Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Q4, Q2 i GT

Featured Replies

Napisano

Od piątku do niedzieli korzystałem z uprzejmości Fiat Auto Poland i nawinąłem na koła kilku AR kilka, niekoniecznie wolnych, kilometrów zlosnik.gif

Na pierwszy ogień poszła 159 3,2 Q4 w Sportwagonie. Pakujemy się na weekend w dwie osoby - dwie torby, kilka innych pierdół i mała konsternacja - za wiele miejsca w bagażniku tego, jakby nie było kombi to nie zostało....No ale ładna jest i to się liczy. Ale zanim się zapakowaliśmy - jak tu się do cholery otwiera bagażnik?? Konia z rzędem temu, kto wpadnie na to, że przycisk do otwierania bagażnika jest na....suficie.

Tankowanie pod korek i jedziemy - kierunek Mrągowo, zlot IKAR-a. Na wylocie mały korek - postoimy. Jak się włącza średnie spalanie? Auto wyposażone w dużą nawigację - mnogość kompletnie nieczytelnych opcji tego systemu powala. W końcu jest! Maleńki przycisk "Trip". Klikam i oczom nie wierzę. Srednie spalanie - 20,7 litra. Bosko.

Dźwigienki przy kierownicy to jakiś żart. Sprawiają wrażenie, że zaraz się złamią, na dodatek te "skrzydełkowe" przełaczniki umieszczone na dźwigienkach są do bani.

No dobrze, wyjechaliśmy z miasta, można śmigać. Hmmm, trochę głośno jak na limuzynę za 200 koła z niezłym hakiem. Co śmieszniejsze, sam silnik pracuje niemal bezgłośnie - całe basowe buczenie dochodzi z wielkiego, tylnego tłumika.

Znudziło mi się słuchanie miłego, ale denerwującego buczenia i włączyłem CD. Na głośnikach widnieje dumny napis "Bose", a w bagażniku widziałem zabudowany subwoofer, więc nadzieje są duże. Płyta się rozkręciła, z głośników zaczeły dochodzić dźwięki i......eeee, to na pewno jest system Bose? Na dodatek sterowanie radiem jest kiepskie, a mikroskopijne pokrętło regulacji głośności to jakiś żart.

Nic to, jedziemy dalej. Bez szaleństw, do 140 km/h bo ruch spory a na radiu ostrzegają o niezonakowanych radiowozach. Ponownie sprawdzam średnie spalanie - w końcu przejechałem już połowę trasy, więc powinno znacząco spaść. Wynik - 15 l/100 km. Niezłe smoczysko.

I tak sobie jechałem zastanawiając się dla kogo tak naprawdę jest to samochód. Dla ludzi jeźdżacych często w długie trasy - nie, bo pali jak smoczysko. Dla rodziny - też nie, bo pakowny to on za cholerę nie jest. Do lansowania się w "warszawce" też nie, bo za 200 tysi z okładem można kupić coś bardziej podnoszącego ciśnienie u sąsiadów.

I tak sobie połykałem kolejne kilometry głowiąc się nad tym problemem aż dojechałem do mazurskich serpentyn. Wszystko nagle zaczeło nabierać sensu. To wielkie bydle trzyma się drogi tak, że kolega, który jechał za mną GT 3,2 po prostu zniknął w lusterku, a umiejętności mamy podobne. Chwile później dojechałem do nowego, brzydkiego WRX-a, który właśnie się rozkręcał. No i tak sobie śmigaliśmy - ja go wyprzedzić nie mogłem, a on nie mógł mi uciec. Nieźle jak na dużą, krowiastą limuzynę z obśmiewanym przez alfistów silnikiem z GM.

Następnego dnia wsiadłem w nowiutką, dopiero dotartą 147 Q2. Uprzedzony jestem do 147 po przebojach jakie miałem ze swoją 147, ale raz kozie śmierć - jak jest to trzeba stestować.

150 konny diesel - po zimnym starcie zastanawiałem się, czy nie włożono przez pomyłkę pod maskę silnika z Ursusa C330 zlosnik.gif Głośny jak cholera, trzęsie się jak zmokły pies. Nic to, ruszamy - pierwsze kilometry delikatnie, żeby się zdążył rozgrzać.

Wersja z dużą nawigacją - obsługa nie tak powalona jak w 159 ale też do najprostszych nie należy. Gałka zmiany biegów tylko udaje metalową - zrobiona z raczej taniego plastiku. Przyciski od sterowania radiem na kierownicy raczej mikre i niewygodne.

Ale z każdym kilometrem coraz bardziej lubiłem to auto. Q2 naprawdę działa - na szutrowych drogach niemal zapominałem, że to przedni napęd. Silnik po rozgrzaniu dalej na jałowym biegu dość wyraźnie wibrował, ale dynamiki nie można mu odmówić - napędzało się toto całkiem sprawnie. Spalanie - przy dynamicznej jeździe nieco ponad 9 litrów. Fajne auto.

A GT 3,2? Wrażenia z jazdy fajne, ale....no właśnie, niestety tych "ale" jest kilka. Wolniejsza od 159, mocno nerwowa, wymaga cały czas maksymalnego skupienia przy szybszej jeździe. Ciężki silnik V6 nad przednią osią i brak szpery powodują gigantyczną podsterowność. Spalanie o pół litra mniejsze niż w 159.

Ogólnie, jak to mówią za oceanem - all show, no go. Ładnie wygląda, ładnie brzmi, wydaje się że jeździ szybko, ale niestety wcale tak nie jest.

Była jeszcze 159 2,2 JTS i MITO Tjet 150 KM. 159 w tej wersji to jakiś żart, bo pali jak 3,2 a jedzie słabo, a MiTo - cóż.....dziewczynom się podobało. Mi nie zlosnik.gif

PS - powrót z Mrągowa i objazd bocznymi drogami korka między Pułtuskiem i Serockiem - bezcenne ok.gif

Napisano

zlosnik.gif

Dalej jeździsz tym Accordem czy wracsz do alfy ? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Dalej jeździsz tym Accordem czy wracsz do alfy ?

jeżdzę accordem a jak chcę trochę szybciej, głośniej i bardziej twardo to wsiadam w C4 VTS. Alfy mi nie trzeba zlosnik.gif Chociaż po zrobieniu 600 km w 159 Q4 trochę szkoda było mi się z nią wczoraj wieczorem rozstawać. Polubiłem to bydle smile.gif

Napisano

> jeżdzę accordem a jak chcę trochę szybciej, głośniej i bardziej

> twardo to wsiadam w C4 VTS.

To jest ten 1,6 150 KM ?

Napisano
  • Autor

> jeżdzę accordem a jak chcę trochę szybciej, głośniej i bardziej

> twardo to wsiadam w C4 VTS.

Nie jeździłem tym jeszcze... to prawda, że silnik z 207 RC jest tu za słaby?

Napisano
  • Autor

> Nie jeździłem tym jeszcze... to prawda, że silnik z 207 RC jest tu za

> słaby?

z 206 RC smile.gif Opinie, że C4 VTS jest za słaby wynikają chyba trochę z niezrozumienia idei tego auta i ze zbyt wygórowanych oczekiwań. To NIE jest auto pokroju np TypeR.

VTS jest twardy, ale bez przesady, jest szybki, ale bez rewelacji, do tego wszystkiego przyzwoicie obchodzi się z paliwem, silnik jest elastyczny jak z gumy (45 km/h na piątym biegu, pedał w podłogę i po prostu jedziesz bez żadnego marudzenia).

Takie trochę GTI dla dziadków. Moja matka się w nim świetnie odnajduje. Jak ktoś szuka ekstremalnych wrażeń to zdecydowanie nie tutaj. Co nie zmienia faktu, że jeździ się tym na prawdę sympatycznie, a ESP można wyłaczyć całkowicie devil.gif

Napisano

Dziwi mnie ten halas w 159, ale moze to faktycznie kwestia tlumikow w 3.2 hmm.gif

Auto sie swietnie prowadzi w zakretach - dodatkowo wlasnie z powodu wyciszenia wnetrza kompletnie nie odczuwa sie w nim predkosci. Takie sa moje odczucia.

Co do spalania - statystyki pokazuja, ze wiekszosc sprzedawanych 159 to JTDMy zlosnik.gif

I nie ma sie co obrazac i strzelac focha - taki jest teraz trend grinser006.gif

Napisano

> Dziwi mnie ten halas w 159, ale moze to faktycznie kwestia tlumikow w

> 3.2

Ale to sportwagon, w sedanie tylny wydech jest odizolowany dodatkowo przez siedzenia.

Napisano

> 2.0 180

Znaczy podrasowany klekot czy benzyna, bo benzyny nie widzę w konfiguratorze, czy po prostu wycofali juz? niewiem.gif

Napisano

> Znaczy podrasowany klekot czy benzyna, bo benzyny nie widzę w

> konfiguratorze, czy po prostu wycofali juz?

benzyna skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.