Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blos, różnice między slitami

Featured Replies

Napisano

chodzi o slit E i D.

nie wiem ktorego mam już w blosie, ale wszystkie znaki na niebie wskazują że D - czyli prawd. taki jaki zazwyczaj siedzi w sprzedawanych. nie jestem w 100%ach pewny - bo zwyczajnie calego blosa odkupiłem od kolegi, a ten nic nie eksperymentował z nim

zamówiłem na allegro Slit E, jednak zabrawszy się za rozbiórkę i wyjąwszy stary gwizdek, oba okazały się być praktycznie takie same.

różnice są minimalne, ale jak na mój gust wynikaja raczej z niedokładności procesu wytwarzania tego dokupionego.

stąd pytanie - czy różnice między slitami powinny być widoczne gołym okiem, czy ograniczają się do jakiś dziesiątych lub setnych mm?

slity.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

A wg mnie różnica wcale nie jest mała - na oko widać że ten nowy ma sporo szersze rozcięcie tam gdzie jest najszerzej - napewno poda sporo więcej gazu przy dużym obciążeniu.

Napisano

> A wg mnie różnica wcale nie jest mała - na oko widać że ten nowy ma sporo szersze rozcięcie tam gdzie jest najszerzej - napewno poda sporo więcej gazu przy dużym obciążeniu.

A według mnie są podobne - trzeba wykonać pomiary smile.gif

Napisano

>

> zamówiłem na allegro Slit E, jednak zabrawszy się za rozbiórkę i

> wyjąwszy stary gwizdek, oba okazały się być praktycznie takie

> same.

>

Tak na oko to nie są takie same. Starszy ma węższą szczelinę w środkowej części. Szczelina w nowym narasta bardziej równomiernie, w starym do połowy narasta wolniej, a potem jakby szybciej się rozszerza.

Pamiętam że w moim też siedzi taki jak twój starszy.

Napisano

> Tak na oko to nie są takie same. ...

No to ja jakiś ślepy jestem ... zlosnik.gif

Według mnie większe znaczenie dla składu mieszanki będzie miała nieliniowość działania sprężyny zamykającej przepustnicę BLOSa niż te subtelne różnice w kształcie otworu ...

Napisano

Gdyby było tak jak piszesz to do wyboru były by sprężyny a nie slity.

Napisano

> No to ja jakiś ślepy jestem ...

> Według mnie większe znaczenie dla składu mieszanki będzie miała

> nieliniowość działania sprężyny zamykającej przepustnicę BLOSa

> niż te subtelne różnice w kształcie otworu ...

Jeden obrót pokrętłem regulacyjnym Blosa daje wyraźną/zauważalną różnicę w składzie mieszanki, a przecież to jest tylko przesunięcie liniowe o jakiś 1mm rurki ze szczeliną. Zmiana szerokości szczeliny przy takim przesunięciu jest rzędu 0,2mm. Wzrokowo bardzo niewiele.

Sprężyna też ma wpływ, ale wyboru sprężyn nie ma.

Napisano

> Gdyby było tak jak piszesz to do wyboru były by sprężyny a nie slity.

Jest jeszcze jeden aspekt - dokładność wykonania.

Niestety nie wskazuje ona na duże znaczenie kształty szczeliny podczas pracy BLOSa.

Nawet najlepiej dobrany kształt otworu nie da pewności właściwej mieszanki w pełnym zakresie ... To może dać tylko regulacja elektroniczna.

Napisano

> Jeden obrót pokrętłem regulacyjnym Blosa daje wyraźną/zauważalną różnicę w składzie mieszanki, a przecież to jest tylko przesunięcie liniowe o jakiś 1mm rurki ze szczeliną.

Dokładnie tak jest, tyle że z powodu nieliniowego powiększania się otworu podawania gazu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.