Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki parkowania w Multiwagon - gdzie podłączyć zasilanie

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Chcę zamontować czujniki parkowania w tylny zderzak Stilo Multiwagon. Kupiłem stosowny zestaw na Allegro (4 czujniki, centralka, wyświetlacz). Sęk w tym, skąd mam pociągnąć zasilanie centralki. Światła cofania są w klapie i nie widzę sposobu by tam się podpiąć. Poradźcie.

Pozdrawiam.

Napisano
Tutaj się witamy i prośba o uzupełnienie profilu ! 20.GIF
Napisano

Musisz namierzyć przewody wychodzący z klapy i podpatrzeć gdzie dalej idą. Powinny schodzić do nadkola, i tam powinieneś wpiąć sie w odpowiedni kabelek smile.gif

Napisano

>Na wiosne podłączałem sobie centralke do haka. I o ile dobrze pamiętam ( na 98% ) wiązka od świateł w klapie idzie w tylnym lewym słupku. Sprawdź jaki kolor kabelka idzie do żarówek "wstecznego" i szukaj takiego w wiązce w tylnym lewym słupku. Tylko uważaj! kolory się powtarzają. Ja sprawdzałem wbijając przez izolacje w przewód szpilke ( taką biurową z dużym plastikowym łebkiem ) i srawdzałem miernikiem czy jest napięcie.

Napisano

> Chcę zamontować czujniki parkowania w tylny zderzak Stilo Multiwagon.

Zastanów się jeszcze gdzie zamierzasz umieścić wyświetlacz.

Kilka osób umieściło go w prawym tylnym rogu samochodu na półeczce, którą tworzy plastikowa tapicerka klapy bagażnika. Po odwróceniu się jak do cofania pięknie widać go będzie między zagłówkami tylnymi, a jak się nie lubisz odwracać, to będzie widoczny w lusterku środkowym. Jeśli tam umieszczasz wyświetlacz, to tak czy siak musisz poprowadzić kabel do wyświetlacza do klapy, więc poprowadzenie drugiego (zasilającego) i wbicie się bezpośrednio przy żarówce świateł cofania nie będzie stanowiło problemu. Ja właśnie tak mam.

Jeśli chcesz umieścić wyświetlacz z przodu auta (nad lusterkiem środkowym) to wbicie się w wiązkę w bagażniku jest najlepszym rozwiązaniem.

Samą centralkę możesz umieścić za bocznymi schowkami bagażnika - mają otwierane klapki na rzepy. wink.gif

Żeby przeciągnąć kable od czujek w zderzaku do wnętrza auta wykorzystaj gumowe przelotki znajdujące się 10-15 cm pod tylnymi światłami. wink.gif

Same czujki umieść tak, aby ich górna granica była ok. 1 cm poniżej granicy malowanej części zderzaka i czarnej nakładki progowej. Środek otworu musi być więc ok. 1,5-2cm od zmiany kolorów. wink.gif Wtedy trafisz dokładnie w wybrzuszenie tylnego pasa wzmocnienia i czujki pięknie będą pasowały. smile.gif

Napisano
  • Autor

Panowie,

Jestem pod wrażeniem szybkości i jakości Waszych odpowiedzi smile.gif.

Zrobiłem wizję lokalną. Po zdjęciu wewnętrznego poszycia (tego jasnego) lewego tylnego słupka jest bardzo wygodny dostęp do wiązki kabli, tak że nie będzie problemów z wpięciem się tam.

Dzięki i pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.