Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LR diesel

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o 122-konny silnik diesla 2.4 montowany w Defenderze - czy wiadomo, czyje to dzieło i jak się ten silnik sprawuje w praktyce?

Napisano

> Chodzi mi o 122-konny silnik diesla 2.4 montowany w Defenderze - czy

> wiadomo, czyje to dzieło i jak się ten silnik sprawuje w

> praktyce?

a to nie jest silnik TD4 od bmw hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a to nie jest silnik TD4 od bmw

Od 2007 montowany jest common rail 16V i on chyba pochodzi od Forda hmm.gif - ale z naciskiem na "chyba". zlosnik.gif Teoretycznie ten silnik jest przystosowany do spalania paliwa niższej jakości (tak deklaruje produent), ale nie wiem właśnie, jak to się ma do praktyki i jak ogólnie wygląda kwestia trwałości tego napędu. hmm.gif

Napisano

> Od 2007 montowany jest common rail 16V i on chyba pochodzi od Forda

> - ale z naciskiem na "chyba". Teoretycznie ten silnik jest

> przystosowany do spalania paliwa niższej jakości (tak deklaruje

> produent), ale nie wiem właśnie, jak to się ma do praktyki i jak

> ogólnie wygląda kwestia trwałości tego napędu.

zgodnie z tym co poniżej pojedzie na środkowoafrykańskiej ropie ...

ale nie znalazłem potwierdzenia czy to silnik forda czy bmw ...

Quote:

Silnik

Całkowicie nowy 2,4-litrowy wysokoprężny silnik Defendera rozwija wiodący w klasie moment obrotowy na poziomie 360Nm (90% maksymalnej mocy dostępne jest na życzenie od 2,200 obr/min do ponad 4,350 obr/min) co jeszcze bardziej podnosi legendarne możliwości samochodu. Faktem jest, że silnik ten jest nie tylko całkowicie zgodny z normą EU4 regulującą emisje,
ale również może być dostrojony do pracy na paliwie o zmiennej jakości i o wyższej zawartości siarki, które jest dostępne na rynkach rozwijających się,
co podtrzymuje wizerunek Defendera jako produktu prawdziwie globalnego. Nowy silnik jest również o 30% cichszy od poprzedniej jednostki napędowej.

edit:

Znalazłem !

Quote:

The Td5 engine was replaced by an engine from Ford's DuraTorq line, built in their factory in Dagenham, making the Td5 the last Land Rover engine to be built in-house at Solihull. The engine chosen was from the ZSD family, being a version of the 2.4-litre four-cylinder unit also used in the highly successful Ford Transit. The engine's lubrication and sealing system has been adapted for use in wet, dusty conditions and to maintain lubrication at extreme angles in off-road use. Re-tuning the engine means that the power level remains the same (122 horsepower), but with a lower power peak speed to provide better performance when towing and better acceleration. Torque output rose from 221 lb·ft (300 N·m) to 265 lb·ft (359 N·m) due to the fitting of a variable-geometry turbocharger. This also helps produce a much wider spread of torque than the Td5, from 1500 rpm to 2000 rpm.

LINK

więc już wiadomo, że siedzi tam silnik Forda waytogo.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> więc już wiadomo, że siedzi tam silnik Forda

Dzięki bow.gif - czyli trzeba będzie gdzieś u Fordziarzy przeprowadzić wywiad, jak im się spisują te silniki 2.4 hmm.gifzlosnik.gif

Problem polega na tym, że auto ma być używane głównie "na wsi" w miejscu, gdzie w najbliższej okolicy nie ma "normalnej" stacji benzynowej, a te, co są, wyglądają mało przekonująco. biglaugh.gif

Napisano

> [...]

> Dzięki - czyli trzeba będzie gdzieś u Fordziarzy przeprowadzić

> wywiad, jak im się spisują te silniki 2.4

> Problem polega na tym, że auto ma być używane głównie "na wsi" w

> miejscu, gdzie w najbliższej okolicy nie ma "normalnej" stacji

> benzynowej, a te, co są, wyglądają mało przekonująco.

a to nówka będzie?

Napisano
  • Autor

> a to nówka będzie?

Raczej tak hmm.gif - w rachubę wchodziłby głównie krótki SW (90). Auto ma sobie dobrze radzić na nieutwardzonych i nieodśnieżanych drogach w terenie lekko pagórkowatym, męczone za bardzo nie będzie, ale też nie powinno wymagać wizyt w serwisie poza przeglądami (i tu mam wątpliwość, czy Defender podoła zlosnik.gif).

W odwodzie jako alternatywa pozostaje jeszcze HZJ 71, cena w zasadzie podobna, tylko z powodu dostępności tu byłoby trochę więcej ceregieli z całą procedurą zakupu.

Napisano

> Raczej tak - w rachubę wchodziłby głównie krótki SW (90). Auto ma

> sobie dobrze radzić na nieutwardzonych i nieodśnieżanych drogach

> w terenie lekko pagórkowatym, męczone za bardzo nie będzie, ale

> też nie powinno wymagać wizyt w serwisie poza przeglądami (i tu

> mam wątpliwość, czy Defender podoła ).

> W odwodzie jako alternatywa pozostaje jeszcze HZJ 71, cena w zasadzie

> podobna, tylko z powodu dostępności tu byłoby trochę więcej

> ceregieli z całą procedurą zakupu.

ktoś na AK kiedys proponował sprowadzenie nówek FJ Cruisera i bodajże właśnie HZJ

tylko nie mogłem jakoś linka znaleźć

defender raczej nie powinien sprawiać kłopotów, ale musisz popytać o ten silnik

z innych aut to mi jeszcze przychodzi G klasa (ale cenowo chyba za droga będzie) oraz wrangler ...

Napisano

Z tymi HZJ byly problemy z EURO ale w pewien sposob to omijano ale czy teraz nadal idzie to ja nie wiem

jest firma w Holandi co sprzedaje nowki tojki z afryki ale zastrzegaja ze not for EU

Napisano
  • Autor

> ktoś na AK kiedys proponował sprowadzenie nówek FJ Cruisera i

> bodajże właśnie HZJ

> tylko nie mogłem jakoś linka znaleźć

Auto ma być zarejestrowane w Szwajcarii - przy pewnym samozaparciu HZJ da się kupić w Niemczech, więc cała sprawa wymagałaby sporo kłopotliwych formalności (gdyby nie to, to nie byłoby tematu), Defendera można natomiast normalnie kupić na miejscu w salonie.

> z innych aut to mi jeszcze przychodzi G klasa (ale cenowo chyba za

> droga będzie)

Trzebaby co najmniej podwoić budżet. hmm.gifzlosnik.gif

> oraz wrangler ...

Nowego Wranglera to ja mam - i mimo jego licznych zalet zdecydowanie nie jest to auto, z którym da się trzymać od serwisu z daleka. biglaugh.gif

Napisano

> Nowego Wranglera to ja mam - i mimo jego licznych zalet zdecydowanie

> nie jest to auto, z którym da się trzymać od serwisu z daleka.

kup 3 używane, zawsze któryś zadziała zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Myślisz że LR to takie nie zawodne autko

Defender raczej tak hmm.gif, a pozostałe nie bardzo mnie interesują biglaugh.gif - biorąc pod uwagę to, kto i gdzie tego używa, to bardzo źle być nie może. zlosnik.gif Nie wiem tylko jak ten ostatni, bo najpierw były pogłoski o zakończeniu produkcji, a potem wypuszczono nową, "jeszcze lepszą" wersję mlot.gif - i nie wiem, czy z tej "lepszości" nie będzie jakichś kłopotów.

Napisano
  • Autor

> kup 3 używane, zawsze któryś zadziała

Aż tak źle nie jest, żeby z miejsca się nie dało ruszyć hmm.gif - ale czasem jakiś szczegół wymaga poprawy. Na przykład w tej chwili nie zawsze działa prędkościomierz zlosnik.gif

Napisano

> Defender raczej tak , a pozostałe nie bardzo mnie interesują -

> biorąc pod uwagę to, kto i gdzie tego używa, to bardzo źle być

> nie może. Nie wiem tylko jak ten ostatni, bo najpierw były

> pogłoski o zakończeniu produkcji, a potem wypuszczono nową,

> "jeszcze lepszą" wersję - i nie wiem, czy z tej "lepszości" nie

> będzie jakichś kłopotów.

to może zamiast LR coś z innej beczki

suzuki jimmy z dieselkiem

w twoim budżecie na dwa wystarczy zlosnik.gif

Napisano

> to może zamiast LR coś z innej beczki

> suzuki jimmy z dieselkiem

> w twoim budżecie na dwa wystarczy

Ale tu pewnie bardziej chodzi o LANS na wsi , bo co by sąsiedzi powiedzieli gdyby jakimś Jimmym zajechał grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale tu pewnie bardziej chodzi o LANS na wsi

Już wcześniej napisałem, o co chodzi zlosnik.gif - najbliższy dostępny "dystrybutor" to cysterna z pompą ręczną, służąca do tankowania pojazdów używanych w tartaku, można tam zatankować na zasadach "komercyjnych", ale jakość paliwa jest mocno zagadkowa. Do tego miejsca jest około 12 kilometrów i to jest najbliższa możliwość zatankowania. Do jakiejś "normalnej" stacji jest ze 40 kilometrów, w tym ponad połowa dystansu to drogi nieutwardzone - stąd raczej nie da się uniknąć tankowania tego podejrzanego paliwa. Z tego powodu benzyna odpada w ogóle, a diesel powinien akceptować paliwo "gorszej jakości", dlatego większość diesli też odpada. zlosnik.gif

> bo co by sąsiedzi powiedzieli

Nic by nie powiedzieli, bo ich tam po prostu nie ma. biglaugh.gif

Napisano

To obecny Wrangler nie wystarcza ? Na co ci dwa autka o mniej więcej takich samych walorach terenowych ? confused.gif

Napisano
  • Autor

> To obecny Wrangler nie wystarcza ?

Wrangler jest na benzynę i ja nim jeżdżę zlosnik.gif - a to ma być pojazd dla kogoś innego. Ten ktoś miał wcześniej Patrola GQ z turbodieslem 2.8 i był z tego auta całkiem zadowolony, ale auto zostało niedawno skasowane, a jak się okazuje znalezienie następcy wcale nie jest prostą sprawą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.