Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężko zapala - czuć Pb

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Mam Astrę F 1.4 16V 97r. i pewien problem . Otóż jak auto postoi to ciężko ( długo 4-6 sek) zapala. Jak już zapali to czuć w środku przez moment paliwo. Pierwsze 200 m troszkę szarpie ale jak go przygazuję to wszystko jest ok. potem na gazie również ... pracuje równo i w ogóle. Wymienione mam świece i kable ... i jeszcze jedno ... czasami mi nie działa dmuchawa w środku ( w ogóle ) ... a czasami działa ... na wszystkich biegach ... proszę o poradę co to może być ... buu.gif

Napisano

Sprawdź, czy jest iskra na świecach podczas kręcenia. I czy czujnik temp. dla ECU jest sprawny (opór).

Napisano
  • Autor

> Sprawdź, czy jest iskra na świecach podczas kręcenia. I czy czujnik

> temp. dla ECU jest sprawny (opór).

Czujnik właśnie wymieniłem ... ale raczej to nie to :-( nawet zresetowałem kompa ... jak wymieniałem świece jakiś tydzień temu jedna była bardziej czarna od pozostałych , właśnie sobie przypomniałem ..... może cewka ??? ale przecież jak juz zapali to idzie jak pocisk :/

Napisano
  • Autor

> Czujnik właśnie wymieniłem ... ale raczej to nie to :-( nawet

> zresetowałem kompa ... jak wymieniałem świece jakiś tydzień temu

> jedna była bardziej czarna od pozostałych , właśnie sobie

> przypomniałem ..... może cewka ??? ale przecież jak juz zapali

> to idzie jak pocisk :/

Dzisiaj rano dalej długo zapalał więc czujnik odpada ... jednak wydaje mi się ,że na nowym czujniku ciut lepiej chodzi ... na rurze wydechowej zauważyłem czarny osad ( a tego to na 100% nie było) ... nie mam już pomysłu ... cewka ?? sonda ?? ....

Napisano

Witam

Sprawdz dzialanie sondy lambda miernikiem. Jesli wykazuje dzialanie (spore wahania napiecia przy dodawaniu gazu i pozniej po jego puszczeniu to dziala -nie pamietam jakie wartosci, ale moze ktos podpowie) jesli nie dziala, to wahan nie bedzie lib beda minimalne. Podstawowa kwestia jest, by samochod dzialal poprawnie na benzynie, pozniej ewentualnie mozna stroic do tego gaz.

Pozdrawiam

Napisano

To nie sonda, bo ona nie pracuje przy rozruchu. Ja bym wyjął listwę z wtryskami i obadał czy wszystkie ładnie strzelają paliwem.

Od biedy można zalać czerwonego STP do baku, ale to bardziej na polepszenie samopoczucia.

Nie zaszkodzi sprawdzić ciśnienie paliwa w listwie.

Napisano

Ale dla swietego spokoju sonde pomierzyc moze, jak rowniez sprawdzic jak Orochimaru sugerujesz, cisnienie paliwa, moze regulator nawala i przerzuca za duza dawke...

Napisano
  • Autor

Dzięki panowie ... jeśli coś z regulatorem albo wtryskiem to wyjdzie jak podłącze fure pod kompa ?? ..... lub zobacze tą metodą zwierania styków w złączu diagnostycznym .. ? dzisiaj zauważyłem ,że jak przełączyłem na gaz ( silnik miał z 40 stopni) to prawie mi zgasł .... ale przygazowałem i było ok ... zauważyłem też wczoraj ,że od filtra powietrza ( gruba plastikowa rura) jest na niej pęknięcie minimalne ... może powietrze lewe zasysa ?? pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dzięki panowie ... jeśli coś z regulatorem albo wtryskiem to wyjdzie

> jak podłącze fure pod kompa ?? ..... lub zobacze tą metodą

> zwierania styków w złączu diagnostycznym .. ? dzisiaj zauważyłem

> ,że jak przełączyłem na gaz ( silnik miał z 40 stopni) to prawie

> mi zgasł .... ale przygazowałem i było ok ... zauważyłem też

> wczoraj ,że od filtra powietrza ( gruba plastikowa rura) jest na

> niej pęknięcie minimalne ... może powietrze lewe zasysa ??

> pozdrawiam

właśnie sprawdzałem błędy (zwierałem styki 5-6 w złączu) ... nic nie wyszło :-( .... raz krótko mignęła kontrolka i nic ...

Napisano

To nie wyjdzie na kompie. Trzeba podłączyć manometr pod wentyl na listwie.

Napisano
  • Autor

> To nie wyjdzie na kompie. Trzeba podłączyć manometr pod wentyl na

> listwie.

A może być to rozrusznik ?? zauważyłem ,że rano ... jakby troszkę go blokowało ... ale z kolei jak załapie , zgasze i odpale to pali na dotyk ... kurde , już sam nie wiem co jest

Napisano
  • Autor

> A może być to rozrusznik ?? zauważyłem ,że rano ... jakby troszkę go

> blokowało ... ale z kolei jak załapie , zgasze i odpale to pali

> na dotyk ... kurde , już sam nie wiem co jest

właśnie próbowałem go odpalić ... dłuugo kręcił ale zapalił ... zaraz potem zacząłem go gazować ... przez chwilę prychał jakby paliwa nie było ... albo jakby iskra nie nadążała albo by jej jakoś mało było ... po chwili już było ok ....

Napisano

Witam

A czy przypadkiem nie dymi nadmiernie przy odpalaniu?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> A czy przypadkiem nie dymi nadmiernie przy odpalaniu?

> Pozdrawiam

Nie ... nie ma ani białego dymu ani czarnego ... ale spaliny czuć ...

Napisano

Witam!

Masz taki sam silnik grinser006.gif.

Wiec najpierw na kanal i obejrzec tlumiki, czy nie ma jakiegos wydmuchu gdzies na laczeniach lub malej dziurki.

A co do nadmuchu, podejrzewalbym sam wlacznik, ze zasniedzialy-nadpalily sie styki. Naprawa polegala by na rozebraniu i oczyszczeniu lub poszukanie na szrotach i wymiana.

Napisano

> To nie sonda, bo ona nie pracuje przy rozruchu. Ja bym wyjął listwę z

> wtryskami i obadał czy wszystkie ładnie strzelają paliwem.

> Od biedy można zalać czerwonego STP do baku, ale to bardziej na

> polepszenie samopoczucia.

> Nie zaszkodzi sprawdzić ciśnienie paliwa w listwie.

Tu sie zgodze, ze sonda odpada.

Wtryski raczej nie.

Ale jak on pisze po dluzszym postoju to:

Zawor zwrotny i pompa musi napompowac odpowiednie cisnienie, dlatego potem rakieta grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tu sie zgodze, ze sonda odpada.

> Wtryski raczej nie.

> Ale jak on pisze po dluzszym postoju to:

> Zawor zwrotny i pompa musi napompowac odpowiednie cisnienie, dlatego

> potem rakieta

Wydech jest nowy i całkowicie zdrowy .... jak można sprawdzić ten zawór i gdzie on jest ?przy pompie ?można tylko zawór wymienić ? dzięki wielkie za podowiedź ...

ps. dzisiaj odpalałem tak : przekręciłem kluczyk - poczekałem aż diody zgasną ... zgasiłem ... znowu przekręciłem i poczekałem i odpaliłem dosłownie w sekundę ... może faktycznie coś z pompą albo tym zaworkiem .... sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.