Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek z maglownicy - problem

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam od jakiegoś czasu problem z maglownicą (Astra II ze wspomaganiem). Ubywa mi płynu z układu wspomagania. Nie są to ubytki wielkie; tak ok. 100ml / 2 miesiące (tyle dolewam strzykawką płynu do zbiorniczka).

Nie mam dostępu do kanału, więc nie jestem w stanie na bieżąco kontrolować co się tam dzieje. Wczoraj wjechałem na kanał i zobaczyłem cała podłużnica (??) pod maglownicą zachlapana olejem. Wyczyściłem wszystko szmatami i zrobiłem z kolegą test. On uruchomił silnik i zaczął kręcić kierownicą, a ja siedziałem w kanale i patrzyłem gdzie wycieka olej.

Po pewnym czasie pojawiły się krople oleju. Oblookałem całą maglownicę i olej pojawia się tylko na (zaznaczone czerwonymi strzałkami; sorry za jakość, ale miałem tylko telefon pod ręką):

- przewodach olejowych idących od pompy wspomagania

- na dolnej części maglownicy (ta aluminiowa śruba)

Nigdzie indziej nie zauważyłem oleju. Wyjścia drążków kierowniczych (manszety?) są suche, cała kolumna kierownicza jest sucha. Dokręciłem nawet połączenia przewody olejowe-maglownica. Nie wiem skąd się pojawia olej na przewodach olejowych ?????

Nie wiem co to za śruba (zaznaczona zieloną strzałką) ?; czy ją można wykręcić (wolałem na siłę nie próbować)?; czy może jest tam jakaś uszczelka?

Bawił się ktoś w rozbiórkę maglownicy?; co można sprawdzić i wymienić we własnym zakresie? (jakieś uszczelki, oringi itp.)

Ogólnie nie jest tragicznie; olej do wspomagania nie jest drogi i dolewki wychodzą mi ok. 20PLN/rok. Ale nie lubię jak mi coś w mojej AII źle działa.

Z góry thx za wszelką pomoc

20080826221.jpg

Napisano

Rurki są metalowe, więc może cieknąć tylko na ich końcach. Dokręciłeś to może wystarczy. Co do dużej śruby to masz szansę się wykazać wink.gif. Opel nie przewiduje żadnych części zamiennych i informacji co jest w środku przekładni.

Pewnie jest tam łożysko od wałka wychodzącego na kierownicę hmm.gif.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Rurki są metalowe, więc może cieknąć tylko na ich końcach. Dokręciłeś

> to może wystarczy. Co do dużej śruby to masz szansę się wykazać

> . Opel nie przewiduje żadnych części zamiennych i informacji co

> jest w środku przekładni.

> Pewnie jest tam łożysko od wałka wychodzącego na kierownicę .

poszedł uszczelniacz u góry = maglownica do regeneracji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.