Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F, problem z silnikiem, co to może być ?

Featured Replies

Napisano

Witam. Proszę o radę i szukam pomocy. Moim samochodem jest Astra F X16SZ z 94r. Około 100 tys km temu założyłem do samochodu instalację gazową. Reduktor Lovtec, komputer AL700, przebieg 216 tkm.

Dzieje się z autkiem coś takiego. Gdy włączyć silnik zimny lub po długim postoju włączy się a po przełączeniu na zasilanie gazem działa poprawnie trzymając obroty. Gdy jednak silnik jest już ciepły a wyłączę go, po np przejechaniu 3-4 km czy po dowolnie dłuższej trasie to silnik włączy się ale po przełączeniu na gaz silnik zaczyna falować na wolnych obrotach (falować to czasami mało powiedziane bo obroty spadają poniżej 500 i silnikiem zaczyna zwyczajnie trzepać lub gaśnie). Dopiero po przejechaniu kilku km sytuacja wraca do normy a obroty na luzie utrzymują się na stałym poziomie około 800 obr/min. Zastanawiałem się co to może być ale może koledzy mają jakieś doświadczenia i coś podpowiedzą.

Napisano

Jak najszybciej radze sprawdzic ustawienie paska rozrzadu, bo mogl sobie poprzeskawiwac o kilka zabkow. Ostatnio u kumpeli w Lanosie byly dokladnie takie same objawy i naszczescie szybko zlokalizowano dolegliwosc wymieniajac wyciagniety pasek.

Napisano

Działo się tak też na długo przed wymianą paska (która była przeprowadzona jakieś 3 tkm temu) i dzieje się też teraz. Nie sądzę by chodziło o to. Ale dzięki za podpowiedź.

Napisano

moze trzeba sie na regulacje wybrac? na benzynie tez tak faluje?

sonda dziala poprawnie? mierzyles?

Napisano

zapomniałem dodać że na benzynce wszystko w porządku, kiedy muszę ruszyć na ciepłym silniku a nie chcę żeby wariował to wtedy przełączam się jakiś czas na benzynę właśnie i jest ok, jak uznam że przejechałem już kilka km przełączam z powrotem na gaz i jedzie dobrze

Napisano

Po 100tys. km to już membrana reduktora mogła zesztywnieć, spalanie nie wzrosło?

Napisano

> Po 100tys. km to już membrana reduktora mogła zesztywnieć, spalanie

> nie wzrosło?

Nie wzrosło, przy mojej jeździe to zwykle ok. 8l gazu na setkę. Też myślałem o reduktorze i liczę na to że ktoś mi to potwierdzi, uzasadni.

Napisano

To może po prostu na luzie instalacja jest na granicy stabilności, może wystarczy delikatnie odkręcić dyszę biegu jałowego na reduktorze i się uspokoi.

Napisano

> Nie wzrosło, przy mojej jeździe to zwykle ok. 8l gazu na setkę. Też

> myślałem o reduktorze i liczę na to że ktoś mi to potwierdzi,

> uzasadni.

Pierwsza sprawa to uzupełnij profil. Będzie wiadomo o jakim silniku mówimy. Przejechanie kilku kilometrów jest niezbędne do osiągniecia odpowiedniej temperatury przez instalację gazową. Jeśli jest zbyt niska to możę powodować nawet gaśnięcie silnika. Co do zużycia reduktora to nie jest to taki objaw jednoznaczy, jeśli tankujemy "dobrej jakości gaz". Piszę o tym mając już przejechane przeszło 100kkm na gazie.

Napisano

W profilu jak i w treści postu widnieje model silnika, rocznik i przebieg, nie rozumiem sugestii. Rozgrzać, owszem, też przejechałem około 100 tys km ale dopiero ostatnie kilkanaście to takie objawy. Chyba jednak nie każdy czeka z zapalonym silnikiem kilka minut na postoju żeby silnik (nawet ten wyłączony przed minutą) się rozgrzał. Nie rozumiem jaki to ma związek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.