Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Thalia 1.4 75KM - skąd ten hałas

Featured Replies

Napisano

Sprawa dotyczy Renault Thalia 1.4 75KM 2005 z klimą manualną i wspomaganiem, przebieg 15kkm.

Od czasu do czasu podczas pracy klimatyzacji pojawiają się wibracje przenoszące się na całą budę. Trwają poniżej minuty a później jest dłuższa przerwa kiedy wszystko jest OK. ASO Renault oczywiście nie może znaleźć przyczyny usterki. Wielokrotne próby naprawy nic nie dały (wymiana czynnika w ukł. klimatyzacji itp.). Postanowiłem więc sprawę zbadać sam.

Pomyślałem sobie, że najprawdopodobniej wibracje pojawiają się podczas pracy kompresora klimatyzacji. Jednak po osłuchaniu silnika stwierdziłem, że wibracje pojawiają się kiedy załącza się coś pod maską wydając dźwięk taki jak wentylator. Jednak nie jest to wentylator chłodnicy tylko coś co jest umieszone jakby pod filtrem powietrza albo gdzieś za silnikiem (patrząc pod przodu). Co to może być?

Niestety nie zdemontowałem dolnej obudowy filtra bo muszę się zaopatrzyć w specjalny klucz oslabiony.gif

Napisano

> Sprawa dotyczy Renault Thalia 1.4 75KM 2005 z klimą manualną i

> wspomaganiem, przebieg 15kkm.

> Od czasu do czasu podczas pracy klimatyzacji pojawiają się wibracje

> przenoszące się na całą budę. Trwają poniżej minuty a później

> jest dłuższa przerwa kiedy wszystko jest OK. ASO Renault

> oczywiście nie może znaleźć przyczyny usterki. Wielokrotne próby

> naprawy nic nie dały (wymiana czynnika w ukł. klimatyzacji

> itp.). Postanowiłem więc sprawę zbadać sam.

> Pomyślałem sobie, że najprawdopodobniej wibracje pojawiają się

> podczas pracy kompresora klimatyzacji. Jednak po osłuchaniu

> silnika stwierdziłem, że wibracje pojawiają się kiedy załącza

> się coś pod maską wydając dźwięk taki jak wentylator. Jednak nie

> jest to wentylator chłodnicy tylko coś co jest umieszone jakby

> pod filtrem powietrza albo gdzieś za silnikiem (patrząc pod

> przodu). Co to może być?

> Niestety nie zdemontowałem dolnej obudowy filtra bo muszę się

> zaopatrzyć w specjalny klucz

Klima pobiera mnóstwo prądu, krokowiec czyscili? a jak wyglada sprawa z poduchami pod silnikiem? Moze strzeliła i nim krokowiec przyspieszy produkcje silka wibracje przenosza sie na bude???

Napisano

To jest najprawdopodobniej wentylator. Jest on 2-biegowy. Po włączeniu klimy włącza się automatycznie I bieg, natomiast jak temperatura silnika się podniesie włącza się bieg II, gdyż wentyl musi schładzać 2 układy (dwie chłodnice) jednocześnie. Na drugim biegu praca wentylatora przenosi się nieco na budę. Nie zauważyłem załączania się wentyla na II bieg bez włączonej klimy, ale może za mało jestem spostrzegawczy. Najprawdopodobniej to jest to, gdyż podany przez Ciebie czas wibracji zgadza się mnie więcej z czasem pracy wentyla na II biegu z włączoną klimą np. w korku.

Spróbuj dać jakieś gumowe podkładki tłumiące na wentyl, sprawdź jego montaż - może ktoś o czymś zapomniał. W Thalce mojej żony też to słychać, ale trzeba się trochę wsłuchać - jakoś nie przeszkadza mi ten dźwięk. Fakt faktem, że przenosi się on trochę na budę i bardziej słychać wibracje, niż szum wentyla. W Felicji 1,6 jest odwrotnie - nie ma wibracji, ale głośniej szumi.

Napisano

Jezeli to wentylator to moze smiglo trzeba wywazyc. Stad wibracje i rezonans przy pewnej predkosci obrotowej.

Napisano
  • Autor

> Klima pobiera mnóstwo prądu, krokowiec czyscili? a jak wyglada sprawa

> z poduchami pod silnikiem? Moze strzeliła i nim krokowiec

> przyspieszy produkcje silka wibracje przenosza sie na bude???

A dlaczego niby klima pobiera tak duzżo prądu? Kompresor jest napędzany paskiem z silnika. Prąd jest potrzebny tylko na elektronikę (bardzo mało), sprzęgło elektromagnetyczne kompresora i wentylator (wyższe obroty lub dodatkowy).

Obroty spadają minimalnie i są następnie bardzo szybko podnoszone czyli prawidłowo. A wibracje są również po ustabilizowaniu się obrotów więc to raczej nie to.

Napisano
  • Autor

> To jest najprawdopodobniej wentylator. Jest on 2-biegowy. Po

> włączeniu klimy włącza się automatycznie I bieg, natomiast jak

> temperatura silnika się podniesie włącza się bieg II, gdyż

> wentyl musi schładzać 2 układy (dwie chłodnice) jednocześnie. Na

> drugim biegu praca wentylatora przenosi się nieco na budę. Nie

> zauważyłem załączania się wentyla na II bieg bez włączonej

> klimy, ale może za mało jestem spostrzegawczy.

> Najprawdopodobniej to jest to, gdyż podany przez Ciebie czas

> wibracji zgadza się mnie więcej z czasem pracy wentyla na II

> biegu z włączoną klimą np. w korku.

Bardzo dziękuję koledze za tak cenne informacje ok.gif Zanim przeczytałem Twojego posta też właśnie tak sobie myślałem, że może to jednak wentylator pracujący na 2 biegu, ale jak osłuchiwałem silnik to szum był ewidentnie słyszalny gdzieś pod (za) obudową filtra powietrza. Możliwe jednak, że po prostu tak powietrze przepływa i stąd hałas akurat w innym miejscu smile.gif

> Spróbuj dać jakieś gumowe podkładki tłumiące na wentyl, sprawdź jego

> montaż - może ktoś o czymś zapomniał. W Thalce mojej żony też to

> słychać, ale trzeba się trochę wsłuchać - jakoś nie przeszkadza

> mi ten dźwięk. Fakt faktem, że przenosi się on trochę na budę i

> bardziej słychać wibracje, niż szum wentyla.

Szum nie jest za głośny ale wibracje są strasznie denerwujące. Czuć je w całej kabinie, na kierownicy i dźwigni zmiany biegów crazy.gif

Napisano

> szum był ewidentnie słyszalny gdzieś pod (za) obudową filtra

> powietrza

Ale tam nic nie ma... Ostatnio ustawiałem zawory i ściągałem cały filtr. Pod nim jest tylko kolektor dolotowy. Niedługo będę wymieniał jeszcze uszczelkę pod pokrywą zaworów to cyknę fotkę. Poczynię jeszcze dodatkowe obserwacje tych wibracji. Ale to tak za 2 tyg. mniej więcej.

Tak czy siak jak dojdziesz co to jest to podziel się wiedzą, bo mnie też zaczął interesować ten temat.

Napisano

Na mur beton to drugi bieg wentylatora, w moim Picasso też da się odczuć deliktne wibracje, smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale tam nic nie ma...

Też mi się tak wydaje. Ale to moja pierwsza styczność z Renault więc nie byłem pewien.

> Tak czy siak jak dojdziesz co to jest to podziel się wiedzą, bo mnie

> też zaczął interesować ten temat.

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.