Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

emulator aeb 426

Featured Replies

Napisano

Czego to jest emulator bo rozne informacje znajduje na jego temat. Wtryskow i sondy lambda, czy tylko wtryskow? gdzie moge znalezc schemat podlaczenia jego do instalacji?

Napisano

> Czego to jest emulator bo rozne informacje znajduje na jego temat.

> Wtryskow i sondy lambda, czy tylko wtryskow? gdzie moge znalezc

> schemat podlaczenia jego do instalacji?

emulator sondy lambda

tu masz schemat podlaczenia do astry 1.6 bo pewnie o ten model ci chodzi...

281258350-astra.JPG

post-96233-14352496581528_thumb.jpg

Napisano

To jest emulator stosowany w systemie OBD2 z dwoma sondami lambda i instalacjach II generacji. Głównie sie go wykorzystuje go do kasowania markerów błędów (żeby się check nie zapalał) i podłącza się go do złącza OBD2. Posiada też możliwość emulacji sondy lambda pierwszej (tej na kolektorze wydechowym). U mnie pracuje tylko jako kasowarka. Emulator ten konfiguruje się do współpracy z konkretnym silnikiem albo grupą silników. Schemat mam jakis taki w swoich zasobach ale jest to jedno z mozliwych zastosowań.

281258533-AEB426.jpg

post-36196-14352496583592_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> To jest emulator stosowany w systemie OBD2 z dwoma sondami lambda i

> instalacjach II generacji. Głównie sie go wykorzystuje go do

> kasowania markerów błędów (żeby się check nie zapalał) i

> podłącza się go do złącza OBD2. Posiada też możliwość emulacji

> sondy lambda pierwszej (tej na kolektorze wydechowym). U mnie

> pracuje tylko jako kasowarka.

jak tylko jako kasowarka to nie bardzo sie oplaci wydac ponad 200 zl. Juz bym przecierpial swiecenie checka, albo bym wyjal kontrolke wink.gif powinno wyjsc na to samo smile.gif

Ciekawi mnie jeszcze jedno, czy sterownik LPG bierze rowniez sygnal z tej drugiej sondy lambda za katalizatorem, czy nie ma ona w ogole wplywu na instalacje LPG?

@Itor dziekuje za schemat i Tobie @wszim

Napisano

> jak tylko jako kasowarka to nie bardzo sie oplaci wydac ponad 200 zl.

> Juz bym przecierpial swiecenie checka, albo bym wyjal kontrolke

> powinno wyjsc na to samo

No nie wyjdzie na to samo bo na benzynie jadąc kontrolka pracuje normalnie. Poza tym nie wiem czy kasuje wszystkie błędy czy tylko wybiórczo od sondy lambda. Jak odetniesz to nie zauważysz zaświecenia się checka od jakiejs innej awarii. No ale 200zł to faktycznie przesada. Poszukaj może gdzieś na aledrogo kupisz taniej wink.gif

> Ciekawi mnie jeszcze jedno, czy sterownik LPG bierze rowniez sygnal z

> tej drugiej sondy lambda za katalizatorem, czy nie ma ona w

> ogole wplywu na instalacje LPG?

II sonda nie jest podłączana, na instalacje LPG nie ma wpływu natomiast właśnie ma wpływ na ECU i stąd potrzebny AEB426 bo to jej błędy kasuje emulator

Napisano
  • Autor

> poszukaj na tej stronie wyjdzie taniej -

> http://protecdigital.home.pl/cgibin/shop?show=-&sort=id&sid=461448c6

tego akurat nie ma

Zastanawia mnie jednak jedna kwestia. Otoz mialem okazje podejrzec instalacje gazowa w astrze z dokladnie takim samym silnikiem jak moj tzn. 1.6 16V Z16XE. Sprawdzilem jak podpiety jest ten emulator i sie okazalo ze inaczej jak na schemacie pare postow wyzej zamieszczonym przez @Itora. Otoz do zlacza diagnostycznego z emulatora puszczony jest tylko kabelek zielony (Verde) natomiast zielono-czarny (Verde-Nero) jest uciety przy emulatorze. W pewnym momencie ten zielony rozgalezia sie na 2 kabelki i one ida do zlacza diagnostycznego. Jak tam to jest podpiete to nie wiem bo musialbym rozbierac pewnie w srodku gniazdo diagnostyczne zeby sprawdzic. No ale nie ida 2 kabelki od emulatora tylko 1.

Jak to wiec wlasciwie podlaczyc?? Gostkowi oczywiscie gaz dziala bez zarzutu i check sie mu nie swieci.

Napisano

Nie wiem po co jest rozgałęziony zielony ale wydaje się że tak jak pisałem wyżej jest tylko podłączenie do gniazda dignostycznego w celu kasowania ewentualnych błędów - czyli jak u mnie.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem po co jest rozgałęziony zielony ale wydaje się że tak jak

> pisałem wyżej jest tylko podłączenie do gniazda dignostycznego w

> celu kasowania ewentualnych błędów - czyli jak u mnie.

emulacja sondy lambda tez byla, bo kabelki do lambdy szly wg schematu @Itora. Tylko czy kasowarka bedzie dzialac na jednym zielonym? Ze schematu @Itora wynika ze powinien oprocz zielonego isc jeszcze zielono-czarny do gniazda diagnostycznego i wowczas to funkcjonuje.

Napisano

> emulacja sondy lambda tez byla, bo kabelki do lambdy szly wg schematu

> @Itora. Tylko czy kasowarka bedzie dzialac na jednym zielonym?

> Ze schematu @Itora wynika ze powinien oprocz zielonego isc

> jeszcze zielono-czarny do gniazda diagnostycznego i wowczas to

> funkcjonuje.

bo są różne sposoby komunikacji, full-duplex po liniach L i K lub half-duplex tylko po jednej K

281267299-obd2_opis_wypr.jpg

W Z16XE na pewno da się tylko po jednej ale prawdopodobnie oba sposoby są kompatybilne.

post-36196-14352496625535_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> bo są różne sposoby komunikacji, full-duplex po liniach L i K lub

> half-duplex tylko po jednej K

> W Z16XE na pewno da się tylko po jednej ale prawdopodobnie oba

> sposoby są kompatybilne.

hmm no ale do mojego silnika powinno byc podpiete wg schematu @Itora, czyli 2 kabelki od emulatora. Zastananawiajace jest po co ten zielony zostal rozgaleziony?? masz jakas koncepcje?

Napisano

> hmm no ale do mojego silnika powinno byc podpiete wg schematu @Itora,

skąd wiesz?

> czyli 2 kabelki od emulatora.

Z16XE w podłączeniu do ABCOMa pracuje na jednej linii. Tak samo jak mój Z16XEP. Zresztą chyba obaj mamy ECU MULTEC. Wydaje mi się że jest obojetne czy podłączy sie tak czy tak. ECU przyjmie i w jeden i w drugi sposób komunikację.

>Zastananawiajace jest po co ten

> zielony zostal rozgaleziony?? masz jakas koncepcje?

No też nie wiem jaki to może mieć cel hmm.gif. Ja u siebie jedyne co zmieniałem to dorabiałem przy gniazdku diagnostycznym przełącznik odcinający ten emulator. A potrzebne to jest gdy zachodzi potrzeba podłączenia się z kompem do OBD2 podczas pracy na LPG. Gdy emulator jest podłączony i pracuje komunikacja czymkolwiek innym jest niemożliwa.

Napisano
  • Autor

> skąd wiesz?

bo znalazlem w googlach ten sam schemat co wkleil @Itor i jest napisane ze aeb 426 ma byc tak skonfigurowany do silnika Z16XE smile.gif

> Z16XE w podłączeniu do ABCOMa pracuje na jednej linii. Tak samo jak

> mój Z16XEP. Zresztą chyba obaj mamy ECU MULTEC. Wydaje mi się że

> jest obojetne czy podłączy sie tak czy tak. ECU przyjmie i w

> jeden i w drugi sposób komunikację.

ja mam prawdopodopodobnie ECU DELCO tak wynika ze schematu tego co znalazlem. Na marginesie moze glupie pytanie gdzie jest to ECU zaszyte u mnie? schowane gdzies gleboko czy na wierzchu bo nie bardzo moge znalezc.

> No też nie wiem jaki to może mieć cel . Ja u siebie jedyne co

> zmieniałem to dorabiałem przy gniazdku diagnostycznym

> przełącznik odcinający ten emulator. A potrzebne to jest gdy

> zachodzi potrzeba podłączenia się z kompem do OBD2 podczas pracy

> na LPG. Gdy emulator jest podłączony i pracuje komunikacja

> czymkolwiek innym jest niemożliwa.

a no to jest oczywista sprawa

Napisano

> ja mam prawdopodopodobnie ECU DELCO tak wynika ze schematu tego co

> znalazlem.

DELCO to firma która go produkuje, MULTEC to typ ECU

>Na marginesie moze glupie pytanie gdzie jest to ECU

> zaszyte u mnie? schowane gdzies gleboko czy na wierzchu bo nie

> bardzo moge znalezc.

> a no to jest oczywista sprawa

A tego nie wiem, zapytaj na kąciku astry-technika. U mnie jest niedaleko przepustnicy no ale u ciebie nie musi tak być. Jest to kawał aluminiowego bloczka poszadkowanego radiatorami, z podłączonym dużym wielozłączem z grubą wiązką kabli.

Napisano
  • Autor

> No też nie wiem jaki to może mieć cel . Ja u siebie jedyne co

> zmieniałem to dorabiałem przy gniazdku diagnostycznym

> przełącznik odcinający ten emulator. A potrzebne to jest gdy

> zachodzi potrzeba podłączenia się z kompem do OBD2 podczas pracy

> na LPG. Gdy emulator jest podłączony i pracuje komunikacja

> czymkolwiek innym jest niemożliwa.

@wszim obczailem sprawe. Z tym schematem od AEB cos jest nie tak bo w tej astrze nie ma pinu 15 stad komunikacja musi byc half-duplex po linii K. Podejrzewam ze gazownik chcial podpiac wg schematu i dobral sie do gniazda OBD2, ale zobaczyl ze nie ma pinu 15 wiec zwarl te dwa kabelki i podpial do 7mki. Stad ten zielony rozgaleziony na dwa kabelki to tak naprawde jego kontynuacja podpieta bezposrednio do 7mki smile.gif mam nadzieje ze sie jasno wyrazilem smile.gif

Napisano

No. Znowu miałem rację winner.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.