Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z uruchomieniem zimnego silnika

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. to tak na poczatek bo jestem tutaj nowym forumowiczem.

Posiadam uniaka 1.0 benzyna z 79roku

Problem mam następujący: Po nocnym postoju silnik kreci i kreci (akumulator sprawny) i odpala dopiero po -nastej probie, po chwili wyrownuje obroty i w trakciew jazdy jest ok. Dodam ze problem sie pojawil w momencie zmiany pogody i znacznego wzrostu wilgotnosci, dzis silnik nie odpalil wogole.

Moze ktos spotkał sie z podobnym problemem, pomocy

Napisano

2007r rejestracja i Twój pierwszy post to? cfaniaczek.gif

79 rocznik? jezdzi to jeszcze? icon_eek.gif

A co do problemu przy dużej wilgotności to sprawa kopułki, palca bądz kabli WN. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

sorki pomyłka z rocznikiem 97 smile.gif

kable WN wymieniłem kopułka i palec tez sa po wymianie

Napisano

toć to już zabytek grinser006.gif jeśli nie masz aparatu zapłonowego tylko cewkę to przewody kosztują ok 120zł frown.gifprzynajmniej ja tyle płaciłem

Napisano
  • Autor

kable kosztowały mnie 50pln wink.gif zastanawiam sie czy wymiana cewki może pomóc

Napisano

> kable kosztowały mnie 50pln zastanawiam sie czy wymiana cewki może

> pomóc

Może, ale nie musi.. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Wymiana cewki nie pomogła. Może szanowni koledzy maja jakiś pomysł co to mogłoby być, gdzie szukać (wieszajacy sie silniczek krokowy, czujnik położenia przepustnicy,....pojecia nie mam)?

Napisano

To jest wtrysk? Probowales odlaczac na troche akumulator? Jezeli odlaczenie pomoze, to znaczy, ze komputer lapie bledy i zle dawkuje paliwo podczas rozruchu. Wlasnie przy niskich temperaturach objawia sie to problemem z odpaleniem silnika.

Czy masz instalacje LPG? Wtedy to ona moze powodowac bledy.

Jezeli nie, to moze byc uszkodzony czujnik temperatury lub sonda lambda.

Napisano
  • Autor

Tak to jest wtrysk, a LPG nie posiadam. Spróbuje odłączyc na chwile akumulator i zobaczymy co się stanie.. confused.gif

Napisano

> Posiadam uniaka 1.0 benzyna z 79roku

Wygląda na to ze zmodyfikowano Fiata Uno i odbył podróż do lat 70-te. I właściciel zostawił ten samochód ,,wehikuł czasu,, np. ojcu albo ,,siebie,, aż do roku 1997 roku czyli do roku który odpuściła fabrykę na drogę publiczną. zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

hehehe....

a tak na powaznie to nadal nie udał mi sie zlokalizować problemu:( Auto odpala dopiero po nastym przekreceniu kluczyka i to z problemami, trzeba zazwyczaj troche wspomoc ssanie wciskajac delikatnie pedal gazu, jak sie rozgrzeje jest wszystko ok.

Dorwalem wczoraj jakies urzadzonko które niby sprawdza sprawnosc akumulatora i ładowanie. Zielona dioda potwierdzajaca sprawnosc akumulatora swieci, ale sa jeszcze trzy kolejne diody które informuja o tym czy ladowanie jest na poziomie 50%, 70% i 100% i tu mrugaja na zmiane diody przy 50% i 70%. Po przejechaniu ok 80 km ładowanie bylo na poziomie 100% ale... jak wlaczylem wszystkie mozliwe odbiorniki pradu spadlo do 50% i mniej...

Dzis wizyta u elektryka.

Napisano
  • Autor

akumulator naładowany i sprawny (14h na prostowniku), alternator ładuje, kable WN wymienione, cewka wymieniona, komputer zresetowany, kopułka i palec maja rok...... I nadal nic, rano jak jest wilgotno lub po deszczu auto odpala dopiero po nastym przekreceniu kluczyka, jak sie juz rozgrzej to pali od pierwszego razu..... mozna jakos sprawdzic sprawnosc palca i kopułki bez wczesniejszego inwestowania w nowe?

Napisano
  • Autor

.....zabawy ciag dalszy frown.gif podpięcie do komputera nic nie wykazało (znaczy komputer powiedział ze wszystko jest ok), kopułke i palec wymieniłem i nadal co rano uruchamianie auta zajmuje mi ok, 20 minut az zaskoczy a jak juz zalapie to zgasnie z pare razy i musze delikatnie mu gazu wcisnac

Napisano

Kopułki i palca raczej nie da sie jakoś sprawdzić icon_rolleyes.gif, ale to kwestia koło 30 zł, także...

A może to coś z pompką paliwa?

Napisano
  • Autor

Pompke wymieniałem jakis czas temu bo na nia padło pierwsze podejrzenie

Napisano

A nic nie piszesz o wymianie świec i kabli WN? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Jak nie jak tak, pare postów wyzej. Kable WN wymieniłem a swiece maja rok.

Napisano

Fakt o kablach jest... mlot.gif, a świece bym wymienił... hmm.gif

Napisano
  • Autor

moze mi ktos polecic dobre świece do uno 1,0 benzyna `97?

Napisano

> moze mi ktos polecic dobre świece do uno 1,0 benzyna `97?

NGK

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i znalazłem przyczynę. Żeby tak tych wszystkich mechaników jasna ch....!!! Wymieniłem świece na BOCHa (potwierdzam ze sa do du..y) auto jeździ ale niemrawo, nie tak jak na NGK, ale do sedna Po wymianie świec unochod odpalał rano ale tez i ciepło się zrobiło wiec stawiam na to ze to raczej przez pogodę wink.gif (jak pisałem na początku nie chciał odpalić jak zrobiło się zimno i wilgotno)

Auto jakoś tam odpaliło wracam sobie z pracy a tu w korku zgasł, odpalił po kilu próbach. Pod blokiem maska w gore i złapałem za pierwszy przewód z brzegu ten dochodzący do modułu na aparacie zapłonowym i silnik zgasł, odpaliłem i znów to samo, rozkręciłem moduł a dwie wtyczki w środku są nie założone na piny jak należy tylko położone na nich ot tak.....!!! Przeczyściłem styki wtyczki włożyłem jak należy i od tamtej pory problemu nie ma z porannym odpalaniem unochoda.

Napisano

No i claps.gif za wytrwałość.. ok.gif, a już nie raz sie spotkałem z faktem , iż mechaników trza męczyć po remoncie, czy aby na pewno wszystko jest na swoim miejscu, po dokręcane, sprawdzone itp. screwy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.