Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyząbkowane opony

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jestem tu nowym posiadaczem Astry G.

Od jakiegoś czasu czytam wasze forum i właśnie nadszedł czas na przywitanie się i na małe pytanko do Was.

Wyząbkowało mi opony z tyły w moim kombi. Na bokach opony bieżnik jest nierówny. Miał ktoś może podobny problem? Stawiam, że jest to źle ustawiona zbieżność tylnych kół, a może amortyzatory choć na przeglądzie wyszło, że są jeszcze ok.

Dziękuje za ewentualną pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Ale jezeli bok jest zdarty to nie opona jest wyzobkowana tylko zwyczajnie zdarta. Z tylu chyba nie ustawia sie zbieznosci.

Moze ktos zrobil tak jak ja. Zdarlo mi opony z przodu pozniej nie bylo czasu przerzucielm je na tyl i jak zdarlo mi druga pare znalazlem czas aby zrobic z tym porzadek.

Napisano
  • Autor

Ale ona nie jest tak po prostu zdarta. Na boku opony ząbki są nierównej wysokości. Jeden jest niższy a następny wyższy. Niby nic wielkiego, tylko że opona stała się strasznie głośna. A jak to jest, z tyły przy kołach nic się nie reguluje?

Pozdrawiam.

Napisano

> Moze ktos zrobil tak jak ja. Zdarlo mi opony z przodu pozniej nie

> bylo czasu przerzucielm je na tyl i jak zdarlo mi druga pare

> znalazlem czas aby zrobic z tym porzadek.

A co konkretnie zrobiłeś?

Napisano

> A co konkretnie zrobiłeś?

Wg diagnosty bylo wszystko ok. Ale denerwowalo mnie pukanie z zawieszenia. Kupielm wszystko ale bez amorkow. Wymienilem i pojechalem ustawic zbieznosc.

Teraz mam nadzieje przez jakis czas bedzie spokoj.

Napisano

> Ale ona nie jest tak po prostu zdarta. Na boku opony ząbki są

> nierównej wysokości. Jeden jest niższy a następny wyższy. Niby

> nic wielkiego, tylko że opona stała się strasznie głośna. A jak

> to jest, z tyły przy kołach nic się nie reguluje?

> Pozdrawiam.

Kiedyś mi się tak w Transicie zrobiło, to mi kazali amorki zmienić. Hałas też był spory więc z grubsza by się zgadzało smile.gif

Napisano

> nierównej wysokości. Jeden jest niższy a następny wyższy. Niby

> nic wielkiego, tylko że opona stała się strasznie głośna. A jak

> to jest, z tyły przy kołach nic się nie reguluje?

> Pozdrawiam.

Wyglada na amorek lub krzywa belke. Ale niech wypowiedza sie specjalisci w tym temacie.

U mnie wydaje mi sie ze jak auto stoii kola pochylone sa delikatnie do wewnatr z tylu. Ale w inncy jest identycznie wiec narazie nie ruszam.

Napisano

> Kiedyś mi się tak w Transicie zrobiło, to mi kazali amorki zmienić.

> Hałas też był spory więc z grubsza by się zgadzało

Niestety u mnie na stacji amorki tez wypadaja super. A wydaje mi sie ze zabkuje opony:)

Ale puki co zajezdze te i na wiosne pomysle o zmianie amorkow w taka pogode nie chce mi sie lezec kolo auta.

Napisano

> Niestety u mnie na stacji amorki tez wypadaja super. A wydaje mi sie

> ze zabkuje opony:)

> Ale puki co zajezdze te i na wiosne pomysle o zmianie amorkow w taka

> pogode nie chce mi sie lezec kolo auta.

Też się przymierzam, ale za dużo mi się zbiera: rozrząd, nowy aku, amory z przodu, na wiosnę ubezpieczenie sciana.gifspineyes.gif

Napisano

> Też się przymierzam, ale za dużo mi się zbiera: rozrząd, nowy aku,

> amory z przodu, na wiosnę ubezpieczenie

No zaczalbym od rozrzadu ja spokojnie do wiosny wytrzymam. Kupilbym czesci juz teraz ale one ciagle tanieja wiec poczekam:)

Napisano

> Wyząbkowało mi opony z tyły w moim kombi. Na bokach opony bieżnik

> jest nierówny. Miał ktoś może podobny problem? Stawiam, że jest

> to źle ustawiona zbieżność tylnych kół, a może amortyzatory choć

> na przeglądzie wyszło, że są jeszcze ok.

ja mam ten problem ale na wszystkich kołach, amortyzatory wszystkie zmieniałem, górne mocowania MCP również, luzów w zawieszeniu brak [poza stukającą przekładnią kierowniczą], ja obstawiam że winny jest mój styl jazdy - jeżdżę po zakrętach szybciej niż przeciętny użytkownik dróg no i opony Dunlopy dziadostwo SpSport 01,

brat

Napisano

> ja mam ten problem ale na wszystkich kołach, amortyzatory wszystkie

> zmieniałem, górne mocowania MCP również, luzów w zawieszeniu

> brak [poza stukającą przekładnią kierowniczą], ja obstawiam że

> winny jest mój styl jazdy - jeżdżę po zakrętach szybciej niż

> przeciętny użytkownik dróg no i opony Dunlopy dziadostwo SpSport

> 01,

> brat

To moze stad u mnie tez sie tak dzieje. Musialem na 17 sie przesiasc i bralem opony ze wzmocionymi bokami bo nieraz zdarzalo sie ze na 15 kladl sie na opone takie bylo uczucie.

Napisano

> To moze stad u mnie tez sie tak dzieje. Musialem na 17 sie przesiasc

> i bralem opony ze wzmocionymi bokami bo nieraz zdarzalo sie ze

> na 15 kladl sie na opone takie bylo uczucie.

bardzo możliwe Krzyś,

ja tak sie zastanawiałem czy np nie zależy to od konstrukcji zawieszenia, w Astrze jest proste co powoduje że zmieniają się kąty działania sił na oponę w zakrętach, ale przecież samochody z zawieszeniami wielowahaczowymi które z założenia mają właśnie powodować dobre prowadzenie w zakrętach mają te same problemy, patrz -> focus, każdy gumiarz Ci powie że tam zawieszenie z tyłu masakruje każde opony, więc jest to kwestia pewnie kwestia całości konstrukcji i charakterystyki zawieszenia ale także jest to też kwestia podatności rzeźby bieżnika na ząbkowanie,

ja np czasem jadę w zakręcie i czuję jak opona dosłownie przesuwa się na zewnątrz [charakterystyczne uczucie] i jest to już granica przyczepności auta, dalej zwiedzałbym już krzaki efektem tego niestety jest ząbkowanie i duża głośność opon bardzo podobna do rozsypujących się łożysk, a skąd wiem że to nie łożyska?

wystarczy wjechać na tory tramwajowe, cisza jak makiem wink.gif

brat

Napisano

Mozliwe ze spowodowane jest to konstrukcją zawieszenia. Ja narazie sie tym nie przejmuje jakos strasznie uciazliwe to nie jest.

Ale zastanowilo mnie to co napisales bo nie chce zmieniac dobrych amortyzatorow.

Napisano

Sugerujecie ze zabkowanie opony to nie wina samej (wadliwej) opony? U mnie też tylnie ząbkują, w aucie było cholernie głośno myślałem że to łożyska. Mechanik powiedział że to wina opon. Przetoczylem je i jest troche ciszej ale dlugo nie pożyją. Tylko po co kupować nowe skoro też zaczną ząbkować?

Krzyś

Pisałeś coś o stukaniu w zawieszeniu... U mnie również słychać skuki z tyłu gdy jest obciązenie (2 osoby na tyle wystarcz) i byle wgłebienie na jezdni. Stukanie raczej głuche. Jak to wyglądało u Ciebie i czy sobie z tym poradziłeś?

Aha i jeszcze jedno... czy Wy też macie problemy z przejechaniem przez progi? wrrrrrrrrrrr Jak jade w 4 osoby to na progach podwoziem tre... co do wymiany i na co ?:D Felgi R15 195/55

jestem laikiem !;)

Napisano

> Sugerujecie ze zabkowanie opony to nie wina samej (wadliwej) opony? U

> mnie też tylnie ząbkują, w aucie było cholernie głośno myślałem

> że to łożyska. Mechanik powiedział że to wina opon. Przetoczylem

> je i jest troche ciszej ale dlugo nie pożyją. Tylko po co

> kupować nowe skoro też zaczną ząbkować?

> Krzyś

> Pisałeś coś o stukaniu w zawieszeniu... U mnie również słychać skuki

> z tyłu gdy jest obciązenie (2 osoby na tyle wystarcz) i byle

> wgłebienie na jezdni. Stukanie raczej głuche. Jak to wyglądało u

> Ciebie i czy sobie z tym poradziłeś?

> Aha i jeszcze jedno... czy Wy też macie problemy z przejechaniem

> przez progi? wrrrrrrrrrrr Jak jade w 4 osoby to na progach

> podwoziem tre... co do wymiany i na co ?:D Felgi R15 195/55

> jestem laikiem !;)

Z przejazdem pzez progi o dziwo na 15 koel i oponie 195/65 nieraz ocieralo chyba kolo o nadkole plastikowe z przodu tak mi sie wydawalo. Teraz na 17 jest cisza.

U mnie z tylu cisza jak jade z przodu prawie tez wymienilem wszystko oprocz amorkow i lozysk amorkow. koszt czesci cos okolo 300zlwiec nie jest zle.

mam juz nowe lozyska bo jedno padlo na bank i stuka nieraz przy skreceniu i przez przejezdzaniu przez przekop zaasfalotwany na jezdzi ktory oczywiscie poziomem ma sie nijak do jezdzi slychac takie gluche pokonywanie tego uskoku. Mechanik ocenil ze na bank lozysko.

Jutro jak bedzie pogoda zmienie je i obejrze amorki jak wygladaja.

Wiesz narazie kupie uzywane opony zobacze co i jak jak beda sie trzymaly dzielnie to kupie wtedy nowe.

Napisano

> nierównej wysokości. Jeden jest niższy a następny wyższy.

Też tak miałem z przodu w uno... Opony nie tyle były zdarte, co 'pofałdowane' na krawędzi (1 1 wyżej 1 niżej)...

Winą była (tylko po części) nieco za szybka jazdea w zakrętach (kilka jazd sprawnościowych na pachołkach tongue.gif ), 2gi temat to wiek opon - jeździły już 5 sezonów...

Napisano

> Też tak miałem z przodu w uno... Opony nie tyle były zdarte, co

> 'pofałdowane' na krawędzi (1 1 wyżej 1 niżej)...

> Winą była (tylko po części) nieco za szybka jazdea w zakrętach (kilka

> jazd sprawnościowych na pachołkach ), 2gi temat to wiek opon -

> jeździły już 5 sezonów...

O to tez jest dosc cenna uwaga moje opony tez juz chyba maja swoje lata az sprawdze dzis.

Napisano

> Mozliwe ze spowodowane jest to konstrukcją zawieszenia. Ja narazie

> sie tym nie przejmuje jakos strasznie uciazliwe to nie jest.

> Ale zastanowilo mnie to co napisales bo nie chce zmieniac dobrych

> amortyzatorow.

myślę że wymiana amortyzatorów nic tu nie da, musiałby być chyba całkiem zgon żeby mogły mieć wpływ na zużywanie opony ale auto by wówczas sie kompletnie drogi nie trzymało,

brat

Napisano

> Witam wszystkich bardzo serdecznie.

> Jestem tu nowym posiadaczem Astry G.

> Od jakiegoś czasu czytam wasze forum i właśnie nadszedł czas na

> przywitanie się i na małe pytanko do Was.

> Wyząbkowało mi opony z tyły w moim kombi. Na bokach opony bieżnik

> jest nierówny. Miał ktoś może podobny problem? Stawiam, że jest

> to źle ustawiona zbieżność tylnych kół, a może amortyzatory choć

> na przeglądzie wyszło, że są jeszcze ok.

> Dziękuje za ewentualną pomoc i pozdrawiam.

Witam w klubie... też Astra G i też kombi i też .... mi się wyząbkowały sick.gif Opony kupiłem nowe (Yokohamy A520) "ząbkowanie" po kilku sezonach dało o sobie znać

Napisano

> Z przejazdem pzez progi o dziwo na 15 koel i oponie 195/65 nieraz

> ocieralo chyba kolo o nadkole plastikowe z przodu tak mi sie

> wydawalo. Teraz na 17 jest cisza.

> U mnie z tylu cisza jak jade z przodu prawie tez wymienilem wszystko

> oprocz amorkow i lozysk amorkow. koszt czesci cos okolo

> 300zlwiec nie jest zle.

> mam juz nowe lozyska bo jedno padlo na bank i stuka nieraz przy

> skreceniu i przez przejezdzaniu przez przekop zaasfalotwany na

> jezdzi ktory oczywiscie poziomem ma sie nijak do jezdzi slychac

> takie gluche pokonywanie tego uskoku. Mechanik ocenil ze na bank

> lozysko.

> Jutro jak bedzie pogoda zmienie je i obejrze amorki jak wygladaja.

> Wiesz narazie kupie uzywane opony zobacze co i jak jak beda sie

> trzymaly dzielnie to kupie wtedy nowe.

Hejo. grinser006.gifbyłem u gumiarza na sprawdzeniu opon ,bo mi chucza (opony albo łozysko) gumiarz obstawił tylne continentale (2002r)od nowosci. Dlatego ze srodek opony jest płaski a boki ,od środka sa pod ręką nierówne . Czuc takie fale minimalne .Czy to moze być powodem chuczenia ,które przenowsi sie na przód ? chociaż to jest mylne jak powiedział gumiarz.A opony kupie ale na drugi rok na tył nowe.

Napisano

> Witam w klubie... też Astra G i też kombi i też .... mi się

> wyząbkowały Opony kupiłem nowe (Yokohamy A520) "ząbkowanie" po

> kilku sezonach dało o sobie znać

a kilka sezon to znaczy ile kilometrow i ile tych sezonow dokladnie.

Ja mam wersje 3 drzwiowa

Napisano

Chyba niektóre opony na astrolocie G ząbkują z tyłu - szczególnie w wersji kombi i szczególnie wspomniane już Dunlopy SP01. Też w swoim czasie miałem ten problem z "huczeniem" - szukałem winy we wszystkim i wszystko było niby ok. Teraz mam inne oponki ale one nie uwydatniają takiej tendencji jak wspomniane wyżej Dunlopy - aby uniknąć tego na wszelki wypadek zamieniam gumy z tyłu na przód co ok. 8 - 10 tys. km i jest ok. - takie dmuchanie na zimne. Sam nie wiem czy to charakterystyka zawieszenia czy styl jazdy czy może jednak jakieś normalne zużycia amorów, sprężyn, może minimalnego "skrzywienia osi" - w każdym razie dość częsty objaw w Astrolocie G szczególnie kombi (choć i dunlopy na innych jak np. poprzedni Focus lubią ząbkować). Jak dla mnie małe sumy wszystkiego po trochu dają taki efekt ale ten typ opony jest jakiś trefny...

Pozdro

Calv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.