Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F isuzu remont ?

Featured Replies

Napisano

Przyszedł czas na remont. Wczoraj silnik na wolnych obrotach zaczał falowac obrotami. Zauwarzyłem tez ze kopci na niebiesko i ma zbyt duze cisnienie w układzie chłodzenia (podczas jazdy wywala płyn, chyba z korka bo zbiorniczek jest mokry od spodu i cała reszta pod zbiorniczkiem a na zbiorniczku wyschniete białe plamy). Po dodaniu gazu słychac syk (odpowietrznik w korku upuszcza cisnienie).

Z zwiazku z tym mam kilka pytan. Mam zamiar planowac gowice i robic gniazda zaworowe (juz dawno podejzewałem wypalenie jednego gniazda bo z czasem gubił luz zaworowy na 3 baniaku na wydechowym (robił sie luz ujemny a "skonczyły" sie wymiary płytek do tego silnika, musiałem dorabiac.

Jak kopci to pewnie pierscienie tez do wymiany. Olej mi brał od zakupu (na poczatku 0,5L a potem 1L na 1000km), nigdy nie kopcił na niebiesko. Nie wiem tez czy olej szedł przez pierscienie czy przez turbo. Turbo tez do wymiany bo stracił na mocy i to sporo (ale to w przyszłosci). Zaczał tez sporo palic (8-10 na 100) wiekszosc trasa. Czy takie spalanie moze byc spowodowane przez pierscienie ? (winiłem turbo ale teraz to juz nie wiem). Ile moze kosztowac planowanie i wymiana gniazd zaworowych w tej głowicy ?

Ewentualnie spawanie, bo i taka mozliwosc przewiduje (ponoc czesto pekaja głowice w tym silniku)

Zawory trzeba nowe czy mozna zregenerowac ? Co jeszcze wymienic przy okazji ? Jaka kupic uszczelke pod głowice ? W tym silniku jest cała metalowa czy ma tylko wzmocnienia metalowe przy cylindrach ? Czy wogule opłaca sie taki remont ? Czesci niestety sa drogie do tego silnika. Przebiegu auta nie znam, szacuje na 400-500 kkm.

Tak sie jeszcze zastanawiam co sie mogło stac bo nie chce mi sie wierzyc ze jednego dnia poszły pierscienie i uszczelka (lub pekła głowica). Co o tym myslicie ? Rozbierał bede dopiero za kilka dni (jak wezme urlop)

Napisano

jak uszczelke mocno wydmuchało, to przez to auto mogło sporo stracić na mocy- dwa sąsiednie cylindry mialy sporo mniejsze ciśnienie i stąd to falowanie obrotów

zdejm głowice i oddaj do regeneracji łącznie ze sprawdzeniem ciśnieniowym czy nie popękana i jeśli trzeba to daj splanować

co do pierścieni

ściągniesz głowice to będziesz widział gładź cylindrów i wtedy jakąś decyzje podejmiesz

a turbo jeśliby miało brać olej, toby w przewodzie do kolektora dolotowego musiało być mokro od oleju. zaznaczam nie wilgotno, a mokro

Napisano
  • Autor

No i sciagnałem głowice.

Głowica jest mocno popekana. Dzwoniłem po lepszych warsztatach we Wrocławiu specjalizujacych sie w naprawach głowic i jedyna opcja u nich to taka ze zostawiam im swoja głowice, oni daja mi zregenerowana i przekładaja "bebechy" z mojej. Cena takiego zabiegu to 1200 zł. Szukałem tez głowic po regeneracji w innych zrodłach to srednio 1200 zł z bebechami. Głowice wyjete z "rozbitka" srednio 600 zł (ale znajomy mechanik, w sumie daleka rodzina, opowiadał mi jak niedawno szukał głowicy do tego silnika. Jezdził po ogłoszeniach ale wszedzie były popekane i odradził mi taka prosto z demontarzu. Do tego dochodzi uszczelka (prawie 200 zł) i robi sie ładny pieniadz. Przegladam sobie własnie allegro i patrze na silniki. Taki silnik mozna wyrwac juz za 1000 zł, niby daja gwarancje rozruchowa ale mam watpliwosci.

Moze cos mi doradzicie czy lepiej zrobic ta głowice czy moze zaryzykowac kupno silnika za te same pieniadze. Na co zwrocic uwage przed kupnem silnika gdy z oczywistych wzgledow nie mozna go odpalic ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.