Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR 145

Featured Replies

Napisano

Witam z kącika obok smile.gif Noszę się z zamiarem zmiany autka. Zainteresowała mnie 145ka. Chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy o tym wozie, nie mówię że to alfa i zaraz się zepsuje bo w takie brednie to nie wierze wink.gif Sam jeżdżę wielce awaryjnym autem a śmigam równo grinser006.gif Ostatnio nad morzem byłem i to nie problem dla niego. Wracając do tematu. Jakie są zalety/wady autka, na co warto zwracać uwagę przy zakupie?? Jaki silnik jest najlepszy dla tego autka? Czy blacharka jest podatna na korozję? Z góry dziękuję bow.gif i pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Witam z kącika obok Noszę się z zamiarem zmiany autka.

> Zainteresowała mnie 145ka. Chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy

> o tym wozie, nie mówię że to alfa i zaraz się zepsuje bo w takie

> brednie to nie wierze Sam jeżdżę wielce awaryjnym autem a

> śmigam równo Ostatnio nad morzem byłem i to nie problem dla

> niego. Wracając do tematu. Jakie są zalety/wady autka, na co

> warto zwracać uwagę przy zakupie?? Jaki silnik jest najlepszy

> dla tego autka? Czy blacharka jest podatna na korozję? Z góry

> dziękuję i pozdrawiam

Jeździsz fiatem, tak jak ja przed zakupem mojej 145. Największa radość dla mnie to pożegnanie z korozją pub2.gif Jak masz sentyment do leżących cylindrów to proponuję boxera zlosnik.gif

Dla mnie obecnie to duży w środku, bardzo dobrze wyposażony samochód z charakterem i po przesiadce z fiata jedyne co mnie nie cieszy to zużycie paliwa ale wiedziałem w co się pcham.

Napisano
  • Autor

> Jeździsz fiatem, tak jak ja przed zakupem mojej 145. Największa

> radość dla mnie to pożegnanie z korozją Jak masz sentyment do

> leżących cylindrów to proponuję boxera

> Dla mnie obecnie to duży w środku, bardzo dobrze wyposażony samochód

> z charakterem i po przesiadce z fiata jedyne co mnie nie cieszy

> to zużycie paliwa ale wiedziałem w co się pcham.

jeżdżę CC a one nie mają tendencji do rdzewienia, chyba że był bity. u mnie nie ma narazie problemu. A jak z częściami? Rzeczywiście są drogie jak się słyszy? Jaki silnik byś polecił? 1,9 są dobre, przynajmniej tak słyszałem. Rozumiem że autko godne polecenia? Nie ma z nim żadnych problemów?

Napisano
  • Autor

a ile pali taki bokserek 1,6?

Napisano
  • Autor

Bardzo bym prosił o jakieś dokładniejsze informacje na temat tego modelu smile.gif

Napisano
  • Autor

> www.alfaholicy.net

> Tu się dowiesz wszystkiego.

Dziękuję bow.gif

Jeśli ktoś by chciał opowiedzieć o własnych doświadczeniach z tym autem to bardzo proszę smile.gif Pozdrawiam!

Napisano

> jeżdżę CC a one nie mają tendencji do rdzewienia, chyba że był bity.

> u mnie nie ma narazie problemu. A jak z częściami? Rzeczywiście

> są drogie jak się słyszy? Jaki silnik byś polecił? 1,9 są dobre,

> przynajmniej tak słyszałem. Rozumiem że autko godne polecenia?

> Nie ma z nim żadnych problemów?

Kupiłem swoją bo:

- 1.6 to najmocniejszy z ośmiozaworowych boxerów. 1.7 16V jest dużo bardziej kosztowne w naprawach i bardziej podatne na uszkodzenia

- Twin Spark mnie zupełnie nie interesował, szukałem czegoś co ma coś naprawdę wyjątkowego pod maską

- diesel odpadał- samochód miał służyć do czerpania przyjemności z jazdy

- przeraziłem się podobno wysokich kosztów remontu zawieszenia co niektórych modeli. W swojej mam wiele elementów wspólnych prawdopodobnie z Tipo lub Bravo więc tym samym mogę spać spokojnie

Jeśli szukasz najmniej awaryjnego silnika to niestety diesel.

Ceny co niektórych części są zawyżone ale można sobie radzić zamiennikami bądź poprzez zakup używek a jest tego niemało

A czy ja bym polecił ten samochód? hmm.gif

Szukałem samochodu, w którym będę grzebał w wolnym czasie, który nie znudzi mnie i w którym poczuję się inaczej. Jestem zadowolony smile.gif

Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi tylko czy tym samochodem jeździ się jak każdym innym autem czy często są z nim problemy? Wiem już że trzeba dbać o regularne wymienianie oleju ( w sumie jak w każdym aucie) no i o dbanie o rozrząd.

Napisano

> Powiedzcie mi tylko czy tym samochodem jeździ się jak każdym innym

> autem czy często są z nim problemy? Wiem już że trzeba dbać o

> regularne wymienianie oleju ( w sumie jak w każdym aucie) no i o

> dbanie o rozrząd.

Witam.

Tym autem jeździ się super, a usterkowość jest jak w każdym innym pod warunkiem, że kupisz auto w dobrej kondycji, a nie trupa.

Aktualnie mam 3 Alfiątka, a jedną z nich jest 145 w fenomenalnej jak dla mnie wersji silnikowej 1.9 jtd.

Auto mechanicznie bazuje na Fiatach Bravo/Brava, a więc nie jest jakoś nadzwyczajnie drogie w eksploatacji. Zawieszenie takie jak w Marei, silniki jeśli są odpowiednio dbane nie wykazują nadmiernej usterkowości. Ja swoją kupiłem, ponieważ trafiłem okazję i uważam, że to najlepszy możliwy silnik w tym aucie. Spalanie w okolicy 5l. Konstrukcja doskonale sprawdzona i stosowana w innych autach koncernu, oraz w Oplu i Saabie. Jedynie co to lać paliwo, zmieniać filtry i olej oraz co jakiś czas rozrząd.

Napisano

Pablo napisał wszystko, co potrzeba.

Od siebie dodam, że 145/146 to tanie w eksploatacji modele - zawieszenie, duperele z wnętrza, olej, filtry, wszystko to na poziomie mocno akceptowalnym. Mam JTD z 2000 roku i jestem strasznie zadowolony. W silniku nie robilem nic, a ma już 250 tysięcy km (osobiście nakręciłem 60).

Napisano

> dbanie o rozrząd.

Po za zmienianiem oleju częto należy sprawdzać bagnet bo podobno lubią łyknąć olej.

Napisano

> dbanie o rozrząd.

No akurat mi jeżdżenie jak każdym innym autem nie wychodzi wink.gif. Żadnego dotychczasowego silnika nie kręciłem ciągle pomiędzy 4 a 6 tys obrotów i przed zakrętami nie wściekałem się, że samochody przede mną hamują grinser006.gif

Napisano

> No akurat mi jeżdżenie jak każdym innym autem nie wychodzi . Żadnego

> dotychczasowego silnika nie kręciłem ciągle pomiędzy 4 a 6 tys

> obrotów i przed zakrętami nie wściekałem się, że samochody

> przede mną hamują

Wszystko się zgadza, ja mam tak każdą jedną, no może z obrotami w JTD niekoniecznie. grinser006.gif

Napisano

> Po za zmienianiem oleju częto należy sprawdzać bagnet bo podobno

> lubią łyknąć olej.

W benzyniakach faktycznie tak jest skromny.gif, diesle natomiast pobierają wtedy gdy turbina jest na wykończeniu lub mamy coś nie tak z silnikiem. A tak naprawdę to baaardzo rzadko się zdarza, żeby DIESEL brał olej.

Napisano

> W benzyniakach faktycznie tak jest , diesle natomiast pobierają wtedy

> gdy turbina jest na wykończeniu lub mamy coś nie tak z

> silnikiem. A tak naprawdę to baaardzo rzadko się zdarza, żeby

> DIESEL brał olej.

Chodziło mi o TS-y

Napisano

> Witam z kącika obok Noszę się z zamiarem zmiany autka.

> Zainteresowała mnie 145ka. Chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy

> o tym wozie, nie mówię że to alfa i zaraz się zepsuje bo w takie

> brednie to nie wierze Sam jeżdżę wielce awaryjnym autem a

> śmigam równo Ostatnio nad morzem byłem i to nie problem dla

> niego. Wracając do tematu. Jakie są zalety/wady autka, na co

> warto zwracać uwagę przy zakupie?? Jaki silnik jest najlepszy

> dla tego autka? Czy blacharka jest podatna na korozję? Z góry

> dziękuję i pozdrawiam

hejka

Jak by co to moze moją byś chciał smile.gif Kiedyś miałem CC 900 na gazniku, potem Punciaka GT, CC SZportynga i teraz takim czyms śmigam od pół roku smile.gif Także włoszczyzna pozostaje niestety we krwi hehe

Pali mało, mało awaryjna jednostka w porównaniu do benzynówek, śmiga baardzo fajnie wink.gif

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6212106

Ogólnie nie będziesz miał szoku, gdyz w 85% jest to fiat wink.gif Tak jak by Fiat Bravo tylo że ładniejsza (hyhy) Także z częściami też nie będzie problemu.

pozdroffka

Napisano
  • Autor

Bardzo ładna slinka.gifslinka.gif narazie zbieram kasiore a autko będzie zmieniane na wiosnę dopiero smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> No akurat mi jeżdżenie jak każdym innym autem nie wychodzi . Żadnego

> dotychczasowego silnika nie kręciłem ciągle pomiędzy 4 a 6 tys

> obrotów i przed zakrętami nie wściekałem się, że samochody

> przede mną hamują

Wszedłem z innego kącika i widzę dyskusję o najlepszym autku, jakie osobiście miałem smile.gif

Miałem tak samo, ale wiadomo, boxer miał max moment powyżej 4000 obr a moc ok 6000 o ile mnie pamięć nie myli, więc jeździć tym inaczej się nie dało biglaugh.gif Tzn dało się i do 3 tys kręcić, tylko po co wtedy Alfa niewiem.gif

Zastanawiamy się nad drugim samochodem w domu i tak sobie myślę, że żonie odstąpiłbym opla a sobie kupił 145 boxer do zabawy smile.gif

Napisano

> Kupiłem swoją bo:

> - 1.6 to najmocniejszy z ośmiozaworowych boxerów.

Proszę mnie sprostować jeśli się mylę, ale spotkałem gdzieś wzmiankę o silniku 1,7 8v, chyba na stronkach IKAR-a.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.