Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdechł prędkościomierz ;/ 1,6

Featured Replies

Napisano

Witam . wiem ze te temat był już poruszony bo szperałem troche ale niestety było to przy JTD a ja mam 1,6 i tu chyba zaczynają się schody,a mianowicie podczas ulewnych deszczów kiedy to przebijałem się przez rzeki i jeziora swoim bravusiem prędkościomierz zaczął mi dziwnie tańczyć wogole nie do rytmu auta a po chwili zdechł całkiem,budził się coprawda jeszcze kilka razy ale po kilkunastu kilometrach już zasnął na amen, wyczytałem w książce ze gdzieś na mechaniźmie różnicowym jest czujnik od tego badziewia tylko ze ne wiem dokłądnie który to kabelek bo jest ich tam kilka . Help Please !

Napisano

szukaj tego za silnikiem .....

662ga3o.jpg

to czujnik prędkościomierza ...poruszaj tą wtyczką , ewentualnie sprawdź jej szczelność

Napisano
  • Autor

a moge to wykręcić i ewentualnie czymś wyczyścic?

Napisano
  • Autor

hmmm nie mogłem się powstrzymać i zacząłem się bawić w wykrecanie... okazało się że klucz mam za długi i bede musdiał go obciąć bo nie mam za bardzo możliwości ruchu ale udało mi sie zrobić kilka ruchów i jedyne co się stało to ten plastikowy element strasznie się poluzował i obraca się dokoła hmm

Napisano

Podpinam smile.gif

Mi padł obrotomierz i nie wiem co sie dzieje. Raz sie włącza a raz nie. Gdzie szukac przyczyny??

Napisano
  • Autor

no dobra panowie sprawa taka ,zabraem sie ostro za ten badziew i kolejny problem zmontowałem sobie nawet klucz 22 by wykręcić to maleństwo ,obciąłem go i teraz bede miał wiecej ruchów ,ale szperałem na forum i znalazłem jedn.ą wypowiedz że ten czujnik jest wciśnięty na wcisk no to co ja tak naprawde mam wykręcać ? :| zgłupiałem do reszty ,razaz wezme i rozwale ten złom na atomy slinka.gif Help Please !

Napisano

> no dobra panowie sprawa taka ,zabraem sie ostro za ten badziew i

> kolejny problem zmontowałem sobie nawet klucz 22 by wykręcić to

> maleństwo ,obciąłem go i teraz bede miał wiecej ruchów ,ale

> szperałem na forum i znalazłem jedn.ą wypowiedz że ten czujnik

> jest wciśnięty na wcisk no to co ja tak naprawde mam wykręcać ?

> :| zgłupiałem do reszty ,razaz wezme i rozwale ten złom na atomy

> Help Please !

prędkościomierz praktycznie składa się z 3 części :

krzywki - która z zębatego koła przenosi napęd na prędkościomierz i znajduje sie ona wewnątrz skrzyni biegów, wykonana z plastiku często" pada ofiarą gwałtu" wewnątrz skrzynki , wtedy nie ma co po niej zbierać...

trzpień stalowy z gwintem po jednej stronie, na który nakręca sie prędkościomierz widoczny na foto powyżej. z drugiej zaś strony jest śliski zfazowany walec z małym otworkiem nie przelotowym, otworek ten słuzy do prawidłowego zamocowania trzpienia w obudowe skrzyni biegów. Mocuje sie go na śrubę z łbem imbusowym, śruba ta widoczna jest od dołu samochodu i znajduje sie w obudowie skrzynki...

prędkościomierz czyli czujnik Halla to częśc elektroniczna podająca impulsy które sa przesyłane za pomocą wtyczki typu MTA (trzykrotna szczelna 1,5) równiez widocznej na powyższym zdjęciu. prędkościomierz jest wkręcany na gwint trzpienia i jest całkowicie elementem zewnętrznym.....

chyba wystarczająco opisowe w tym temacie ... jak macie jeszcze jakies pytania to dawać....

Napisano

> Podpinam

> Mi padł obrotomierz i nie wiem co sie dzieje. Raz sie włącza a raz

> nie. Gdzie szukac przyczyny??

a ty mas zinny prędkościomierz bo razem z kablem , sprawdz czy masz kable i wtyczke w dobrym stanie , i idz po nitce do kłębka czyli do zegarów , tam obejżyj wszystkie wtyczki i ewentualnie przyłóż Niutonem w zegary .....

gorzej jak trafisz na "zgwałconą krzywke" wtedy to ci juz pozostaje rozbiórka skrzynki

Napisano
  • Autor

.>trzpień stalowy z gwintem po jednej stronie, na który nakręca sie prędkościomierz

No Dobrze wszytsko super ,ale jak aj zaczałem kręcić tą srubą co wcale nie jest proste to obluzowała mi się ta część plastikowa i kręci się sama i goni tak jakby była poluzowana do reszty , czy wogoole nie rozwaliłem już tego czujnika ?

Napisano
  • Autor

no cóż wykręciłem ten magiczny czujnik po długim wkurzaniu się i po kilkuset opiniach o Paniach które stoją przy drodze szybkiego ruchu ehh ale wygląda to tak jak w załączniku ehh wydaje mi sie ze to wogoole z innego auta bo ma i kabelek i miejsce na linke ,a w dodatku zauważyłem ze to miejsce na linke się obraca podczas ruchu kół hmm i co ? bo ja już nie wiem hmm

post-113281-14352496477643_thumb.jpg

Napisano

> no cóż wykręciłem ten magiczny czujnik po długim wkurzaniu się i po

> kilkuset opiniach o Paniach które stoją przy drodze szybkiego

> ruchu ehh ale wygląda to tak jak w załączniku ehh wydaje mi sie

> ze to wogoole z innego auta bo ma i kabelek i miejsce na linke

> ,a w dodatku zauważyłem ze to miejsce na linke się obraca

> podczas ruchu kół hmm i co ? bo ja już nie wiem hmm

no tak masz akurat ten drugi rodzaj skrzynki , (z kielichami) ...

i jednocześnie inny prędkościomierz , taki jak w 1,4 12V

Napisano
  • Autor

no dobrze poczysciłem to ustrojstwo oblookałem czy kabelki są całe i zamontowałem spowrotem ,rezultat .. nadal nie działa więc domyślam się ze musze kupić nowy czunik ,tylko po tym co mowisz moge też włożyć czujnik od 1,4 ?

Napisano

> no dobrze poczysciłem to ustrojstwo oblookałem czy kabelki są całe i

> zamontowałem spowrotem ,rezultat .. nadal nie działa więc

> domyślam się ze musze kupić nowy czunik ,tylko po tym co mowisz

> moge też włożyć czujnik od 1,4 ?

podepnij go pod wtyczke ale miej wykręcony w ręce, odpal samochód i spróbuj kręcić trzpień wewnątrz prędkościomierza .....

niech ktoś siedzi w aucie i sprawdza czy wskazówka sie podnosi równomiernie czy byle jak ...

w tej opcji jest wiele możliwosci :

wtyczka , krzywka, wiązki , zegary i sam zainteresowany czyli prędkościomierz.....

Napisano
  • Autor

no dobrze w takim razie wezme się dziś za to i dam znać później ,a szybko tzreba kręcić tym trzpieniem zeby byly jakieś wskazania na desce ?

Napisano

> no dobrze w takim razie wezme się dziś za to i dam znać później ,a

> szybko tzreba kręcić tym trzpieniem zeby byly jakieś wskazania

> na desce ?

obracaj równomiernie , a jak masz wkrętarkę akumulatorową z regulacją obrotów to masz ułatwione zadanie , bo w pełni stwierdzisz gdzie moga byc przerwy , poprosisz kogos aby trzymał na stałe prędkościomierz i wkrętarkę , a ty podłubiesz po wiązkach i dojdziesz "gdzie i co w trawie piszczy"...

Napisano
  • Autor

ok jade na zakupy a pozniej sie za to biore ,thx za informacje smile.gif

Napisano
  • Autor

No więc tak ,odkręciłem prędkościomierz ,zamocowałem trzpień czujnika do główki wkrętarki i w rezultacie zegar nie wskazywał nic ,domyślam się że diagnoza się zawęża i że najbardziej prawdopodobnym niesprawnym elementem jest włąśnie ten czujnik ,ale teraz pytanie ,bo szperałem troche po necie i na allegro ani na innych aukcjach takiego czujnika ni chu chu spotkać hmm.. czy pozostaje tylko szrot ?

Napisano

A obrotosciomierz dziala?

Nalicza kilometry?

Probowales odpinac zegary?

Napisano

obrotosciomierz

sorki , wiem że nie wypada , ale nie mogłem sie powstrzymać..... hehe.gifhahaha.gifhahaha.gif

btw.. czyścisz mi monitor

Napisano

> obrotosciomierz

> sorki , wiem że nie wypada , ale nie mogłem sie powstrzymać.....

> btw.. czyścisz mi monitor

Aa? O ogonki chodzi?

Napisano

> Aa? O ogonki chodzi?

...kolega miał na mysli "obrotomierz", a czyścisz mu monitor bo pewnie prychnął kawą na monitor jak zabaczył obrotościomierz...

swoją drogą też się zaśmiałem - wcale nie złośliwie...

pzdr

Napisano

>...kolega miał na mysli "obrotomierz", a czyścisz mu monitor bo

> pewnie prychnął kawą na monitor jak zabaczył obrotościomierz...

> swoją drogą też się zaśmiałem - wcale nie złośliwie...

> pzdr

poranną herbatą ... w samej rzeczy ......

op.cit.: o to toto to ok.gif

Napisano
  • Autor

> A obrotosciomierz dziala?

> Nalicza kilometry?

> Probowales odpinac zegary?

no zegar nie działa i nie nalicza kilometrów a zegarów nie ściągałem bo to chyba tzreba całą deskę ściągać o ile dobrze kombinuje ,chyba ze tzreba tylko kilka srubek odkrecic hmm..

Napisano

> no zegar nie działa i nie nalicza kilometrów a zegarów nie ściągałem

> bo to chyba tzreba całą deskę ściągać o ile dobrze kombinuje

> ,chyba ze tzreba tylko kilka srubek odkrecic hmm..

na śmietniku masz manual do montażu ramek zegarów i tam jest wszystko , jak rozebrać i złożyć .....

Napisano

> ...kolega miał na mysli "obrotomierz", a czyścisz mu monitor bo

> pewnie prychnął kawą na monitor jak zabaczył obrotościomierz...

> swoją drogą też się zaśmiałem - wcale nie złośliwie...

> pzdr

No to ze mnie ciele niezle, dzieki za korekte.

A z wykreceniem zegarow nie ma duzo roboty, jeden imbus potrzebny (2mm chyba)

Napisano
  • Autor

ehh kurzce ten śmietnik to zdeko nie hula i narazie pozostaje w miejscu bo nie wiem czy zdejmowac cała konsole czy tylko jakimś magicznym sposobem wyjąć zegary hmm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.