Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy popełniłem gdzieś błąd?

Featured Replies

Napisano

Jak pisałem niedawno zmieniałem monowtrysk w swoim unochodzie, przy okazji zmieniłem cewkę (ponieważ samochód był wrażliwy na wilgoć to wolałem wymienić niż znowu stać w czasie deszczu) no i oczywiście uszczelki i filtr powietrza (stary był pęknięty więc zassana wilgoć z rozpryskanej kałuży mogła być wciągnięta do silnika blush.gif ).

Wczoraj przejechałem niecałe 300km i niestety... brak mocy, obroty wolne spadają do 800 i poniżej, ale nie gaśnie jakby krokowy działał z duuużym ziew.gif opóźnieniem podwyższając obroty do właściwych po ok minucie?!?! Co ciekawe objawy minęły po zatankowaniu do pełna w połowie trasy?! hmm.gif To już całkiem mnie zaskoczyło i reszta trasy już normalna jazda z poczuciem mocy pod nogą, której do tej pory nie miałem.

Samochód na rezerwie najlepiej chodził pom. 2000 a 3000 obrotów, jak dawałem na luz obroty spadały do 800 i nie łatwo było je podwyższyć, a start maszyny mogłem wykonać mając ponad 2000 obrotów i nie mogłem mieć ponad 3500 obrotów po samochód dostawał czkawki, po zatankowaniu dostępny był pełen zakres obrotów, wolne nie spadały do tak niskich i przestał się krztusić przy obrotach ponad 3000 obrotów.

Podejrzewam czujnik temperatury, bo na zimnym silniku bez względu na ilość benzyny zachowuje się tak samo, czyli wolne spadają zaraz po odpaleniu do 800, by po dłuuugim czasie krokowy podwyższył je do nieco wyższych (normalnych).

Teraz pytanie gdzie popełniłem błąd, albo za mało wymieniłem elementów elektronicznych, albo nie te które naprawdę się zepsuły. czy powodem może być rezystor wtrysku?

Wymienione - sonda lambda, monowtrysk (czujnik położenia przepustnicy, wtrysk, czujnik temp powietrza) cewka,

w przygotowaniu do wymiany czujnik położenia wału, czujnik temperatury, krokowy, świece i zastanawiam się nad rezystorem wtrysku.

Może to jakaś inna przyczyna o której nie mam pojęcia? - po prostu zdurniałem w ostatnim czasie przy tym samochodzie, wydawało mi się że go rozumiem, ale chyba tak nie jest. confused.gif

Napisano

Może banalne - brak odpowietrzenia zbiornika paliwa. Czy przy otwieraniu korka wlewu paliwa (po przejechaniu konkretnej odległości i spaleniu np. kilkunastu litrów benzyny)odczuwalne jest podciśnienie w baku? jesli tak, to brak odpowietrzenia zbiornika, a właściwie zatkany przewód (najczęściej załamany i nie ma przepływu powietrza). Wymienić przewodzik odpowietrzajacy na nowy lub wstawić kawałek rurki w miejscu zagiecia.

Napisano

Ja zmagam się od jakiegoś czasu z podobnym co ty problemem.. Na wymianę czeka już czujnik temp. tylko czasu brak troszku ale to kwestia do weekendu. Trochę mnie przestraszyłeś z tą lista wymienionych rzeczy.. W drugiej kolejności typowałem czujnik położenia przepustnicy (lub zabrudzony korpus przepustnicy). Dalej to czujnik położenia wału, cewka, wtrysk, moduł zapłonowy. Ale z tego co piszesz już masz to wymienione i lipa.... sick.gif T nie wiem czy ma sens wymiana tylu elementów skoro i tak u Ciebie to nie pomogło (u mnie będzie pewnie tpo samo) Z mojej str. patrząc, poziom paliwa w baku nie ma znaczenia. Objawy jak u Ciebie tzn. szarpanie na zimnym, brak mocy przy przyśpieszaniu, falujące obroty....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.