Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamontowałem uniwersalne el. podnosniki szyb.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zamontowałem sobie uniwersalne elektryczne podnośniki szyb i obserwuję ciekawe zjawisko: po zamknięciu szyby, w momencie tuż po dojechaniu do końca i puszczeniu przycisku załącza mi się lub wyłącza (zależnie w jakiej pozycji był wcześniej) centralny zamek. Najwyraźniej dzieje sie tak po dojściu do uszczelki górnej, w momencie, gdy silniczek jest bardziej obciążony- bo staje w miejscu. Centralny mam wpięty w alarm. Może wiąże się to z chwilowym przysiadem napięcia po zablokowaniu silniczka ? Czy może zbyt bliska odległość silnika podnośnika od siłownika centralnego? ( u mnie jakies 2 cm) Tak przy okazji, w jakim czasie przy oryginalnych podnosnikach el. szyba wędruje z dołu do góry? U mnie całą trasę robi w 4,5 sekundy, mówią, że uniwersalne podnośniki są wolniejsze, dlatego chciałbym porównać. Pozdrawiam!

Napisano

> Witam!

> Zamontowałem sobie uniwersalne elektryczne podnośniki szyb i

> obserwuję ciekawe zjawisko: po zamknięciu szyby, w momencie tuż

> po dojechaniu do końca i puszczeniu przycisku załącza mi się lub

> wyłącza (zależnie w jakiej pozycji był wcześniej) centralny

> zamek. Najwyraźniej dzieje sie tak po dojściu do uszczelki

> górnej, w momencie, gdy silniczek jest bardziej obciążony- bo

> staje w miejscu. Centralny mam wpięty w alarm. Może wiąże się to

> z chwilowym przysiadem napięcia po zablokowaniu silniczka ?

> Czy może zbyt bliska odległość silnika podnośnika od siłownika

> centralnego? ( u mnie jakies 2 cm) Tak przy okazji, w jakim

> czasie przy oryginalnych podnosnikach el. szyba wędruje z dołu

> do góry? U mnie całą trasę robi w 4,5 sekundy, mówią, że

> uniwersalne podnośniki są wolniejsze, dlatego chciałbym

> porównać. Pozdrawiam!

Witaj , jaką masz wersje 3 czy 5 drzwiową , a po drugie załącza ci się sam centralny , czy alarm , ponieważ przy jakimś spadku napięcia to może wariować centralka od alarmu , a i jeszcze jedno, moim zdaniem jeśli masz 3 drzwiową wersje to raczej te uniwersalne sprzęty są za słabe to tego rodzaju szyb gdyż są dużo cięższe.

Napisano

Porównując 'korbki' w obu moich astrach - te w 3drzw. htb chodzą znacznie lżej (i to w obie strony). Może zatem być tak, że mechanizmy mogą mieć różne przełożenia na 1 obrót (?) .... icon_rolleyes.gif

Napisano

Obciazenie silniczka podnosnika powoduje spadek napiecia w instalacji i alarm interpretuje to jako probe jego uszkodzenia. Moze przesmarowanie prowadnic podnosnika szyby pomoze ?? Aczkolwiek w zime moze byc nie wesolo. W jakim stanie jest akumulator ??

Napisano
  • Autor

> Witaj , jaką masz wersje 3 czy 5 drzwiową , a po drugie załącza ci

> się sam centralny , czy alarm , ponieważ przy jakimś spadku

> napięcia to może wariować centralka od alarmu , a i jeszcze

> jedno, moim zdaniem jeśli masz 3 drzwiową wersje to raczej te

> uniwersalne sprzęty są za słabe to tego rodzaju szyb gdyż są

> dużo cięższe.

Hej! Mam wersję 5 drzwiową, załącza mi się tylko centralny, alarm się nie załącza. Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Obciazenie silniczka podnosnika powoduje spadek napiecia w instalacji

> i alarm interpretuje to jako probe jego uszkodzenia. Moze

> przesmarowanie prowadnic podnosnika szyby pomoze ?? Aczkolwiek w

> zime moze byc nie wesolo. W jakim stanie jest akumulator ??

Przesmarowanie prowadnic silnika nie ma tu nic do rzeczy, gdyż w czasie jazdy szyb centralny mi się nie załącza, tylko po dojechaniu do końca, gdy szyba juz stoi w miejscu. Poza tym, gdyby alarm interpretował spadek nap jako próbę ingerencji, to raczej by tylko zamykał centralny, a nie otwierał smile.gif. U mnie raz otwiera, raz zamyka - zależnie od pozycji w jakiej był wcześniej. Akumulator jest w porządku, z resztą przu włączonym silniku tez tak sie dzieje, więc aku, raczej tu nie jest przyczyną . Pozdro!

Napisano

Jeszcze sobie tak myślę , czy ten centralny zamek to też jest uniwersalny , czy oryginalny oplowski, nie wiem czy to coś wyjaśni ale spróbuj ten centralny odłączyć od współpracy z alarmem , bo być może ta centralka różnie interpretuje spadki napięć , wiem że wtedy to będzie niezbyt poręczne żeby każdą rzecz z osobna uruchamiać ale mnie tylko chodzi o wyjaśnienie czy jest to jakaś zależność od tej centralki alarmu. I jeszcze jedno mi się wspomniało tak z historii pewnej naprawy espero , czy ten alarm posiada też immobilizer bo jeśli tak to z góry można by wykluczyć centralkę od alarmu gdyż raz by odpalał a raz nie , tak jak piszesz o tym centralnym. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Centralny Ewelino jest fabryczny, trop z załączaniem przez alarm może być słuszny, choć z drugiej strony gdyby powodowane to było spadkami napięć przy dużych obciążeniach, to prędzej centralny załączał by się przy włączeniu rozrusznika, bo wtedy jest największy pobór prądu i spadek nap., a tak sie nie dzieje. W instrukcji od podnośników Chińczycy napisali,że minimalna odległość silniczka podnośnika od modułu domykania (pewnie tłumacz miał na myśli siłownik centralnego w drzwiach) musi byc większa niż 12 mm. Czyżby pole elektromagnetyczne tak silniczka tak działało na siłownik centralnego? Raczej niemożliwe. Pozdro!

Napisano
  • Autor

I wyjaśniło się! Odłączyłęm dwa przewody od alarmu sterujące zamykaniem i otwieraniem centralnego zamka i przestało. w tym momencie było już wiadomo, że to alarm wzbudza to załączanie prawdopodobnie przez słaby styk plusowy zasilający podnośniki szyb (był podłączony prowizorycznie i mógł indukować jakieś impulsy, które odbierał alarm). Poprawiłem to połączenie i wszystko jest ok! Dzięki, narka wszystkim.

Napisano

> Centralny Ewelino jest fabryczny, trop z załączaniem przez alarm może

> być słuszny, choć z drugiej strony gdyby powodowane to było

> spadkami napięć przy dużych obciążeniach, to prędzej centralny

> załączał by się przy włączeniu rozrusznika, bo wtedy jest

> największy pobór prądu i spadek nap., a tak sie nie dzieje. W

> instrukcji od podnośników Chińczycy napisali,że minimalna

> odległość silniczka podnośnika od modułu domykania (pewnie

> tłumacz miał na myśli siłownik centralnego w drzwiach) musi byc

> większa niż 12 mm. Czyżby pole elektromagnetyczne tak silniczka

> tak działało na siłownik centralnego? Raczej niemożliwe. Pozdro!

Witam,

Tak na marginesie. Moduł domykania to elektroniczny sterownik do silniczków od szyb a nie siłownik centralnego w drzwiach. Pole magnetyczne wytwarzane przez silnik domykający szybę nie ma wpływu na siłownik centralnego bo ten też jest elementem wytwarzającym pole magnetyczne (elektromagnes). Te 12mm to wynika raczej z tego, że silnik komutatorowy od domykania drzwi emituje zakłucenia elektromagnetyczne (radiowe) mogące wpływać na poprawne działanie elektroniki sterującej.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Tak na marginesie. Moduł domykania to elektroniczny sterownik do

> silniczków od szyb a nie siłownik centralnego w drzwiach. Pole

> magnetyczne wytwarzane przez silnik domykający szybę nie ma

> wpływu na siłownik centralnego bo ten też jest elementem

> wytwarzającym pole magnetyczne (elektromagnes). Te 12mm to

> wynika raczej z tego, że silnik komutatorowy od domykania drzwi

> emituje zakłucenia elektromagnetyczne (radiowe) mogące wpływać

> na poprawne działanie elektroniki sterującej.

> Pozdro.

Wiem co to jest moduł domykania szyb, zacytowałem chińskiego tłumacza instrukcji, który pomylił ze sobą te dwie rzeczy. Przecież wiadomo,że nikt nie montuje modułu domykania w drzwiach, więc tym bardziej jest jasne to, że chodziło im o siłownik centralnego zamka.

A niby jaką elektronikę sterującą masz w drzwiach? Ja nie widzę żadnej. Jest tylko elektromechanika i przyciski, więc jaką elektronikę sterującą miało by zakłócać pole elektromagnetyczne silniczka podnośnika? Jeśli masz na myśli układy ster. z wnętrza kabiny, to są one moim zdaniem w trochę wiekszej odległości od tego silniczka niż 12 mm. smile.gif

Napisano

> Wiem co to jest moduł domykania szyb, zacytowałem chińskiego tłumacza

> instrukcji, który pomylił ze sobą te dwie rzeczy. Przecież

> wiadomo,że nikt nie montuje modułu domykania w drzwiach, więc

> tym bardziej jest jasne to, że chodziło im o siłownik

> centralnego zamka.

> A niby jaką elektronikę sterującą masz w drzwiach? Ja nie widzę

> żadnej. Jest tylko elektromechanika i przyciski, więc jaką

> elektronikę sterującą miało by zakłócać pole elektromagnetyczne

> silniczka podnośnika? Jeśli masz na myśli układy ster. z wnętrza

> kabiny, to są one moim zdaniem w trochę wiekszej odległości od

> tego silniczka niż 12 mm.

Spoko, to tylko formalna dyskusja. Moze sie przeciez zdazyc przypadek, ze ktos sobie zamontuje sterownik w drzwiach zeby.GIF

A tak jeszcze chcialbym sie dowiedziec jak to sie montuje te uniwerslane silowniki skoro po zdjeciu korbki w eFce z tapicerki wystaje os od korby?

Pozdro.

Napisano
  • Autor

Na wystającą oś po zdjęciu korby nakłada się plastikową tulejkę zębatą, na tą tulejkę zakłada się kółko z pasem transmisyjnym, na to kółko przychodzi tapicerka drzwi. Oczywiście ośka wystaje troche poza drzwi, tak jak było to przed montażem, nakłada się na nią troszkę wypukłą zaślepkę.

Napisano

Co prawda rozbieralem juz tapicerke w swojej eFce ale nie zwrocilem na to uwagi. Czy po zamontowaniu zebatki na osi (korby) mozna by ja np. obciac ciut pod tapicerka zeby nie wystawala i zalozyc plaska zaslepke?

Pozdro.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Co prawda rozbieralem juz tapicerke w swojej eFce ale nie zwrocilem

> na to uwagi. Czy po zamontowaniu zebatki na osi (korby) mozna by

> ja np. obciac ciut pod tapicerka zeby nie wystawala i zalozyc

> plaska zaslepke?

> Pozdro.

Nie da rady, ośka musi zostać z całości, więc będzie wystawać, obciąć to można w przypadku założenia oryginalnego zestawu podnośników el.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.