Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A F] dziwny błąd

Featured Replies

Napisano

wczoraj stając troche w korku po pewnym czasie postoju i przy temperaturze ok 100stopni zapalił sie check control, po przyjechaniu do domu wymrugałem sobie błędy,

wynik mnie trochę zdziwił

- silnik krokowy - niewłasciwa ilośc kroków

dodam, że dwa miesiące temu zakupiłem nowy silniczek krokowy

jest w stanie mi ktoś pomóc?

Napisano

> wczoraj stając troche w korku po pewnym czasie postoju i przy

> temperaturze ok 100stopni zapalił sie check control, po

> przyjechaniu do domu wymrugałem sobie błędy,

> wynik mnie trochę zdziwił

> - silnik krokowy - niewłasciwa ilośc kroków

> dodam, że dwa miesiące temu zakupiłem nowy silniczek krokowy

> jest w stanie mi ktoś pomóc?

Tak.

Olej to i patrz czy się powtórzy. Ja kiedyś też miałem błąd ale czujnika przebytej drogi i się nie powtórzył.

W samej instrukcji masz nawet podane że jednorazowy błąd może się pojawić.

Moja rada. Jeździć i obserwować.

Napisano
  • Autor

niestety, teraz jak stała odpalona.. temperatura doszła do okolic punktu załączenia wentylatora i znowu ten błąd frown.gif

chciałbym usunąć ewentualne usterki do soboty

Napisano

> - silnik krokowy - niewłasciwa ilośc kroków

jaki to był kod błędu? bo ten opis coś mi nie pasuje do tego silnika

Napisano
  • Autor

> jaki to był kod błędu? bo ten opis coś mi nie pasuje do tego silnika

o ile dobrze pamietam 35

dzisiaj przez ten wlaśnie problem ktorego eni udało mi się usunąc nei sprzedałem samochodu frown.gif

Napisano

a jakie obroty trzyma na biegu jałowym?

prawidłowo powinien się mieścić w granicy 780-940

jak ma wyższe to pewnie gdzieś lewe powietrze ciągnie

Napisano

> o ile dobrze pamietam 35

> dzisiaj przez ten wlaśnie problem ktorego eni udało mi się usunąc nei

> sprzedałem samochodu

Witam wink.gif

Mam co prawda inny silnik, ale być może uda się pomóc. Ostatnio czyściłem swój silniczek krokowy (sadzy miałem dostatek). Po wyczyszczeniu było miodzio, obroty zawsze były stabilne, ale silnik wcześniej wchodził na obroty jakby z wysiłkiem. Teraz jest znacznie lepiej. Po dwóch tygodniach zaczęły się problemy z podwyższonymi obrotami występującymi losowo. Chciałem już rozbierać przepustnicę, ale zrobiłem jeden mały zabieg - zresetowałem kompa. Problem zniknął, więc warto spróbować.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

na biegu jałowym ma około 1100 obrotów,

a przy dojeździe do skrzyżowania mam 2000 obrotów

i po dłuższym postoju na właczonym silniku jak już załączy się wentylator na chłodnicy wyświtla mi bład 35 frown.gif

Napisano
  • Autor

krokowiec jest nowy.. ale spróbuję go wyczyścić, i odłącze klemy na jakieś 3 minuty może się coś poprawi smile.gif

Napisano

> krokowiec jest nowy.. ale spróbuję go wyczyścić, i odłącze klemy na

> jakieś 3 minuty może się coś poprawi

Nowego krokowca może nie ma co czyścić, warto natomiast gniazdo w którym on siedzi zwłaszcza dolną krawędź otworu, którą zamyka grzybek. U mnie obroty często stały nisko po odpaleniu, natomiast naciśnięcie gazu (przy ruszaniu) powodowało wzrost obrotów do 1200-1500 i tak zostawało. Po nagrzaniu silnika wzrastały nawet prawie do 2000. Te objawy łączę raczej ze śmieciami, których nałapał komp, gdyż przy czyszczeniu krokowca odpinałem wtyczki od krokowca i sąsiedniego potencjometru przepustnicy. Najlepiej odłączyć klemę ma wystudzonym silniku, a po zapięciu odczekać jeszcze parę minut przed odpaleniem (kiedyś miałem problem bezpośrednio po podpięciu)

Powodzenia wink.gif

Napisano
  • Autor

no i tak chyba dzisiaj zrobię smile.gif

rozbiorę go.... wyczyszczę dokładnie gniazdo, odłącze klemy i zobaczę co się stanie smile.gif

Napisano

W mojej astrze (poprzedniej) po myciu silnika miałem podobny problem - wywalało błąd 35. Objawy identyczne jak u Ciebie. Ale po zamianie krokowca (pożyczonego od kolegi) problem nie ustąpił. Po tygodniu rozbierania i zamieniania poszczególnych elementów okazało się że winowajcą jest czujnik położenia przepustnicy. shocked.gif

Nie wiem jaki wpływ ma TPS na silnik krokowy, ale biorąc pod uwagę, że obydwa czujniki są połączone z przepustnicą, być może awaria jednego powoduje problemy z drugim.

Co ciekawe, błędów związanych z tps komp nie wywalał od razu, dopiero po tygodniu zaczął migać 21 confused.gif

Sprawdź zatem jeszcze czujnik pp. Można go pomierzyć miernikiem, ktoś ostatnimi czasy nawet wklejał jakie powinny być wartości..

Napisano
  • Autor

a o tym jeszcze nie myślałem.... a możesz mi powiedziec kolego czy tu dużo pracy zajmuje ( i czasu) no i jaki koszt takiej przymeności CIebie to kosztowało...

Napisano

jak chcesz sprawdzić tps to podłącz woltomierz pod niebieski kabelek i przy włączonym zapłonie obserwuj jak zmienia się napięcie przy dodawaniu gazu powinno iść w miarę płynnie od 0,5V do 4,5V

Napisano
  • Autor

ok.. dziękuję, dzisiaj będę miał trochę czasu więc się pobawię trochę smile.gif

Napisano

> dużo pracy zajmuje ( i czasu) no i jaki koszt takiej przymeności

> CIebie to kosztowało...

wykręcenie czujnika - moment (2 torxy)

sprawdzenie - 3 minuty

koszt nowego ok 70-100 zł.

Ale najpierw trzeba go sprawdzić albo podmienić...

smile.gif

Napisano
  • Autor

na jutro umówiłem się z mechanikiem... bo jeszcze musi mi kilka innych rzeczy zrobić więc on mi wszystko będzie miał tak zrobić żeby działało smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.