Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja nowego reduktora - jałowe

Featured Replies

Napisano

Założyłem nowy parownik, at90e, narazie wstępnie go wyregulowałem, wszystko ok ale....

Jako że mam mixer - rzeźbę rybackiego strumieniwy, to musiałem mocno czułość parownika odkręcić, by lambda pracowała ok.

Attuator teraz pracuje w jezdzie pod obciążeniem w okolicy 90.

Za to na jałowych w okolicy 60.

Mimo, że śruba bypass'u zakręcona na max.

Dziwne to, wszędzie się pisze by ustawiać czułość w okolicy 3000obr/min, a potem doregulować na wlnych bypassem.

Wychodzi na to że u mnie się nie da..

Jaki robię błąd?

Napisano

Bajpasem regulujesz wtedy jeśli po prawidłowym wyregulowaniu czułości gaśnie lub nierówno pracuje na wolnych obrotach. Dużo firm w ogóle nie stosuje takich wynalazków. Jeśli wiec dobrze chodzi tak pod obciążeniem jak i na wolnych obrotach to się ciesz i nie przejmuj. drive.gif30.GIFbanana-wave.gif

Napisano

Po prostu mikser strumieniowy- ta rzeźba Rybackiego ma bardzo nieliniową charakterystykę i nie da się ustawić jednego PWA dla wolnych i dla 3000rpm.

Miałem tak samo przez chwilę (potem wyrzuciłem Rybaka) - bypass zakręcony na max, na wolnych mi zalewał - krokowy musiałem obniżyć do 50, a pod obciązeniem sonda oscylowała przy PWA 110. - zdażały mi się zdławienia silnika podczas gwałtownego wciśnięcia gazu (krokowy nie zdążył wskoczyć na 110)

Wróciłem do starego palnika - osiągi na benzynie może gorsze, ale nie po to zakładałem gaz, aby jeździć na benie

Napisano

> Założyłem nowy parownik, at90e, narazie wstępnie go wyregulowałem,

> wszystko ok ale....

> Jako że mam mixer - rzeźbę rybackiego strumieniwy, to musiałem mocno

> czułość parownika odkręcić, by lambda pracowała ok.

> Attuator teraz pracuje w jezdzie pod obciążeniem w okolicy 90.

> Za to na jałowych w okolicy 60.

> Mimo, że śruba bypass'u zakręcona na max.

> Dziwne to, wszędzie się pisze by ustawiać czułość w okolicy

> 3000obr/min, a potem doregulować na wlnych bypassem.

> Wychodzi na to że u mnie się nie da..

> Jaki robię błąd?

Jak nie strzela i Lambda oscyluje, to możesz się w sumie nie przejmować, ale...

Z własnego doświadczenia mogę dodać tyle, że w moim Lanosie bardzo dobrze sprawdza się zmodyfikowany przeze mnie zwykły mieszalnik palnikowy.

Testowałem Rybackiego - na 100% nie było lepiej. Wykonałem też starannie na wzór tego mieszalnika własny strumieniowy mikser o na pewno lepszej aerodynamice niż Rybacki, bo to jest w zasadzie zaprzeczenie aerodynamiki i też było gorzej niż na tym moim palniku fi 31.

Zarówno na Rybackim, jak i na mojej samoróbie byłu problemy z regulacją. Statycznie było w sumie OK, ale przy przejścu z wolnych obrotów auto się zmulało, niekiedy był wystrzał. Osiągi wcale nie były lepsze. Nawel na benzynie pomimo większego pola przekroju takiego mieszalnika od mojego palnika. Różnicy w spalaniu też nie wychwyciłem, na pewno nie zmalało.

Reduktor mam taki, jak Ty. Mieszalnik to przerobiony na tokarce fi 28. Teraz ma fi 31. Ma poprawiony profil, bo oryginał miał m.in. rozszrzenie zwężki w formie stożka. Otwory wylotu gazu są teraz w największym przewężeniu. Wcześniej były na takiej samej średnicy, jak obecnie (fi 31), a przed nimi była zwężka fi 28. Nie wiem, kto to wykonywał, ale było to lekko bez sensu, bo i tak taki mikser nie działał, jak fi 28, jeśli chodzi o wielkość generowanego sygnału podciśnienia dla reduktora. Dodatkowo podtoczyłem sobie jeszcze delikatnie mieszalnik, tak aby pewnie opierał się na obudowie przepustnicy i nie latał w gumie.

Napisano
  • Autor

> Jak nie strzela i Lambda oscyluje, to możesz się w sumie nie

> przejmować, ale...

No właśnie dolegliwości nie odczuwam, oscyluje lambda, nic nie strzela itd, pozatym nie wiem czemu, ale ja od zawsze miałem w momencie wdepnięcia gazu mieszankę bogatą, czy z tym czy z poprzednim reduktorem, nie wiem więc skąd u was takie problemy

pytam się tylko dlatego, bo zawsze myślalem że mikser strumieniowy na jałowych będzie generował słaby sygnal podciśnienia, a wyżej już coraz mocniej, a wychodzi że nie do końca tak jest

Napisano

Słaby na jałowych - tak, ale cała jego idea polega na tym, aby przy dużej prędkości przepływu powietrza nie robił aż tak wielkiego podciśnienia jak zwykła zwężka. Dla niej podciśnienie rośnie z kwadratem prędkości przepływu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.