Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subwoofer sie... spalil(?)

Featured Replies

Napisano

Witam, przytrafila mi sie awaria:

Subwoofer przestal grac, sam z siebie, nie zauwazylem nawet kiedy. Chcialem zapytac czy jest to mozliwe? Nigdy nie spotkalem sie z tym zeby glosnik przestal grac...

Glosnik jakis no-name w obudowie zrobionej samemu, podpiete to do zmostkowanego alpine 120W. Czasami uzywany jako naglosnienie na ognisku, czyli na wszystkich tonach. (zazwyczaj przefiltrowane przez wbudowany we wzmacniaczu filtr)

Jesli potrzebujecie dokladnejszych informacji to podam, ale chcialem tylko sie dowiedziec co mu moglo zaszkodzic.

Pozdr.

Napisano

sprawdź kable... może jest gdzieś naruszony lub puścił w środku...

być może spaliłeś cewkę...

być może przepaliłeś gdzieś kabel...

być może...

można tak gdybać w nieskończoność...

sprawdź wszystko do porządku...

i napisz w jakiej chwili przestał działać...

Napisano
  • Autor

Mam podlaczane tak ze otwieram antene i wtedy wlacza sie wzmacniacz. Pewnego razu po otworzeniu anteny glosnik nie zaczal dzialac, Wczesniej musialem nie zauwazyc kiedy ucichl. Sprawdzajac, kable podlaczalem bezposrednio pod glosnik, Nie dziala, nie wiem co jeszcze moge sprawdzic bo kabelki ktore biegna od zlacza, po chwili zanurzaja sie w membranie.

Ale Twoje 'byc moze' uswiadomilo mi ze glosnik da sie spalic, wiec to obstawiam. Teraz musze zlozyc nowy. Pytac o niego w tym watku czy zalozyc oddzielny?

Napisano

> Sorki za dwa posty pod soba, ale chcialem zeby znow sie zrobilo

> aktualne.

> Glosnik jest taki:

> http://www.centrumelektroniki.pl/Glosnik_Tesla_TVM_ARN_226-07_8_226cm_8Ohm_,p11599.html,

> Ma 70W RMS, moze poprostu nie dal rady przy wzmacniaczu 120W ?

z pewnością... jeżeli go żyłowałeś... smile.gif ja mam z herta es300 350W RMS... także ja Ci polecam taki głośniczek 120-170 W RMS na ten wzmak smile.gif i najlepiej jakiejś lepszej firmy... szkoda inwestować w badziewie... no chyba ze chcesz takie... to na allegro są lepsze... "masakratory" jak to oni ujmują xDDD

Napisano
  • Autor

Dzieki, teraz juz zakupie jakis lepszy smile.gif

Jak skladalem zestaw to nie mialem pojecia ze bywaja rozne independencje, wiec teraz zapytam:

Wzmacniacz Alpine 3548 - 2x60W 4Ohm

Po zmostkowaniu lepej podpiac glosnik 4Ohm czy 8Ohm? Do tej pory byl 8Ohm, dzialalo, ale czy optymalnie?

Czy generalnie glosniki niskotonowe nie lubia pracy na calym zakresie, czy jest im to obojetne? Bo lubie uzywac suba jako naglosnienia na dzialce...

Napisano

> Dzieki, teraz juz zakupie jakis lepszy

> Jak skladalem zestaw to nie mialem pojecia ze bywaja rozne

> independencje, wiec teraz zapytam:

> Wzmacniacz Alpine 3548 - 2x60W 4Ohm

> Po zmostkowaniu lepej podpiac glosnik 4Ohm czy 8Ohm? Do tej pory byl

> 8Ohm, dzialalo, ale czy optymalnie?

> Czy generalnie glosniki niskotonowe nie lubia pracy na calym

> zakresie, czy jest im to obojetne? Bo lubie uzywac suba jako

> naglosnienia na dzialce...

Jeśli podepniesz niskotonowy bez filtra dolnoprzepustowego nie będzie dostawał dużo więcej mocy. Po prostu nie przetworzy wyższych częstotliwości i to będzie minus.

Co do Twojego wzmaka: jaka jest minimalna impedancja obciążenia po zmostkowaniu? i czy jesteś pewien, że to ma aż 120 Wat? sprawdź jakie masz w nim zabezpieczenie i pomnóż przez 12V zasilania. potem podziel przez 2 (średnia sprawność takiego wzmacniacza) i wyjdzie ci o ile oszukał Cię producent. Co do samego głośnika to wcale nie taki no-name. Tesla (tvm już teraz) robi na prawdę porządne przetworniki od lat. nie naklejają na nie błyskotek, świecących pierdółek anie gigantycznych zawieszeń nie wiadomo po co. Podają prawdziwe parametry. To taki troszkę tańszy Tonsil (też dobra firma).

Kolejna sprawa to dopasowanie max mocy wzmacniacza do wytrzymałości mocowej głośnika. Nie chce mi się teraz robić wywodu na temat szczegółów konstrukcji i pracy przetworników elektroakustycznych ale uwierz mi: łatwiej spalić głośnik za słabym niż za mocnym wzmacniaczem. Jeśli odkręcisz mocny wzmak za dużo przy słabym głośniku usłyszysz, że cewka uderza o dno magnesu("charczenie"). Jeśli odkręcisz na maksa za słaby wzmacniacz to zacznie ścinac szczyty sinusoidy i przez chwię będzie przez cewkę płynął prąd stały. trudniej to wychwycić uchem (zmulony, mało precyzyjny, "bułowaty" bas), głośnik grzeje się wtedy bardzo mocno, klej pod cewką puchnie, cewka staje w szczelinie, płynie prąd, nie ma chłodzenia... i pssssstttt... spalona cewka głośnika.

Napisano

edit:

Jeszcze jedno- jaką dałeś obudowę pod ten głośnik. Musisz wiedzieć, że wytrzymałość mocowa w znacznym stopniu zalezy od zastosowanej obudowy. Jeśli zaprojektowana nieodpowiednio to głośnik może się spalic nie przy 70 Watach ale już nawet przy 30.

Napisano
  • Autor

Wlasnie zadnych parametrow wzmacniacza nie znam bo nie mam do niego instrukcji. Nie wiem, ile wzmacniacz ma na prawde mocy - przyjalem ze Alpine jest firma ktora nie bawi sie w zawyzanie parametrow.W kazdym razie bezpiecznik jest 25A, wiec wg Twoich obliczen powinien uniesc jakies 150W.

Obudowa robiona przez mojego kolege, podobno obliczana. Zamknieta, z moich pomiarow linijka wychodzi ze ma ok 27litrow.

Napisano

> Wlasnie zadnych parametrow wzmacniacza nie znam bo nie mam do niego

> instrukcji. Nie wiem, ile wzmacniacz ma na prawde mocy -

> przyjalem ze Alpine jest firma ktora nie bawi sie w zawyzanie

> parametrow.W kazdym razie bezpiecznik jest 25A, wiec wg Twoich

> obliczen powinien uniesc jakies 150W.

> Obudowa robiona przez mojego kolege, podobno obliczana. Zamknieta, z

> moich pomiarow linijka wychodzi ze ma ok 27litrow.

zasymulowałem sobie taką obudowę jak mówisz i nie wychodzi źle. Powinna być dobra do tego głosnika, musi byc całkiem szybki bas. Jeśli zjarałeś głośnik to wymień na nowy, ten model nie jest drogi a masz nienajgorszą obudowę.

Napisano
  • Autor

> Jeśli zjarałeś głośnik to wymień na nowy, ten model nie jest

> drogi a masz nienajgorszą obudowę.

Ten sam model? Skoro sie spalil to chyba jednak cos nie tak... Ale fakt - bylem zadowolony poki to dzialalo. Moze po prostu przykrecic troche na wzmacniaczu? Mam tam taki potencjometr...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.