Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

buczenie w kabinie

Featured Replies

Napisano

cześć wszystkim, mam pytanie skąd może brać się buczenie w kabinie, najbardziej słychać w przedziale prędkości 70-100km/h, potem jest zdecydowanie ciszej, trudno określić skąd bardziej dochodzi to buczenie czy z przodu czy z tyłu. pad.gif

Napisano

I co my mam tobie poradzić ? hehe.gif

Nie wiesz skąd,gdzie i co !

Musisz choć jakieś przybliżone namiary podać ! ok.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

opony odpadają, poniważ jeżdżę na nich 3 miesiące (kupiłem nowe) i wcześniej nic nie buczało, jeżeli to łożysko w kole, to jak to można sprawdzić czy jest zużyte, sam nie wiem co może być przyczyną , koła wyważone z ciśnieniem 2,2przód, 2 ,0 tył, nic nie stuka confused.gif

Napisano

To mogą być opony !

Poprostu jedne są ciche a drugie głośne i nie ma to nic do rzeczy ile mają od nowości ! biglaugh.gif

Łożyska raczej szumią ,piszczą ! palacz.gif

Napisano

Witam,

podepnę się także pod ten wątek bo mam identyczne objawy, słyszę jakieś buczenie w przedziale prędkości 70-100 i chyba nie są to opony bo kupiłem nowe innej marki i w innym rozmiarze i buczenie jest nadal sciana.gif.

Natomiast jak skręce kierownicą w prawo na zakręcie buczenie znika confused.gif, łożysko ?? zbieżność ?? geometria ??

Czy Macie jakieś pomysły ??

Pozdrawiam 30.GIF

Napisano
  • Autor

> To mogą być opony !

> Poprostu jedne są ciche a drugie głośne i nie ma to nic do rzeczy ile

> mają od nowości !

> Łożyska raczej szumią ,piszczą !

opony odpadają ponieważ mam je 3 miesiące ,a buczenie słychac od 4 dni,

Napisano
  • Autor

> opony odpadają ponieważ mam je 3 miesiące ,a buczenie słychac od 4 dni

opony to YOKOHAMA ADRIVE 195/65R15

Napisano

u mnie występuje podobny objaw ale obstawiam, że to opony - goodyear eagle f1 215/45R17 /mocno zużyte/ - wydaje mi się, że to zależy od specyfiki i zużycia bieżnika.

Napisano

> Łożyska raczej szumią ,piszczą !

Wyć też potrafią, ale jeżeli to robią, to raczej nie w konkretnym przedziale prędkości, tylko przy każdej - im szybciej jedziesz, tym głośniej wyją. I jeżeli wyje jedno, to raczej nie ma problemów ze zlokalizowaniem usterki "na słuch" w czasie jazdy, ja np. kiedyś w Escorcie doskonale słyszałem, czy wyje mi tylne lewe czy prawe łożysko.

Jeżeli nie daje się określić kierunku, to znaczy że wyje jednocześnie z przodu i z tyłu... stawiałbym jednak na opony.

Napisano

> opony odpadają ponieważ mam je 3 miesiące ,a buczenie słychac od 4 dni,

A może po prostu 4 dni temu pomarańczowi położyli nową szorstką nawierzchnię na drodze, którą codziennie jeździsz ? wink.gifbiglaugh.gif

Napisano

O panie OldHorse zolta.gif tak na przyszłość na technicznym nie spamujemy ! grinser006.gif

281273019-anti-spam.jpg

post-61299-14352496678571_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> opony odpadają ponieważ mam je 3 miesiące ,a buczenie słychac od 4

> dni,

buczenie jest w przedziale 70-100 km/h , ale apogeum buczenia jest przy prędkości 85km/h i jest taki basowy dzwięk, ze prawie radia nie słychać. sciana.gif

Napisano

Nadal mamy za mało danych. Spróbuj poobserwować i powiedzieć więcej:

- czy tak samo buczy przy tej samej prędkości na 3, 4 i 5 biegu ?

- czy tak samo buczy w trakcie rozpędzania i hamowania silnikiem ?

- czy tak samo buczy, jeżeli wyciśniesz sprzęgło i zaczniesz hamować hamulcami ?

- czy tak samo buczy, jezeli wyciśniesz sprzęgło i silnik zejdzie do wolnych obrotów ?

- czy tak samo buczy na gładkim i szorstkim asfalcie ?

Napisano
  • Autor

Zbyt długi cytat /skróciłem/nono.gifzolta.gifwink.gif

> - czy tak samo buczy na gładkim i szorstkim asfalcie ?

prędkość 85km/h niezależnie od biegu tak samo buczy,

jednakowo przy rozpędzaniu jak i przy hamowaniu

na wolnych obrotach przy tej prędkości jest to samo

jeżeli chodzi o asfalt nie ma róznicy w hałasie

byłem w serwisie ogumienia sprawdzone, wyważone wszystkie koła confused.gif

Napisano

A ja obstawiałbym jednak łożyska, łatwo można je sprawdzić, sam wymieniałem teraz tylne bo mi szumiały-buczały (czasami zastanawiam sie kto ma co na myśli pisząc szumienie lub buczenie smile.gif) Autko dałem na podnośnik i kręciłem kołami, szum był przy tylnym prawym, odkręciłem i zobaczyłem piękny smar z mego łożyska cool.gifWymieniłem i jest swiety.gifcichutko.

Napisano
  • Autor

ja tez podosiłem , kręciłem kołami i żadne nie szumiało i żadnego smaru na wierzchu nie mam, także łożysko odpadło, czy miał ktos coś takiego , że w określonym przedziale prędkosci buczenie jest nie do wytrzymania, powstaje teki rezonans, że uszy zatyka niewiem.gif

Napisano

> czy miał ktos

> coś takiego , że w określonym przedziale prędkosci buczenie jest

> nie do wytrzymania, powstaje teki rezonans, że uszy zatyka

2 lata temu jeździłem troszkę korolką (też diesel jak moje Stilo, ale to bez znaczenia), w której były objawy zbliżone do Twoich: od 85km/h robiło się coraz gorzej, przy 105km/h było apogeum, ale powyżej 120km/h znów spokój.

Jak się okazało "winne" były opony (funkiel nówki nie smigane, żadnych uszkodzeń itp. waytogo.gif). Na innym aucie sprawowały się znakomicie, inne auta na ww. również. Po prostu jakoś te konkretne gumy i autko nie przypadły sobie do gustu wpysk.gif

Spróbuj więc może przejechać się (jeśli masz możliwość) swoim autkiem na innym komplecie kół (najlepiej i opon, i felg). Jak nie minie, to trzeba szukać dalej i już pewnie odkładać kasę na ew. naprawę...

Napisano

> czy miał ktos coś takiego , że w określonym przedziale

> prędkosci buczenie jest nie do wytrzymania, powstaje teki rezonans, że uszy zatyka

Ja miałem coś takiego w Escorcie, rezonans od wypalonych w środku tłumików - ale buczenie było związane z prędkością obrotową silnika, dlatego pytałem, czy to występuje przy tej samej prędkości niezależnie od biegu i hamowania-rozpędzania.

W Twoim przypadku... nie mam pojęcia, co to może być frown.gifniewiem.gif

> koła wyważone z ciśnieniem 2,2przód, 2 ,0 tył

Do 5D dla rozmiaru 195/65 R15 Fiat w instrukcji zaleca z przodu i z tyłu to samo ciśnienie - 1.9 przy normalnym obciążeniu, 2.1 przy pełnym.

Mam jeszcze jeden "krzywy" pomysł: gdzie ustawiałeś to ciśnienie i czy próbowałeś weryfilkować gdzie indziej - innym manometrem ?

Mam w tej dziedzinie złe doświadczenia, nawet zakład wulkanizacyjny potrafi mieć zepsuty manometr przy końcówce do pompowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.