Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik stanu paliwa

Featured Replies

Napisano

witam. mam renault megane 1.6 98r. niestety wariuje mi wskazowka poziomu paliwa. raz pokazuje ze zbiornik jest prawie pelen po dwoch minutach swieci sie kontrolka rezerwy. czy jest to uszkodzony sam czujnik czy moze cos z kabelkami? jakie moga byc mniej wiecej koszty naprawy czegos takiego? z gory dziekuje za pomoc

Napisano

> witam. mam renault megane 1.6 98r. niestety wariuje mi wskazowka

> poziomu paliwa. raz pokazuje ze zbiornik jest prawie pelen po

> dwoch minutach swieci sie kontrolka rezerwy. czy jest to

> uszkodzony sam czujnik czy moze cos z kabelkami? jakie moga byc

> mniej wiecej koszty naprawy czegos takiego? z gory dziekuje za

> pomoc

megane16.JPG

Czujnik to taki drucik poruszany pływakiem, przesuwający się po płytce, nie wiem czy nie jest to integralna część obudowy pompy.

Może się drucik gdzieś ukruszył i daje takie bzdurne odczyty??

Napisano

używana całość wymontowana z anglika jak na fotce kosztuje 150 zł (w skład wchodzi pompa paliwa pływak i obudowa) wink.gif

Napisano

płytka nie jest integralną częścią obudowy, pompa też nie. Najprawdopodobniej to będzie wina tej płytki ze ścieżkami po której przesuwa się ten pływak albo może poluzował się ten drut z pływakiem i lata we wszystkie strony,. Najlepiej byłoby wyjąć cało obudowę i obejrzeć. smile.gif

Napisano

> płytka nie jest integralną częścią obudowy, pompa też nie.

> Najprawdopodobniej to będzie wina tej płytki ze ścieżkami po

> której przesuwa się ten pływak albo może poluzował się ten drut

> z pływakiem i lata we wszystkie strony,. Najlepiej byłoby wyjąć

> cało obudowę i obejrzeć.

Że pompa nie jest to wiedziałem wink.gif

Napisano
  • Autor

bardzo Wam dziekuje. jak cos z tym zrobie to napisze co to bylo. pozdro

Napisano

powodzenia waytogo.gif p.s odkręcić pompę łatwizna ale jak już będziesz zakręcał tę pompę to weź kogoś do pomocy bo ciężko ją zakręcić samemu, poza tym tak jest gumowa uszczelka na którą bardzo trzeba uważać. Jak zakręciłem a po zatankowaniu do pełna zaczęło tą uszczelką przeciekać. Później się męczyłem z ojcem z pół dnia żeby dobrze wszedł ten dekiel z pompą. oslabiony.gif

Napisano

> powodzenia p.s odkręcić pompę łatwizna ale jak już będziesz

> zakręcał tę pompę to weź kogoś do pomocy bo ciężko ją zakręcić

> samemu, poza tym tak jest gumowa uszczelka na którą bardzo

> trzeba uważać. Jak zakręciłem a po zatankowaniu do pełna zaczęło

> tą uszczelką przeciekać. Później się męczyłem z ojcem z pół dnia

> żeby dobrze wszedł ten dekiel z pompą.

Dokładnie ok.gif, ja jeszcze sobie paluchy pokaleczyłem sick.gif

Napisano
  • Autor

toscie mnie teraz wystraszyli. nie wiem czy bede sie za to bral

Napisano

> toscie mnie teraz wystraszyli. nie wiem czy bede sie za to bral

Nie no bez przesady wink.gif

Ja sobie spokojnie z kumplem poradziłem, warto zrobić żeby jeździć i wiedzieć ile jest paliwa w baku ok.gif

Napisano
  • Autor

a w ktorym miejscu jest ta cala pompa? czy do wyjecia jej potrzebny mi kanal badz lewarki czy wystarczy otwarcie maski?

Napisano
  • Autor

aha. i jeszcze jedno. w weekend mam zamiar sie za to zabrac. powiedzcie mi dokladnie co powinienem zrobi bo jestem zielony w tych sprawach. czy powinienem najpierw sposcic cale paliwo, odlaczyc akumulator, na co uwazac i na co zwrocic uwage. czy jezeli okazalo by sie ze sam czujnik jest uszkodzony to jakie beda koszty nowego? mozna w ogole kupic sam czujnik czy cala pompe?

Napisano

> a w ktorym miejscu jest ta cala pompa? czy do wyjecia jej potrzebny

> mi kanal badz lewarki czy wystarczy otwarcie maski?

Pompa paliwa jest w baku. Jak zdejmiesz siedzisko kanapy to pod matą jest duży około 15 cm kapsel, jak go odkręcisz to zobaczysz pompę. Odpinasz wtyczkę i wężyki (może trochę paliwa polecieć). Aku dla świętego spokoju możesz odpiąć (ja nie odpinałem). Wyciągasz cała pompę wraz z pływakiem i obudową w której jest zawieszona.

Napisano
  • Autor

> Pompa paliwa jest w baku. Jak zdejmiesz siedzisko kanapy to pod matą

> jest duży około 15 cm kapsel, jak go odkręcisz to zobaczysz

> pompę. Odpinasz wtyczkę i wężyki (może trochę paliwa polecieć).

> Aku dla świętego spokoju możesz odpiąć (ja nie odpinałem).

> Wyciągasz cała pompę wraz z pływakiem i obudową w której jest

> zawieszona.

kurcze. jak tak piszesz to wszystko wydaje sie takie latwe smile.gif

zobaczymy ile mi to przysporzy klopotow

dzieki

Napisano

> kurcze. jak tak piszesz to wszystko wydaje sie takie latwe

> zobaczymy ile mi to przysporzy klopotow

> dzieki

Sam jestem lajkonikiem w tych sprawach, polegam na kumplu który w kołysce remont maluchowi zrobił wink.gif

Fatalnie się zakręca dekiel maskujący, tu lepiej mieć pomoc drugiej osoby ok.gif

Napisano
  • Autor

zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. w razie czego to ten Twoj kolega bedzie mnie instruowal krok po kroku przez telefon 270751858-jezyk.gif

Napisano

dokładnie tak pod tylnym siedzeniem. Akumulatora też nie rozłączałem.Paliwa nie spuszczałem, byłoby dobrze żebyś w samochodzie miał pół baku lub mniej, to wtedy pompę łatwiej jest wyjąć ( ja męczyłem się raz z prawie pełnym bakiem- jak dotankowałem do pełna zobaczyłem że cieknie uszczelką angryfire.gif) . Przygotuj sobie jakąś miskę i szmaty bo jak ją wyciągniesz to będzie się jeszcze z niej lać paliwo. Na szrotach nie bawią się w rozdzielanie pompy paliwa od reszty także raczej będziesz musiał kupić całość. Chyba że da się naprawić twoją waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Przygotuj sobie jakąś miskę i szmaty bo jak ją wyciągniesz to

> będzie się jeszcze z niej lać paliwo.

czyli rozumiem ze bedzie sie lalo w srodku w samochodzie. to bedzie maly wyciek czy bedzie pryskac pod cisnieniem? ile tego wyleci? to co jest w przewodach czy to co w baku?

Napisano

> czyli rozumiem ze bedzie sie lalo w srodku w samochodzie. to bedzie

> maly wyciek czy bedzie pryskac pod cisnieniem? ile tego wyleci?

> to co jest w przewodach czy to co w baku?

Bardziej chodzi o to że cała pompa z obudowa jest zanurzona w paliwie i leci z tej obudowy właśnie (kawał plastiku z róznymi zakamarkami). Z wężyków paliwowych to malutko wyleci.

Napisano

jak zdejmiesz wężyki to poleci z nich paliwo max 100ml, na bak i pod samochód. Jak będziesz wyciągał pompę z obudową, która jest zanurzona w paliwie to tak na moje oko z tą obudową możesz wyciągnąć max z 0,5l paliwa. I jak niechcący wyleją się ze dwie setki na tapicerkę to przez miesiąc będziesz czuł paliwo w samochodzie. smirk.gif żadnego ciśnienia tam nie będzie chyba że załączysz pompkę przy rozpiętych wężykach zlosnik2.gif nie panikuj tylko bierz się do roboty busted.gif może z opisów to strasznie wygląda a w rzeczywistości nie jest tak źle waytogo.gif

Napisano
  • Autor

a gdy juz wyciagne ta pompe i podokrecam co trzeba to jak mozna sprawdzic czy to wszystko chodzi tak jak powinno? tak sobie myslalem zeby wlac pol zbiornika wody i zobaczyc czy wskazowka podejdzie do polowy ale czy potem jestem w stanie usunac cala ta wode?

Napisano
  • Autor

chyba że

> załączysz pompkę przy rozpiętych wężykach nie panikuj tylko

jeszcze jedno: tzn ze wyciagnieta pompe mozna zalaczyc przy wylaczonym silniku? na co uwazac zeby tak sie nie stalo?

Napisano

> a gdy juz wyciagne ta pompe i podokrecam co trzeba to jak mozna

> sprawdzic czy to wszystko chodzi tak jak powinno? tak sobie

> myslalem zeby wlac pol zbiornika wody i zobaczyc czy wskazowka

> podejdzie do polowy ale czy potem jestem w stanie usunac cala ta

> wode?

Hmm tego nie próbowałem, poza tym myślę że raczej dobrze dokładnie obejrzeć płytkę po której chodzi drucik poruszany pływakiem ( u mnie był ukruszony) , jak na oko wszystko będzie ok to chyba zanurzenie w wodzie i tak nie nie da.

Napisano
  • Autor

wielkie dzieki. juz wiecej pytan nie mam. zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie. jak bede mial to z glowy to napisze

Napisano

wyciagnieta pompe mozna zalaczyc przy wylaczonym silniku?

pompa uruchamia się po przekręceniu kluczyka i włączeniu zapłonu.

Napisano
  • Autor

jeszcze raz wszystkim dziekuje. moze kiedys bede mogl sie jakos odwdzieczyc smile.gif

Napisano
  • Autor

pilnie potrzebuje pomocy. jestem w trakcie wyciagania tej pompy ale poki co skonczylo sie na zdjeciu kapsla pod kanapa. z tego co tam widze na pompe nakrecona jest czarna nakretka ktora utrzymuje ja na baku. czy ja sie odkreca czy cos bo ona ani drgnie. uzylem nawet mlotka i srubokreta i nic

Napisano

> pilnie potrzebuje pomocy. jestem w trakcie wyciagania tej pompy ale

> poki co skonczylo sie na zdjeciu kapsla pod kanapa. z tego co

> tam widze na pompe nakrecona jest czarna nakretka ktora

> utrzymuje ja na baku. czy ja sie odkreca czy cos bo ona ani

> drgnie. uzylem nawet mlotka i srubokreta i nic

O ile dobrze pamietam to ją się odkręca, i to jest ta najtrudniejsza część. Jeżeli przez lata nie była ruszana to może być problem, może spsikaj ją wd40 czy czymś takim. Gwint jest krótki i ciasno pasowany. Uważaj żeby blachy nieuszkodzić bo potem ciężko będzie zakręcić.

Napisano

ja odkręcałem waląc młotkiem w kawał drewna chyba był to inny trzonek od młotka. Waląc przez śrubokręt może pęknąć ten pierścień crazy.gif rękoma raczej tego nie odkręcisz a pokaleczysz sobie jedynie palce frown.gif

Napisano
  • Autor

kurde a myslalem ze to tylko u mnie tak ciezko. juz po weekendzie a tu nic nie zrobilem. codziennie na noc bede tam psikal wd40 i moze do piatku cos sie zmieni

Napisano

to pomyśl jak ciężko to będzie zakręcić, bo pompa będzie pchała nakrętkę do góry crazy.gif

Napisano
  • Autor

> to pomyśl jak ciężko to będzie zakręcić, bo pompa będzie pchała

> nakrętkę do góry

jakies rady co do tego?

Napisano
  • Autor

> Sprzedaj i kup C4

a to moze za rok

Napisano

obowiązkowo druga osoba do pomocy smile.gif i trzeba uważać żeby nie połamać tej plastikowej nakrętki 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> obowiązkowo druga osoba do pomocy i trzeba uważać żeby nie połamać

> tej plastikowej nakrętki

a pod ta nakretka jest uszczelka? moge przy zakrecaniu uzyc tej samej?

Napisano

uszczelka jest pomiędzy obudową pompy a bakiem. Po kolei: nakrętka, obudowa pompy, uszczelka, bak. To jest gumowa uszczelka także możesz jej użyć. Ja ze 4 razy dobierałem się do pompy i uszczelka jest ok. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

ok. dzis pojde rzucic okiem jak to tam wyglada. w zeszlym tygodniu jak otwarlem ten kapsel pod ktorym jes ta cala nakretka trzymajaca pompe zauwazylem ze przy tej kostce kabelki sa poskresane tasma izolacyjna. to znaczy ze cos tam bylo grzebane kiedys. moze byc taka mozliwosc ze cos tam nie styka i czujnik takie chore odczyty daje?

Napisano

> ok. dzis pojde rzucic okiem jak to tam wyglada. w zeszlym tygodniu

> jak otwarlem ten kapsel pod ktorym jes ta cala nakretka

> trzymajaca pompe zauwazylem ze przy tej kostce kabelki sa

> poskresane tasma izolacyjna. to znaczy ze cos tam bylo grzebane

> kiedys. moze byc taka mozliwosc ze cos tam nie styka i czujnik

> takie chore odczyty daje?

Jest taka opcja ok.gif

Napisano
  • Autor

niestety nie udalo mi sie odkrecic tego cholerstwa ale gdy docisnalem palcami kostke i kazalem bratu przekrecic kluczyk to czujnik normalnie zaczal funkcjonowac. gdy wszystko pozamykalem na gotowo i odpalilem to znow zaczal szalec. czuje ze kupie nowa koche

Napisano

> niestety nie udalo mi sie odkrecic tego cholerstwa ale gdy docisnalem

> palcami kostke i kazalem bratu przekrecic kluczyk to czujnik

> normalnie zaczal funkcjonowac. gdy wszystko pozamykalem na

> gotowo i odpalilem to znow zaczal szalec. czuje ze kupie nowa

> koche

Widocznie coś nie łączy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.