Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sonda lambda - dziwne wskazania

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zacznę od tego, że silnik po remoncie: pierścienie, naprawa głowicy, co za tym idzie nowe uszczelki, nowa sonda Lambda.. Nierówna praca na biegu jałowym na NoPb, na LPG trochę lepiej. Mechanik, który robił ww remont stwierdził, że to wtrysk na skutek użytkowania instalacji LPG. Dodam, że świece nowe, przewody NGK mają 1 rok (nie widać dyskoteki), kopułka oczyszczona, palec OK. Zamontowałem sobie wskaźnik AFR (od kolegi wszim)z 1 diodą dwukolorową. Wskazania są dla mnie trochę zaskakujące. Rozgrzany silnik,

praca na NoPb:

na biegu jałowym cały czas ubogo, ruszenie pedałem gazu zmiana na bogato i znowu na jałowym ubogo (nie widać oscylacji). Przytrzymanie na wyższych obrotach – bogato- i w momencie puszczenia gazu (opadanie obrotów) przez chwilkę widać oscylację a później znowu ubogo. Podłączyłem multimetr do lambdy na jałowym, napięcie nie przekracza 0,3V, przy przegazowaniu chwilami wynosi ponad 1V.

Praca na LPG i tu jest dla mnie największa zagadka:

Rozgrzany silnik, praca na biegu jałowym na NoPb – ubogo – zwiększenie obrotów, przełączenie na LPG i na jałowym – bogato. Zwiększanie obrotów, opadanie obrotów... – cały czas bogato, nawet na chwilkę nie mignie ubogo. Podłączyłem multimetr do lambdy i shocked.gif ponad 2V przy gazowaniu dochodzi do ponad 4V. shocked.gifshocked.gif

Sonda NGK 1 przewodowa 1 woltowa dedykowana dla tego silnika (z dopasowaną wtyczką)

Następna zagadka to podczas jazdy na LPG sonda próbuje oscylować tzn. w momencie puszczenia gazu niekiedy (nie zawsze) wskaźnik AFR pokaże mieszankę stechiometryczną i ubogą, aby po chwili zostać znowu przy bogatej, po zatrzymaniu już tylko bogata cały czas.

Może ktoś mi podpowie o co tutaj chodzi bo zgłupiałem. Może jakieś połączenia sprawdzić. Albo co??

Moja instalacja to niestety mini Lambda. Przymierzam się do samodzielnej zamiany w najbliższym czasie na Bingo M, ale teraz zaczynam się obawiać po tych pomiarach sondy. Bingo M wykorzystuje sygnał z sondy a przy takich wartościach nie wiem jak to będzie działać. Nie uśmiecha mi się pozostać po usunięciu mini L przy zasilaniu jedynie NoPB.

Dodam jeszcze, że spalanie LPG w mieście to średnio 11 litrów/100km, na NoPb nigdy nie sprawdzałem

Reset kompa nie pomaga na obroty biegu jałowego

Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.

Napisano

Witam!

Zanin zacznesz cokolwiek to na benzynie silnik ma pracowac rowno.

Moze nakladac Ci sie pare rzeczy i dlatego nie bedzie dobrze pracowal, ani na benzynie, ani na gazie.

Na poczatek zakrecic gaz i mechanik, ktory robil ma wyregulowac silnik, aby rowno pracowal - tak jak powinnien.

Jak to bedzie zrobione, wtedy dopiero bawic sie z gazem.

A na benzynie to moze, gdzies lewe powietrze, cos nie dokrecone confused.gif, szukac.

Nowa sonda?? jaka? cos taniego? moze tu byc przyczyna.

Napisano
  • Autor

> Nowa sonda?? jaka? cos taniego? moze tu byc przyczyna.

Napisałem: NGK z pasującą wtyczką, kupiona w IC po zniżkach zapłaciłem prawie 130 PLN.

Napisano

> Napisałem: NGK z pasującą wtyczką, kupiona w IC po zniżkach

> zapłaciłem prawie 130 PLN.

A wiec tak jak pisalem, nie ma ze mechanik mowi, ze to wtrysk.

Zakrecasz gaz i ma Ci na benzynie poprawnie pracowac.

Bawie sie z ustawianie na benzynie, przy pomocy Opelscanera.

Takze bawie sie z gazem i zawsze wczesniej sprawdzam jak pracuje silnik tylko na benzynie, bo na dwoch paliwach zawsze wychodza jaja.

Wiec jeszcze sprawdzic czy dobrze trzymaja Ci zawory, po zakreceniu gazu i szukac czemu sonda wskazuje ubogo czy za bogato i nie pracuje Ci poprawnie.

Napisano

Zmostkuj gniazdo jak do odczytu kodów i odpal silnik.

Wkręć go na jakieś 2tyś obr/min i tak trzymaj.

Patrz jak miga check. Opis migania jest tutaj.

4V na 1-no woltowej sondzie mogą świadczyć o uszkodzeniu ECU.

Jakie masz napięcie na wtyczce sondy od strony instalacji (po odpięciu sondy) po włączeniu zapłonu?

Napisano
  • Autor

> Zmostkuj gniazdo jak do odczytu kodów i odpal silnik.

U mnie nie miga błędów po zmostkowaniu, poprostu świeci i nic, czy mimo to próbować na odpalonym i się spodziewać wskazań??

> 4V na 1-no woltowej sondzie mogą świadczyć o uszkodzeniu ECU.

no to nieźle

> Jakie masz napięcie na wtyczce sondy od strony instalacji (po

> odpięciu sondy) po włączeniu zapłonu?

jutro pomierzę i dam znać

Dzięki za zainteresowanie

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Zmostkuj gniazdo jak do odczytu kodów i odpal silnik.

> Wkręć go na jakieś 2tyś obr/min i tak trzymaj.

Zmostkowałem włączyłem zapłon i shocked.gif zaczął migać kody (chyba kiedyś jak próbowałem to musiałem źle zmostkować, ale do rzeczy..) wymigał 45. Bogatą mieszankę to on pokazuje (wskaźnik AFR) na LPG cały czas na jałowym. No i wczoraj w korku na jałowym zaświecił CE na jakieś 30sek.

Następnie

po odpaleniu (przy zmostkowanych pinach) początkowo szybkie miganie, a że był rozgrzany to po chwili kontrolka CE zgasła, jednocześnie wskaźnik AFR ubogo i na jałowym tak bez zmian. Zwiększenie obrotów do ok 2 tys (nie mam obrotka) mignęła raz kontrolka CE i dalej ubogo podtrzymanie takich obrotów ok 20sek nic nie zmieniło. Zwiększyłem wtedy nieco obroty i kontrolka CE zaczeła pięknie migać z częstotl. ok. 1 sek. jednocześnie wskaźnik AFR zmieniał sobie cyklicznie barwy.

> Jakie masz napięcie na wtyczce sondy od strony instalacji (po

> odpięciu sondy) po włączeniu zapłonu?

Napięcie na wtyczce przy wyłączonym zapłonie 0V

po włączeniu zapłonu 0,21 do 0,22V

Co o tym wszystkim sądzicie?

Napisano

Napisz jeszcze na jakim paliwie był robiony test i do którego momentu podchodził wskaźnik AFR.

Jeśli test był na LPG to powtórz na Pb.

Napisano
  • Autor

> Napisz jeszcze na jakim paliwie był robiony test i do którego momentu

> podchodził wskaźnik AFR.

> Jeśli test był na LPG to powtórz na Pb.

Test był robiony wyłącznie na NoPb

Napisano

Przyczyn może być kilka. Najbardziej prawdopodobne to:

Nieszczelność wydechu między głowicą i sondą (pęknięty kolektor wydechowy, lub uszkodzona uszczelka kolektor-głowica).

Stara sonda.

Lewe powietrze na dolocie.

Dobrze by było wymienić na próbę sondę na inną.

Napisano
  • Autor

> Przyczyn może być kilka. Najbardziej prawdopodobne to:

> Nieszczelność wydechu między głowicą i sondą (pęknięty kolektor

> wydechowy, lub uszkodzona uszczelka kolektor-głowica).

> Stara sonda.

> Lewe powietrze na dolocie.

> Dobrze by było wymienić na próbę sondę na inną.

Sonda nowa, nie mam starej bo wymieniali przy remoncie silnika. Co do nieszczelności na wydechu to myśle, że było by słychać syczenie czy coś... Uszczelka na pewno nowa a co do pękniętego kolektora to też wydaje mi się że można by było szybko zdiagnozować, a nic tam nie widać (słychać)

Pozostaje chyba na razie szukać lewego powietrza.

A czy na jałowym na NoPB sonda powinna oscylować???

No bo u mnie na jałowym ubogo, dopiero zwiększenie i podtrzymanie obrotów powoduje oscylacje sondy.

Napisano

Tak. Powinna wolno oscylować.

Napisano

> Sonda nowa, nie mam starej bo wymieniali przy remoncie silnika. Co do

> A czy na jałowym na NoPB sonda powinna oscylować???

> No bo u mnie na jałowym ubogo, dopiero zwiększenie i podtrzymanie

> obrotów powoduje oscylacje sondy.

Według mnie masz do wymiany nową sondę na inną nową sondę frown.gif

Dziś pomierzyłem swoja i miałem bez mała dokładnie to samo- cały czas bogata, dopóki nie przegazowałem- chwilkę oscylowała, pościłem pedał i znów cały czas bogata.

Postaraj się jeszcze użyć innego miernika bo 2V czy 4V na sondzie 1V nie jest normalne.Oprócz pomiarów zrobiłem kilka zrzutów ekranowych przebiegów z programu obsługującego centralkę LPG

Jeśli nie wyrobie się dziś ( idę do pracy na 3zm frown.gif ) , to postaram się w weekend zamieścić fotki, sam zobaczysz że jeśli pomyliłeś wyniki pomiarów ( bo te przedstawione wskazują na uszkodzony sterownik silnika ) to podła sonda, a tak jak ze wszystkim gdyby padła całkowicie nie było by wątpliwości, a jak działa raz na jakiś czas to szuka się przyczyny wink.gif

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i doszedłem. Teraz Lambda na NoPb oscyluje jak należy. Najpierw szukałem wszelkimi możliwymi (kącikowymi) sposobami lewego powietrza, ale nic nie znalazłem. Po zmaganiach z powietrzem dzisiaj wziąłem się za połączenia elektryczne i ku mojemu zaskoczeniu znalazłem gdzieś przy centralce LPG (MINI L) biały przewód nie podłączony do niczego. Okazało się, że jest to masa centralki. Nie wiem gdzie był podłączony ten przewód, ja pociągnąłem bezpośrednio z aku przylutowałem i cacy. Po resecie kompa okazało się, że Lambda zaczęła pracować jak należy.

No to teraz zamawiam sobie zestaw Bingo M i spróbuję samodzielnie zamienić mini L na wspomniany Bingo.

O rezultatach poinformuję.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.