Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Just samodzielna regulacjia i diagnoza

Featured Replies

Napisano

Witam i proszę o radę jak samemu wyregulować (zdiagnozować) posiadany BRC Just (Skoda Felicja 13). W szukajce niczego nie znalazłem, niestety. Kupiłem na Allegro interfejs do Justa, podłączyłem działa. Gazownik, który montował mi instalację zbankrutował, najbliższy serwis ca 70 km.

Mam program ściągnięty z netu, nawet manuala, tylko nie wiem za bardzo co z tym dalej zrobić. Obejrzałem przebiegi , tylko nie mam pojęcia jak ocenić uzyskane przebiegi . Na razie niczego nie zmieniałem, samochód jeździ (muszę sie jakoś dostać do pracy).

Problem jest jak ocenić prawidłowość istniejącej regulacji w oparciu o program komputerowy. Samochód pali w mieście do 10,5 l, w trasie 8,3 l/100km. Na początku palił mniej 7,5 - 9 l/100km). Auto ma przebieg 93kkm, badanie składu spalin na gazie wykazało katastrofalnie dużą koncentrację CO - kilka tysięcy ppm, na benzynie w normie?

Zużycie paliwa nie jest zatrważające, natomiast niepokoi mnie objaw dość irytujący, a mianowicie po nagrzaniu silnika (już zaczyna włączać się wentylator) samochód z trudem rusza spod świateł. Dodanie gazu powoduje spadek obrotów i duszenie się silnika jak przy ubogiej mieszance - uwaga analiza spalin wykazuje mieszanke bogatą (dziwne bo, obecność dużego stężenia CO w pomiarach).

Na benzynie syndrom nie występuje, zdarzało się w korkach, że byłem zmuszony przełączyć na benzynę bo nie dało się ruszyć z miejsca (gdy silnik wszedł na obroty wszystko już było OK?)

Nigdzie nie znalazłem opisu jak ustawić dostępne parametry.

Zmieniałem świece, filtr powietrza, spuściłem olej z parownika, nie pomogło, i nie mam więcej pomysłów

Jeżeli ktoś posiada wiedzę to proszę o pomoc. Nie chcę wyważać otwartych drzwi.

Z góry dziekuję. no.gif

Napisano

Nie znam tego sterownika ale moze tutaj cos znajdziesz. Na elektrodzie tez jest kilka opisow do Just'a. Jaki masz parownik ??? Bo z tego co piszesz masz juz blisko do 100kkm przejechanych a to juz sedziwy wiek i przebieg dla reduktora ale sa i takie co 150kkm przejezdzaja

Napisano

felicia 1.3 MPI czy SPI? jesli MPI to jak juz sie uporasz z regulacja - warto wymienic wylacznik wentylatora na nieoryginalny 93/87 - silnik mniej sie wtedy nagrzewa w korku i chetniej jedzie. Mozesz sie tez zastanowic nad emulatorem MAPsensora PD-12A - tez dynamike poprawia (ale auto jest glosniejsze co niektorym przeszkadza).

Spalanie jak na MPI masz raczej w normie, moja tyle samo zarla. tylko zachowanie przy ruszaniu jest dziwne, przy dobrej regulacji ten silnik na LPG powinien byc z niskich obrotow zrywniejszy niz na benzynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.