Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

megane II 2004

Featured Replies

Napisano

Witam, czy możecie mi cos doradzić? Zastanawiam się nad zakupem Megane II z 2004 produkcja a rejestracja 2005, 1.6 16V, pierwszy wł. z Polski, przebieg ok. 86 tys. km., kolor srebrny (choć to nie ma znaczenia), właściciel się zgodził na sprawdzenie auta w dowolnym serwisie, cena ostateczna 25.500 zł (brak zdjęć gdyż samochód nie jest ogłoszony)-warto to kupić a jak tak to na co zwrócić szczególną uwagę (zakładam, że silnik sprawdze podłączając do kompa)

Napisano

Nie sprawdzisz bo moze Ci pyknac za pare kkm kolo zmiennych faz a tego kompem nie sprawdzisz tak jak i wielu innych pierdolek.

Ogolnie fajne auto ale miej w zanadrzu 2-3 tysie na ewent naprawy i bedzie waytogo.gif

Napisano

Oprócz podłączenia do kompa, które nie pokaże wszystkiego, sprawdź faktury z serwisu luib historię w ASO. Trzeba uważać na cewki (ja wymieniłem już wszystkie) oraz koło zmiennych faz rozrządu (mi padło po 44 tys. km). Wymiana koła trochę kosztuje. Objaw to chrupanie, chrobotanie, chrzęst przy odpalaniu, głównie na zimno. Niestety w początkowej fazie dźwięk nie pojawia się zawsze. Sprawdź, jak chodzą wycieraczki, bo lubi się zapiekać napęd. Chodzą wtedo wolniej, aż staną Ci w połowie szyby 500 km od domu w deszczową noc.

Napisano

Cewki to najmniejszy problem za 4 stowki ma sie komplet BERU i z nimi juz problema nie ma.

Poza tym trzeba jeszcze uwazac na podnosniki szyb el. i pamietac,ze mozna je latwo naprawic u plastikarza.

Napisano
  • Autor

> Nie sprawdzisz bo moze Ci pyknac za pare kkm kolo zmiennych faz a

> tego kompem nie sprawdzisz tak jak i wielu innych pierdolek.

> Ogolnie fajne auto ale miej w zanadrzu 2-3 tysie na ewent naprawy i

> bedzie

Dzięki za info o awariach tego silnika, po namyśle zrezygnowałem z tego silnika poszukam Megane z innym

Napisano

> Dzięki za info o awariach tego silnika, po namyśle zrezygnowałem z

> tego silnika poszukam Megane z innym

Ale to jest dobry zwawy i oszczedny silnik. W trasie mozna zejsc scenicem do 6.5l.

IMHO robisz rozrzad razem z kolem i cewki i smigassz bez problemu.

Aha kolo z moich obserwacji pada bo renowa wymyslila ,zeby olej co 30kkm zmieniac ,zmieniaj co 10-15 i nie bedzie problemu.

Napisano
  • Autor

> Ale to jest dobry zwawy i oszczedny silnik. W trasie mozna zejsc

> scenicem do 6.5l.

> IMHO robisz rozrzad razem z kolem i cewki i smigassz bez problemu.

> Aha kolo z moich obserwacji pada bo renowa wymyslila ,zeby olej co

> 30kkm zmieniac ,zmieniaj co 10-15 i nie bedzie problemu.

no sorry ale rozrzad razem z kolem i cewki to mi pewnie by wyszło jakieś 4 tys. to trochę za dużo jak na początek, rozrząd rozumiem, ale cała reszta przy aucie który nie przekroczył 90 tys. km. to już wymiana pół silnika

Napisano

> no sorry ale rozrzad razem z kolem i cewki to mi pewnie by wyszło

> jakieś 4 tys. to trochę za dużo jak na początek, rozrząd

> rozumiem, ale cała reszta przy aucie który nie przekroczył 90

> tys. km. to już wymiana pół silnika

Bez przesady trochę cię nastraszyli w grę wchodzi ewentualnie rozrząd . Ja śmigam właśnie tym modelem z takim silnikiem i nawet z tego samego roku i poza rzeczywiście cewkami nic nie robiłem. Tylko wymiana oleju filtrów raz z przodu żarówę świateł drogowych no i oczywiście paliwo drive.gif

Napisano

> no sorry ale rozrzad razem z kolem i cewki to mi pewnie by wyszło

> jakieś 4 tys. to trochę za dużo jak na początek, rozrząd

> rozumiem, ale cała reszta przy aucie który nie przekroczył 90

> tys. km. to już wymiana pół silnika

Chyba w aso ?

Rozrzad z kolem 2.5kpln w aso cewki niecale 400pln allegro

p.s. to jest wymiana osprzetu i to eksploatacyjnego...

Napisano

w każdym samochodzie się coś psuje. Jak masz szczęście to przejeździsz ileś tam km i będzie git a jak trafisz na pechowy egzemplarz to coś zawsze będzie się pieprzyć. Zresztą samochodu nie kupuje się na całe życie, zawsze możesz sprzedać skromny.gif(to plus bo żony tak od razu nie wymienisz hahaha.gif) wink.gif

Napisano
  • Autor

> w każdym samochodzie się coś psuje. Jak masz szczęście to

> przejeździsz ileś tam km i będzie git a jak trafisz na pechowy

> egzemplarz to coś zawsze będzie się pieprzyć. Zresztą samochodu

> nie kupuje się na całe życie, zawsze możesz sprzedać (to plus

> bo żony tak od razu nie wymienisz )

oczywiście masz rację (co do żony) a co do sprzedaży megane to chyba nie jest tak łatwo sprzedać

Napisano
  • Autor

A co myślicie o silniku 1.4 w megane? też ma jakieś typowe problemy?

Napisano

> A co myślicie o silniku 1.4 w megane? też ma jakieś typowe problemy?

Zależy jak lubisz jeździć... Ja się przejechałem 1,4 htb i tak jakoś.... słabo trochę jechał.... Jak jeździsz troche więcej w trasę - szukałbym 1,6b, albo 1,5dCi (ale 100KM)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.