Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Szarpanie przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

Poradżcie coś Panowie bo mnie już zaczyna powoli sprawa drażnić...

Od kilku dni mam taki oto objaw:

Po odpaleniu auta (nieważne czy ciepłego czy zimnego) wrzucam jedynkę, dodaję gazu.... a zamiast jechać auto szarpie okrutnie. Nie jest to jednak szarpanie spowodowane brakiem mocy czy wypadaniem zapłonów (żabka..) tylko jakieś "mechaniczne". Czuć że auto w tym momencie wpada w drgania i wydaje się, jakbym ruszał pod górkę po wielkich kamieniach...

Pierwsza myśl sprzęgło. Ale to było wymienione pół roku temu. Na przeglądzie wytrzęsiono mi autem na wszystkie strony i diagnosta nie miał zastrzeżeń. Jakie są możliwośći?

1. przeguby? - tylko że nic nie stuka nie "cyka" nawet przy ostrym skręcaniu

2. półosie?

3. skrzynia?

Co ważne: sytuacja ma miejsce tylko przy ruszaniu z 1-nki i czasami na wstecznym. Zmiana biegów odbywa się płynnnie i leciutko. Sprzęgło również chodzi lekko, bierze od dołu. Na wyższych biegach żadnych szarpnięć. Auto ma swoją moc (znaczy nie ma problemów z przyspieszaniem, nie dusi się). Filtry nowe, egr i przepustnica błyszczą..

Gdzie zajrzeć? Bo jak się jeżdzi dużo po mieście gdzie co chwila trzeba się zatrzymać i ruszyć problem wydaje się bardzo uciążliwy..

Napisano

Zrób tak:

Ustaw się przed leciutkim wzniesieniem, wrzuć jedynkę i rusz.

Jak już będziesz jechał to puść gaz i niech przez chwilę tak jedzie (aż się ustabilizuje prędkość).

Zacznij przyspieszać.

Czy wtedy też efekt występuje?

Napisano
  • Autor

> Zrób tak:

> Ustaw się przed leciutkim wzniesieniem, wrzuć jedynkę i rusz.

> Jak już będziesz jechał to puść gaz i niech przez chwilę tak jedzie

> (aż się ustabilizuje prędkość).

> Zacznij przyspieszać.

> Czy wtedy też efekt występuje?

Wróciłem właśnie z "testu", zrobiłem tak jak mówiłeś...

Jak już się prędkość ustabilizowała wcisnąłem gaz... najpierw powoli potem powtórzyłem z tym, że gaz wcisnąłem do podłogi. Każdym razem auto przyspiesza normalnie bez żadnego stuku/drgań/szarpnięć.

Zauważyłem jednak coś innego. Ruszanie bardzo "dynamiczne" nie powoduje szarpania/drgań. Najgorzej jak chcę ruszyć spokojnie, powoli...

Czy z tego coś wynika??

edit: jeszcze jedna rzecz: problem ten nie występuje w ogóle, kiedy np. dojeżdżam do skrzyżowania, autko toczy się 5km/h wrzucam jedynkę i ruszam.

Napisano

Wg mnie wynika, że popełniono jakiś błąd przy wymianie sprzęgła frown.gif.

Wygląda jakby tarcza sprzęgła była krzywa (brudna, przypalona, uszkodzona itp) i to powoduje szarpania przy ruszaniu.

Jeśli efekt występuje też na wstecznym to diagnoza jeszcze bardziej się uprawdopodobnia.

Napisano
  • Autor

No więc właśnie... Choć ciężko mi w to uwierzyć, była to pierwsza myśl jaka mnie nawiedziła w związku z tą sprawą...

Dopuszczam możliwość, że tarcza jest "stara" lub sprężyny na niej są felerne (luz czy coś). Ostatnio pojawił się też temat "wysprzęglika hydraulicznego"... czy to możliwe żeby on tak się zachowywał?

Napisano

Wysprzęglik raczej nie.

Jak to tarcza stara? pisałeś, że sprzęgło wymienione?

Dopuszczasz możliwość, że mechanik wsadził używkę, zamiast nowej?

Chyba nie byłby aż tak głupi hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dopusczam możliwość że zostałem oszukany... Jeśli to na prawdę będzie sprzęgło ( a sprawdzę to w poniedziałek) to ktoś za to zapłaci... i to nie będę ja chaja.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

Jesli istnieje mozliwosc, ze mechanik wlozyl uzywki, to koniecznie musisz byc przy demontazu i sam obejrzec czesci, ktore zostaly zdemontowane (aby nie zaszlo podejrzenie, ze wyjeli bez Twojej obecnosci i cos podrzucili). Sprawdz, jesli sam kupowales komplet sprzegla, czy zgadzaja sie oznaczenia z tym co kupiles (czy wszystko jest tej samej firmy, jesli Ty kupowales), jak bardzo zuzyta jest tarcza, docisk i lozysko wyciskowe.

Pozdrawiam

Napisano

Estes napisałem Ci na priva.

Napisano
  • Autor

Sprzęgło zostało zamówione przez zakład. Czyli ją zostawiam auto... A następnego dnia odbieram i wszystko ma być zrobione. Teraz już wiem gdzie popełniłem błąd. W tygodniu wybiorę się do mojego znajomego mechanika i poproszę o sprawdzenie. Tak czy inaczej dzięki za pomoc. Zobaczymy jaki będzie finał. irked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.