i oparzenia ci nie grożą ale jest wyraźnie cieplejszy od innych przekaźników obok. Też jest brązowy - więc na pewno mówimy o tym samym i mój jest Boscha.

Napisano
  • Autor

> Patrzyłem na ten przekaźnik -

Dzięki ok.gif

U mnie objawy takie same przekażnik gorący ale nie parzy. I tez chyba Bosch. Dziś wieczorkiem znowu rozbieram wszystko bo ma przyjść zanajomy elektryk, to będziemy reanimować wentla. Potem pewnie składanie w nocy bo auto na jutro potrzebne frown.gif

zdam relację z prac

pozdro

Napisano

> zdam relację z prac

Powodzenia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Powodzenia

Więc jestem po i okazało się że skończył swój żywot rezystor na wiatraku klimy frown.gif Wyciąłem go i ominąłem wink.gif Teraz włącza sie od razu ale razem z wiatrakiem chłodnicy. Nie jest to rozwiązanie docelowe bo jak dopadnę dobrą używkę albo ewentualnie nówkę zamiennik (bo sa takie) to jeszcze raz rozbiorę i zrobie jak ma być ok.gif Teraz autko muszę mieć więc musiałem to tak poskładać.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.